Κυριακή, Νοεμβρίου 27

Tι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο πόδι;

legpain.jpg
Από μία καρδιοπάθεια ως μια επερχόμενη εμβολή, από μία θλάση έως ένα πρόβλημα στη μέση μπορεί να «κρύβει» ένας φαινομενικά «αθώος» πόνος στο πόδι.

Ένας θρόμβος αίματος που «κόβει» την κυκλοφορία στα κάτω άκρα, εκδηλώνεται συχνά με έναν απλό πόνο στο πόδι, κάνοντας τον ασθενή να εφησυχάζει και μην ζητά τη βοήθεια του γιατρού - παρά μόνο όταν είναι αργά. Εκτός από εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, μια απλή κάκωση, μια μικρή θλάση στην περιοχή του πόνου, δεκάδες ακόμη αιτίες μπορούν να κρύβονται πίσω από
έναν πόνο των κάτω άκρων. Στο μακροσκελή κατάλογο των πιθανών αιτιών, βρίσκει κανείς την παρουσία κιρσών, φλεγμονές όπως οι τενοντίτιδες, αλλά και προβλήματα της μέσης ή της σπονδυλικής στήλης.
Ένας πόνος στο πόδι μπορεί να οφείλεται σε μυική θλάση ή σε κάποιο μικρό κάταγμα (κάκωση), πρόσφατο ή και παλαιότερο. Επιπλέον, η δισκοκήλη είναι η πιο συχνή αιτία ισχυαλγίας που προκαλείται από την πίεση του ισχιακού νεύρου και εκδηλώνεται σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος του ποδιού.
Εάν, ωστόσο, ο πόνος είναι χρόνιος, δεν υποχωρεί με τη συντηρητική αγωγή (αναλγητικά, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη) και επικεντρώνεται στις αρθρώσεις, όπως το γόνατο και το ισχίο, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για κάποια οστεοαρθρίτιδα, μια συχνή πάθηση σε μέσες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Ο πόνος στο πόδι σπάνια συσχετίζεται με αρχή εμφάνισης οστεοπόρωσης, καθώς η τελευταία συνήθως εκδηλώνεται με διάχυτους πόνους, όχι στα πόδια, αλλά στη σπονδυλική στήλη..stogiatro.gr