Πέμπτη, Απριλίου 20

ΕΦΚΑ: Ψάχνουν γιατρικό στην αγωνία των 150.000 συνταξιούχων

ΕΦΚΑ: Ψάχνουν γιατρικό στην αγωνία των 150.000 συνταξιούχων
Με τη σύσταση «ομάδας εργασίας» επιχειρεί η διοίκηση του ΕΦΚΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των καθυστερήσεων απονομής 150.000 κύριων συντάξεων. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι περιμένουν έως και τρία χρόνια να πάρουν την οριστική τους σύνταξη, εικόνα που δείχνει τη διάλυση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προχωρά στη σύσταση ομάδας εργασίας αντί να προχωρήσει στη στελέχωση των τμημάτων
απονομής συντάξεων. Εργο της ομάδας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα είναι η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ, παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων απονομής συντάξεων τόσο στις περιφερειακές - τοπικές μονάδες όσο και στην κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ όταν παρίσταται ανάγκη.

Σήμερα εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (δηλαδή οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τον νόμο Κατρουγκαλου). Ειδικά για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με τον νόμο Κατρούγκαλου θα πρέπει να υπάρξει και προσαρμογή στο λογισμικό του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος, αφού προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΚΕ - ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση στη σύνταξης. Ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης προσθέτει ότι ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φθάνει και τα 2 χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από 2 Ταμεία) αγγίζει και τα 3 χρόνια!

Ωστόσο, περίπου έντεκα μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί ούτε μια κύρια σύνταξη λόγω της λανθασμένης διαχείρισης από το υπουργείο Εργασίας του ζητήματος του Δείκτη Μεταβολής Μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, τον οποίο τελικά δεν μπόρεσε να καταρτίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ. Τονίζεται ότι, εκτός από τις κύριες συντάξεις, σε εκκρεμότητα από 12 έως και 30 μήνες βρίσκονται περίπου 130.000 αιτήσεις για χορήγηση επικουρικής σύνταξης στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται πως στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί το ποσό των 859 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων κύριων συντάξεων, μεταξύ αυτών και 55.000 - 60.000 αιτήσεις που έγιναν μετά τις 12/5/2016. Η έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή τους, αλλά το Ταμείο είναι μείον δεδομένων των πολύμηνων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της συνακόλουθης καθυστέρησης είσπραξης της δόσης.

Πάντως, το υπουργείο Εργασιας υποστηρίζει ότι η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 συνιστά πλήρως εφικτό στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις. Παράλληλα, έως τα μέσα Απριλίου θα έχουν διεκπεραιωθεί και καταβληθεί 3.500 εφάπαξ.

ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. Στο μεταξύ εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης συνολικού ποσού 40.945.782,86 ευρώ για την πληρωμή μηνός Απριλίου σε 187.187 δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου. Παράλληλα, με ξεχωριστή απόφαση της υπουργού Εργασίας εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης συνολικού ποσού 553.614,80 ευρώ για την πληρωμή υπολοίπων δόσεων σε 2.313 δικαιούχους της πρώτης φάσης του προγράμματος ΚΕΑ.

Τέλος, δύο διαγωνισμούς προκηρύσσει η ΗΔΙΚΑ για την κατασκευή λογισμικών, των οποία θα πλαισιώσουν τα ήδη υφιστάμενα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των εισφορών και την διαχείριση του μητρώου ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Οπως προκύπτει, ο συμψηφισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016 θα γίνει από Σεπτέμβριο. Οσοι πλήρωσαν περισσότερα ή όσοι κατέβαλλαν μικρότερες εισφορές θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη για να δουν τι τελικά θα πληρώσουν, τι θα τους επιστραφεί ή τι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον.
tanea.gr