Πέμπτη, Απριλίου 20

Αυστραλία: Νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί για το ξένο εργατικό δυναμικό

TURNBULL
Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Αυστραλία πρόκειται να καταργήσει την προσωρινή βίζα εργασίας, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των ξένων που καταφθάνουν στη χώρα και να την αντικαταστήσει με μια άλλη που απαιτεί καλύτερη γλωσσική επάρκεια στα αγγλικά και ευρύτερες εργασιακές δεξιότητες, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Malcolm Turnbull.

Ο Αυστραλός ηγέτης, ωστόσο, απέρριψε τις σπέκουλες που υπαγορεύουν ότι η αλλαγή της πολιτικής στις θεωρήσεις εισόδου (βίζες) αποτελεί απάντηση στα πολιτικά κόμματα της ακροδεξιάς πτέρυγας, όπως το One Nation, τα οποία απαιτούν περισσότερο εθνικιστικές πολιτικές.
Εντούτοις, σε μια ανακοίνωσή του στο Facebook ο Turnbull δήλωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις μας θα έχουν μια απλή βάση: τις Αυστραλιανές θέσεις εργασίας και τις Αυστραλιανές αξίες».
Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η αλλαγή στις θεωρήσεις θα προσελκύσει καλύτερα ειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ προβλέπεται ότι θα απασχολούνται επαγγελματικά περισσότεροι Αυστραλοί σε σχέση με το φθηνό εργατικό δυναμικό που έφερε το παλαιό πρόγραμμα βίζας 457.
«Είμαστε ένα έθνος μεταναστών, αλλά το γεγονός παραμένει –οι Αυστραλοί εργαζόμενοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς τις αυστραλιανές θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε. «Δεν θα επιτρέπουμε πλέον τις θεωρήσεις διαβατηρίων 457 να αποτελούν εφαλτήρια για θέσεις εργασίας που θα μπορούν και πρέπει να απευθύνονται σε Αυστραλούς».
Η βίζα 457 σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει την έλλειψη δεξιοτήτων της Αυστραλίας και να επιτρέψει στους κατόχους της να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους στην Αυστραλία με μια δευτερογενή βίζα τύπου 457.
Παρά ταύτα, η θεώρηση 457 έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής με τους ισχυρισμούς ότι το πρόγραμμα έτυχε κακοδιαχείρισης από τους εργοδότες για την εισαγωγή φθηνότερου εργατικού δυναμικού, και δεν ανταποκρίθηκε στις πραγματικές ανάγκες έλλειψης δεξιοτήτων.
«Θέτουμε ένα τέλος στο πρόγραμμα θεώρησης 457. Έχει χάσει την αξιοπιστία του», υπογράμμισε εκ νέου ο Turnbull σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιος τελεί επί του παρόντος υπό το πρόγραμμα 457 δεν θα επηρεαστεί από τις νέες ρυθμίσεις.
Αυτό που προβλέπεται συγκεκριμένα είναι ότι η βίζα 457, που χρησιμοποιείται σήμερα από περίπου 95.000 αλλοδαπούς εργαζόμενους, θα αντικατασταθεί από μια νέα προσωρινή βίζα και ο κατάλογος των επαγγελμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη βίζα θα μειωθεί από περισσότερα από 200 που περιλαμβάνονται σήμερα.
Η νέα θεώρηση θα έχει περιορισμένη ισχύ για μια περίοδο περίπου δύο ετών, ενώ μια δεύτερη τετραετής ισχύος βίζα θα απαιτεί ένα υψηλότερο επίπεδο επάρκειας της αγγλικής γλώσσας.
Πηγές: Reuters, New York Times
rizopoulospost.com