Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27

EUROGROUP – ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗ: ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ…

 evasouideza
Eurogroup – Πληρης υποταγη: Νομοθετουν απο τωρα μετρα για το 2019 και ζητουν νεο δανειο και…
ΤΡΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

– Ναι σε όλα από την κυβέρνηση – μαριονέτα για να γυρίσουν οι δανειστές– Χωρίς σχέδιο δέχτηκε την προληπτική νομοθέτηση και τις προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων
– Έρχεται νέα κόλαση για τους Έλληνες
Πιο προβλέψιμος από ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο τα δέχθηκε όλα, αλλά είπε κι «ευχαριστώ» !
– Ναι σε όλα από την κυβέρνηση – μαριονέτα για να γυρίσουν οι δανειστές– Χωρίς σχέδιο δέχτηκε την προληπτική νομοθέτηση και τις προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων
– Έρχεται νέα κόλαση για τους Έλληνες
Πιο προβλέψιμος από ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2019 αλλά εκλιπαρεί και για την επιστροφή των θεσμών!

Το βατερλώ του Έλληνα πρωθυπουργού περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια και στη non paper ενημέρωση που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει γαργάρα και το ζήτημα του χρέους, το οποίο αποτελούσε το τελευταίο του πολιτικό χαρτί. Δέχτηκε δηλαδή το πολιτικό θάψιμο του θέματος που του επέβαλαν οι δανειστές.

Βέβαια για να χρυσώσει το χάπι τόσο στους βουλευτές του, όσο και στο λαό ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι τα μέτρα που θα νομοθετηθούν δήθεν θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό:

Ότι για παράδειγμα θα νομοθετήσουν την μείωση του αφορολογήτου, αλλά παράλληλα θα δώσουν κοινωνικές παροχές μέσω νέου δανείου που έχουν ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πλέον, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του περνούν από την εποχή της αυταπάτης στην εποχή της απάτης.

Η κόλαση που θα επέλθει από τη νέα υποχώρηση της κυβέρνησης οδηγεί τον τόπο σε αχαρτογράφητα νερά απόλυτης φτωχοποίησης.

Η συμφωνία:

Οι ελληνικές αρχές δέχθηκαν την επί της αρχής προληπτική νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση του εκ νέου προσδιορισμού της όποιας απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών, σε μεταγενέστερη φάση.

Το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας περιλαμβάνει επί της ουσίας αντισταθμιστικά μέτρα.

Εάν για παράδειγμα το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε ένα ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019.

Στόχος της επιστροφής των θεσμών, τονίζει η ίδια , είναι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση εντός ολίγων ημερών.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν δε για πλήρη ανατροπή του κλίματος στο Eurogroup. Όπως σημείωναν, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

Τι αναφέρει το κυβερνητικό non paper:

Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα.

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ντάισελμπλουμ: Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις

Για θετική εξέλιξη αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές. Θα υπάρξει κανονισμός, μια αλλαγή πέρα από τη λιτότητα, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία στην Αθήνα, τότε οι δύο πλευρές θα μπουν στις τελικές πολιτικές συζητήσεις.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε σοβαρότατο κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν τις δύο πλευρές σε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Δεν μπορώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Μέρος της συμφωνίας είναι και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι συζητήσεις είναι πολύ ανοιχτές, ώστε να βρούμε μια ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αν υπάρξει μια συνολική συμφωνία σε αυτό το πακέτο μέτρων/μεταρρυθμίσεων θα δούμε επίσης τα δημοσιονομικά και το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους στα οποία έχουμε δεσμευθεί, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ρέγκλινγκ: Είναι καλό που οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα

Στην επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αφού η ελληνική κυβέρνηση είπε για μία ακόμα φορά ναι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών εστίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το τέλος του σημερινού (20/2) Eurogroup.

Είναι πολύ ικανοποιητικό που χώρες που είναι σε πρόγραμμα έχουν πετύχει και είναι πλέον στις αγορές. Η προσέγγισή μας, έχει αποτελέσματα. Στις 4 χώρες που ήταν σε πρόγραμμα υπάρχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μόνο η Ελλάδα είναι ακόμα σε πρόγραμμα, όμως είναι καλό που οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας:

Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία. Το βασικό σημείο είναι τον Ιούλιο, όμως θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη, ώστε οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Καταλήγοντας, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε: Σήμερα η Ελλάδα πλήρωσε στον ESM 2 δισ. ευρώ. Έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Είχαμε δώσει 4,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση 2 τραπεζών και είχε συμφωνηθεί ότι η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μια θυγατρική και τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για να πληρώσουν τον ESM. Είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι αυτό που συμφωνούμε γίνεται και μειώνει το χρέος κατά 2 δισ., ενώ αυξάνει το δυναμικό δανεισμού του ESM, που είναι καλό για την ευρωζώνη.

Μοσκοβισί: Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα προς συζήτηση

Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα προς συζήτηση τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Παράλληλα χαιρέτισε τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε εποικοδομητική σύσκεψη με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Ελλάδα, λέγοντας η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει ακάματα να δουλεύει για να υπάρξει το Staff Level Agreement.

H Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση για τους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών

Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε πως τα επιπλέον μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, έχουν ως σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά.

Υπάρχει βούληση, ανοιχτός δρόμος και είδαμε ότι ευρίσκετέ εδώ. Να γίνει μεγάλη δουλειά για να υποστηρίξουμε τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ταυτόχρονα ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πλεόνασμα.

Η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει το 1,7% για το 2017 και το ίδιο θα κάνει και για το 2018. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Υπάρχει μια ώθηση σε αυτό τον τομέα και βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν. Υπάρχουν πεδίο συνεργασίας και πολύ καλό πνεύμα, κατέληξε ο Πιέρ Μοσκοβισί.


s o u r c e