Πέμπτη, Δεκεμβρίου 1

Χαράτσι στα λεφτά μας! Φόρο στις αναλήψεις μετρητών ζητούν οι τράπεζες με εντολή της τρόικας

k9

Αίσθηση προκαλεί η πρόταση των τραπεζών στην κυβέρνηση να φορολογούνται οι αναλήψεις μετρητών από τους καταθέτες, με το πρόσχημα ότι αποτελεί ένα αναγκαίο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Για να μετριάσουν τις αντιδράσεις, πάντως, ζητούν επιπλέον και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να υπάρξει περιορισμός της χρήσης των μετρητών στην οικονομία.

Ειδικότερα», στην πρόταση που κατέθεσαν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα, στη «μαύρη» οικονομία.
Έτσι, η επιβολή φόρου στις αναλήψεις θα μείωνε δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και κατ’ επέκταση την παραοικονομία.
Επίσης οι τράπεζες ζητούν την υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.
Οι κάρτες, πιστωτικές και χρεωστικές αλλά και οι νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή, από την αγορά εφημερίδας στο περίπτερο μέχρι και εισιτήριο λεωφορείου.
Ειδικότερα, οι προτάσεις είναι οι εξής:
·         Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.
·         Υποχρεωτική χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.
·         Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων-εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε.
·         Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία.
 makeleio.gr