Πέμπτη, Οκτωβρίου 6

Κίνημα για να «καθαρίσει» τη Σάμο από πρόσφυγες συγκροτήθηκε στο νησί

«Προτεραιότητά μας είναι οι πρόσφυγες να φύγουν από τη Σάμο για εθνικούς λόγους»

Κίνημα για να «καθαρίσει» τη Σάμο από πρόσφυγες συγκροτήθηκε στο νησί


Κίνηση που θα «καθαρίσει» τη Σάμο από τους πρόσφυγες συγκροτούν ακραία στοιχεία στο νησί, χρησιμοποιώντας ρητορική Χρυσής Αυγής.
«Θέλουμε μια Σάμο καθαρή και ελεύθερη, όπως μας την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, η οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της μια ετερόκλητη συμμαχία από «ανησυχούντες» πολίτες και πρώην τοπικούς παράγοντες -μεταξύ αυτών και δύο πρώην δημάρχους-,
αλλά και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως γράφει το Έθνος. «Προτεραιότητά μας είναι οι πρόσφυγες να φύγουν από τη Σάμο για εθνικούς λόγους», υποστηρίζουν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μουσουλμανικής μειονότητας στο νησί. «Δεν θα δεχτούμε στη Σάμο, που βρίσκεται στην πόρτα της Τουρκίας, να εγκατασταθεί η μαγιά και το δόλωμα για μελλοντικές διεκδικήσεις της Τουρκίας. Δεν θα δεχτούμε στη Σάμο να γίνει τζαμί, ούτε επίσημο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Δεν θα δεχτούμε στη Σάμο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη Αλβανικού μουσουλμανικού στοιχείου, να υπάρξει μουσουλμανική μειονότητα», αναφέρουν.
Η κίνηση, που ονομάζεται «Σάμος SOS» και φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε παράταξη που θα παίξει ρόλο στα κοινά της Σάμου, πραγματοποίησε ανοικτή συγκέντρωση πριν από λίγες μέρες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων πολιτών και προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στο νησί.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για προσπάθεια να ξεσηκωθεί ένα ξενοφοβικό - ρατσιστικό κίνημα κατά των προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλοντάς την ως ενέργεια που υποθάλπει «φασιστικές μεθοδεύσεις χρυσαυγίτικης προέλευσης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.