Παρασκευή, Μαΐου 19

Τραγικοί ψεύτες: Πούλησαν συμφωνία με Μέρκελ, και αυτή τους άδειασε!



Με «κομψό» τρόπο, η γερμανική καγκελαρία προχώρησε σε ένα κανονικό «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το Βερολίνο δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Α. Μέρκελ και Αλ. Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνομιλίας, συζητήθηκαν επίσης το προσφυγικό και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως όμως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle, η γερμανική καγκελαρία δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή. «Η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Συγκρατημένος για την έκβαση του Eurogroup εμφανίστηκε πάντως και ευρωπαίος αξιωματούχος σε δηλώσεις που έκανε ανωνύμως από τις Βρυξέλλες. 

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ της Deutsche Welle:

Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για τη χθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη σημερινή ανακοίνωση του Μαξίμου. Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε σήμερα να μετριάσει το Βερολίνο.

Αβεβαιότητα για το ΔΝΤ

Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup. Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη » πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση». «Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση.» Ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε ο κ. Κόλμπεργκ. Σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να είναι το ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει πάντως από τη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Κόλμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.