Πέμπτη, Μαΐου 18

Μιλούν για ανάπτυξη χωρίς επενδυτές και με υψηλούς φόρους, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται...

Ας υποθέσουμε ότι επικυρώνεται η τελική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και ακολούθως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει το εισιτήριο στη χώρα μας για το φθηνό χρήμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η ελληνική οικονομία θα αργήσει να δει έκρηξη της επενδυτικής δραστηριότητας.

Αυτό διότι οι συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία… κρατούν μακριά τους επενδυτές. Μπορεί οι επιχειρηματίες να βλέπουν για φέτος αύξηση των επενδύσεων κατά 18,8%  παραδέχονται ότι παραμένουν ισχυροί οι ανασταλτικοί παράγοντες για την υλοποίηση των σχεδίων τους.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία πέρυσι οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς.
Επτά στους δέκα θεωρούν ως βασικό αντικίνητρο τη συνολική οικονομική πολιτική, το 61% κρίνει ως ανασταλτικό παράγοντα τη φορολογία των κερδών, ενώ το 44% αξιολογεί αρνητικά τη διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίου. Ένας στους τέσσερις δεν βλέπει επενδυτικά κίνητρα.
Συνεχίζονται, λοιπόν, τα… βάσανα της ελληνικής οικονομίας και στη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εποχή, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει σύντομα σοβαρή αύξηση των πιστώσεων και εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι διαδοχικές μεταβολές στην φορολογία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών την τελευταία διετία και η γενικότερη αίσθηση μεταβλητότητας του κανονιστικού πλαισίου στην Ελλάδα αποτρέπουν τους επενδυτές να αναλάβουν ρίσκο.
Ωστόσο, η λήψη αναπτυξιακών μέτρων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, καθυστερεί, καθώς μετατίθενται για το 2020.
Την ίδια στιγμή και ο ΣΕΒ εκτιμάει ότι η οικονομική πολιτική φαίνεται ότι αδυνατεί, με βάση τα πεπραγμένα, να διαμορφώσει σε μόνιμη βάση ένα φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, μέσω μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και, έτσι, να κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις..fpress.gr