Δευτέρα, Νοεμβρίου 14

Ο «τυφώνας Τραμπ» σαρώνει τα ομόλογα!

Μαζικές ρευστοποιήσεις, στα ύψη οι αποδόσεις. Οι επενδυτές φοβούνται πληθωρισμό και μεγάλη άνοδο επιτοκίων
Ο «τυφώνας Τραμπ» σαρώνει τα ομόλογα!
Μετά από λίγες μέρες ύφεσης ο "τυφώνας Τραμπ" ξαναχτυπά με μεγαλύτερη ένταση την παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων. Οι τιμές κατακρημνίζονται και οι αποδόσεις αντιστοίχως ανεβαίνουν στα ύψη, καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν κρατικά χρεόγραφα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως την Ασία, υπό τον φόβο ότι η οικονομική πολιτική του νέου προέδρου θα εκτινάξει στα ύψη τον πληθωρισμό και θα υποχρεώσει την Fed να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια του δολαρίου. Αναταραχή και στις αγορές συναλλάγματος, όπου το δολάριο ενισχύεται ενόψει πιθανολογούμενης ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων.

Τα κεφάλαια που είχαν "παρκαρισθεί" πριν από τις αμερικανικές εκλογές σε ομόλογα  για λόγους ασφαλείας, μετακινούνται τώρα εν είδει χιονοστιβάδας, προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικές απώλειες.
Πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα όλων των χωρών και των χρονικών περιόδων. Ακόμη και τα γερμανικά που θεωρούνταν μέχρι τώρα  τα κατά τεκμήριο ασφαλέστερα, υποχωρούσαν νωρίτερα τόσο ώστε η απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει κατά 9 μονάδες βάσης - ημερήσια μεταβολή ασυνήθιστη για τίτλους σχεδόν μηδενικής απόδοσης.
Μεγαλύτερη ήταν το πρωι η αύξηση αποδόσεων στα αμερικανικά 10ετή (11 μονάδες βάσης). Στην Ευρώπη, η "καταιγίδα" χτυπάει πρωτίστως τα ιταλικά (+15 μ.β.), τα πορτογαλικά και τα πολωνικά (+17 μ.β).
Μοναδική εξαίρεση στην Ευρώπη τα ελληνικά, τα οποία αντέχουν στις πιέσεις, αφ' ενός επειδή έχουν ήδη τις υψηλότερες αποδόσεις και αφ' ετέρου διότι οι επενδυτές διατηρούν κάποιες προσδοκίες από τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση χρέους. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε μάλιστα νωρίτερα κατά 2 μονάδες βάσης.
Προβλέψεις για επιτόκια
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οικονομική πολιτική Τραμπ αναμένεται να φέρει την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 2,5% το 2017, δηλαδή πολύ ταχύτερα από όσο η τράπεζα εκτιμούσε αρχικά. Η Goldman προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, αν ο νέος πρόεδρος προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών, είτε σε μέτρα προστατευτισμού.
Προεκλογικά, ο Τραμπ έχει εξαγγείλει μεγάλες μειώσεις φόρων, με παράλληλη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, που θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων, υποχρεώνοντας την Fed να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Έχει κάνει λόγο ακόμη και για αναδιάρθρωση του αμερικανικού χρέους, ενώ έχει αμφισβητήσει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ.
"Κράχτης"  κεφαλαίων
Η προοπτική ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων λειτουργεί ως "κράχτης" για διεθνή κεφάλαια που μετακινούνται στο δολάριο, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται έναντι όλων των βασικών νομισμάτων.
Το δολάριο «σκαρφάλωσε» σε υψηλά 11 μηνών έναντι ενός καλαθιού των σημαντικότερων νομισμάτων, σημειώνοντας άνοδο 0,9%. Το κινέζικο γιουάν έχει τις σημαντικότερες απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος (-0,3%) και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, ενώ και το ευρώ υποχωρεί στο 1,08 έναντι του δολαρίου..sofokleousin.gr