Σάββατο, Φεβρουαρίου 25

Μπλόκο στις υπερεξουσίες των δευτεροβάθμιων επιτροπών συντάξεων του ΙΚΑ

Μπλόκο στις υπερεξουσίες των δευτεροβάθμιων επιτροπών συντάξεων του ΙΚΑ
Περιορισμούς στις υπερεξουσίες των δευτεροβάθμιων επιτροπών συντάξεων του ΙΚΑ, επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο «φρενάρει» τη δυνατότητά τους να μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας που έχει πιστοποιήσει η πρωτοβάθμια επιτροπή στους ασφαλισμένους. .



Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, μπλοκάρει τη διολίσθηση προς τα κάτω του ποσοστού αναπηρίας, γεγονός που έχουν καταγγείλει πολλές φορές άτομα με ειδικές ανάγκες ή με χρόνια νοσήματα.

Με την απόφαση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, έγινε δεκτή η προσφυγή 58χρονης ασφαλισμένης στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και κρίθηκε ότι δεν μπορεί η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή να της μειώσει το ποσοστό αναπηρίας που είχε προσδιορίσει η πρωτοβάθμια επιτροπή του ίδιου ασφαλιστικού φορέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωσης της 58χρονης ασφαλισμένης, η πρωτοβάθμια επιτροπή προσδιόρισε το ποσοστό της αναπηρίας της σε 50% ενώ η δευτεροβάθμια σε 25% από το οποίο το 10% οφειλόταν, όπως ανέφερε, σε ψυχιατρική πάθηση.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν δύναται η δευτεροβάθμια επιτροπή να χειροτερεύσει την θέση του ασφαλισμένου «δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αντίθετη ρύθμιση στη νομοθεσία του ως εν λόγω Ιδρύματος, ούτε προκύπτει άλλωστε από τη νομοθεσία αυτή η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να καταστήσει χειρότερη τη θέση του προσφεύγοντος ασφαλισμένου».

Όπως επισημαίνουν πάντως οι σύμβουλοι Επικρατείας προβλέπεται η δυνατότητα του ασφαλιστικού οργανισμού να ασκήσει προσφυγή κατά της γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου.
 .zougla.gr/