Τρίτη, Οκτωβρίου 4

Έστω και ένα γεύμα, πλούσιο σε λίπη μπορεί να βλάπτει τις αρτηρίες σας

Έστω ένα γεύμα, πλούσιο σε κορεσμένα ζωικά λίπη, ακόμη και σε άτομα νεαρής ηλικίας, έχει τη δυνατότητα να βλάπτει τις ζωτικές αρτηρίες.Το ξέρετε ότι ακόμη και ένα μόνο γεύμα, πλούσιο σε κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης μπορεί να είναι βλαβερό για τις αρτηρίες σας;
Και όμως, έστω ένα γεύμα ψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη, είναι σε θέση να αυξάνει τη φλεγμονή στις αρτηρίες, να μειώνει τις επιδράσεις της καλής χοληστερόλης HDL και να αλλοιώνει προς το χειρότερο τη λειτουργικότητα των αρτηριών σας.
Το σημαντικό αυτό εύρημα προέκυψε από έρευνα σε 14 Αυστραλούς ηλικίας από 18 έως 40 ετών. Τους δόθηκαν δύο γεύματα με ένα μήνα διαφορά. Το πρώτο γεύμα ήταν πλούσιο σε κορεσμένα λιπίδια ενώ το δεύτερο ήταν πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπίδια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις αρτηρίες των συμμετεχόντων, που ας σημειωθεί ήσαν νεαρής ηλικίας, 3 και 6 ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος ψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπίδια. Διαπίστωσαν ότι οι δυνατότητες διαστολής των αρτηριών τους για να αυξηθεί η ροή του αίματος μειωνόταν. Επίσης 6 ώρες μετά το γεύμα, μειώνονταν στις αρτηρίες οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της καλής χοληστερόλης HDL.
Αντίθετα, το γεύμα που ήταν πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπίδια βρέθηκε ότι μείωνε τη φλεγμονή στις αρτηρίες και ενδυνάμωνε τις ευεργετικές επιδράσεις της καλής χοληστερόλης HDL. Το συμπέρασμα των Αυστραλών ερευνητών είναι ότι ακόμη και σε νεαρή ηλικία, κρίνεται απαραίτητο με κάθε τρόπο να γίνεται μεγάλη προσπάθεια μείωσης των κορεσμένων λιπιδίων που προσλαμβάνονται διαμέσου της διατροφής.
Πράγματι το είδος των λιπιδίων της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο αρτηριακής αθηρωμάτωσης δηλαδή της κατάστασης που οδηγεί σταδιακά στη στένωση κα απόφραξη ζωτικών αρτηριών με καταστροφικά αποτελέσματα όπως το έμφραγμα και η αποπληξία.
Πρέπει να συγκρατήσουμε ότι έστω ένα γεύμα, πλούσιο σε κορεσμένα ζωικά λίπη, ακόμη και σε άτομα νεαρής ηλικίας, έχει τη δυνατότητα να βλάπτει τις ζωτικές αρτηρίες.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να εφαρμοστεί στην πράξη το ότι μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδίας που προκαλεί το έμφραγμα και η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, είναι δυνατόν να επιτευχθεί από τη διατροφή.
Οι κυριότερες μέθοδοι για επίτευξη του στρατηγικού αυτού στόχου, περιλαμβάνουν την ικανοποιητική διατροφική πρόσληψη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τη μείωση της πρόσληψης των κορεσμένων και τρανς λιπιδίων, την κατανάλωση δια μέσου της διατροφής άφθονων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως και χαμηλή διατροφική πρόσληψη εξευγενισμένων (ξεφλουδισμένων) δημητριακών.
Οι μέθοδοι αυτές συνοδεύονται από χαμηλότερο βαθμό φλεγμονής στις αρτηρίες.
Η διατροφή που είναι ψηλού περιεχομένου σε ζάχαρο, εξευγενισμένο άμυλο, κορεσμένα και τρανς λιπίδια, φτωχή σε φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες, ωμέγα 3 λιπίδια, φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά, μπορεί να προκαλεί ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος. Η εν λόγω παθολογική δραστηριοποίηση του ανοσολογικού συστήματος προκαλείται εξαιτίας παραγωγής κυτοκινών που ευνοούν τη φλεγμονή και μείωση κυτοκινών που την καταστέλλουν.
Η τυπική διατροφή δυτικού τύπου, ευνοεί τη φλεγμονή που οδηγεί στην αθηρωμάτωση. Η υγιεινή διατροφή με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, είναι σε θέση να καταστέλλει τη φλεγμονή στις αρτηρίες, να μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού σύνδρομου και να μειώνει τους θανάτους λόγω αποφρακτικής νόσου των αρτηριών όπως το έμφραγμα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
 www.medlook.net