Μία κουταλιά κουρκουμά την ημέρα ισοδυναμεί με 1 ώρα γυμναστήριο !!

Ο κουρκουμάς είναι ένα καρύκευμα με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του.
Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Είναι μια βόμβα υγείας, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που αντικαθιστά την κορτιζόνη.

Γι αυτό απο πολλούς βοτανολόγους συστήνεται στα άτομα που πάσχουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν καταφύγουν στην κορτιζόνη, να αποφύγουν τους πόνους με κουρκουμά.
Μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ ξανά κορτιζόνη. Μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε στο τσάι μας. Δίνει έναν αέρα ανατολής. Κάτι μυστηριώδες με γεύση και επίγευση. Γίνεται δε ακόμη απολαυστικότερο, όταν ξέρουμε ότι τα οφέλη που εισπράττουμε για την υγεία μας, είναι ασύγκριτα.
Ο κουρκουμάς προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικού ς κι εξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Όσα περισσότερα μαθαίνουν οι ερευνητές για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά, τόσο περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό το μπαχαρικό.
Υπάρχουν πάνω από 5.000 μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της ρίζας για τη θεραπεία του καρκίνου, της αρθρίτιδα, του διαβήτη, και της κατάθλιψης που μπορεί να συγκριθεί κάλλιστα σε αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα.
Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον κουρκουμά διαπίστωσε ότι η λήψη μιας κουταλιάς του γλυκού καθημερινά έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής εξίσου αποτελεσματικά με τρεις προπονήσεις των 60 λεπτών την εβδομάδα στο γυμναστήριο.
Λεπτομέρειες της μελέτης
Η έρευνα διήρκεσε 8 εβδομάδες και συμμετείχαν εθελοντικά 32 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση χωρισμένες σε τρία γκρουπ, ένα γκρουπ άσκησης, ένα δεύτερο που λάμβαναν κουρκουμά χωρίς να ασκούνται και ένα τρίτο γκρουπ ελέγχου, που δεν έκαναν καμία αλλαγή στη διατροφή ή την άσκησή τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ενδοθήλιο (την εσωτερική επίστρωση των αιμοφόρων αγγείων) της κάθε γυναίκας χρησιμοποιώντας μια συσκευή υπερήχων. Πιο συγκεκριμένα, μέτρησαν την αρτηριακή διαστολή μέσω της ροής, για την αξιολόγηση της αρτηριακής ελαστικότητας, η οποία καθορίζει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων (1).
Όταν η ομάδα που λάμβανε κουρκουμά κατανάλωνε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά την ημέρα, η ομάδα άσκησης έκανε αερόβια άσκηση, 2-3 φορές την εβδομάδα συν κάποιο χρονικό διάστημα στο σπίτι με βάση το πρόγραμμα που τους είχε δοθεί, όπως ποδηλασία και περπάτημα. Κάθε συνεδρία διαρκούσε 30-60 λεπτά με την ένταση της προσπάθειας να κυμαίνεται μεταξύ 60-75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα που λάμβανε κουρκουμά και η ομάδα που γυμναζόταν βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επιπλέον, τα αποτελέσματά τους ήταν σχεδόν πανομοιότυπα, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμά είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την καθημερινή άσκηση για την πρόληψη, μείωση ή ίσως ακόμη και την αντιστροφή της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και της αθηροσκλήρωσης.
Τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη
Η μελέτη ήταν εμπνευσμένη από μια άλλη μελέτη του πανεπιστημίου Chiang Mai της Ταϊλάνδης που διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής μετά από bypass στεφανιαίας αρτηρίας κατά 56%.
Χρειάστηκαν μόλις 9 ημέρες καθημερινής λήψης κουρκουμά για τα αποτελέσματα αυτά, λήψη 3 ημέρες πριν την επέμβαση και στη συνέχεια άλλες 5 ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση. Το μπαχαρικό αυτό επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα ρυθμίζοντας τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), των MDA (plasma maondialdehyde) και των NT-pro BNP νατριουρητικών πεπτιδίων.
Οι Ταϊλανδέζοι ερευνητές συμπέραναν πως: «Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των κουρκουμινοειδών μπορεί να ευθύνονται για την καρδιοπροστατευτική δράση που παρουσιάστηκε σε αυτή τη μελέτη … τα κουρκουμινοειδή μειώνουν τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες κατά την διάρκεια της καρδιοπνευμονικής χειρουργική επέμβαση bypass και μειώνουν την εμφάνιση καρδιομυοκιτικής απόπτωσης μετά απο καρδιακή ισχαιμίκή κάκωση / επαναιμάτωση σε πειραματόζωα.» Με απλά λόγια, ο κουρκουμάς είχε την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή και να προστατεύει τα κύτταρα του ενδοθηλίου από τη φθορά και το θάνατο.
Αν θέλετε να επωφεληθείτε των οφελών που έχει ο κουρκουμάς στην καρδιά, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταναλώνετε ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη ή να πίνετε ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού κουρκουμά καθημερινά. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να αναμειγνύετε τον κουρκουμά με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και με μαύρο πιπέρι.
Δείτε παρακάτω 10 τρόπους που το σώμα θα επωφεληθεί εαν ενσωματώσετε την κουρκούμη στην διατροφή σας
Οι Φλεγμονές θα Υποχωρήσουν
Μια βραχυπρόθεσμη φλεγμονή μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου. Ωστόσο, η μακροχρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με ασθένειες που προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες και οδηγούν στον θάνατο. Ως εκ τούτου, έχοντας μια επιπλέον βοήθεια στην μείωση της φλεγμονής σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να διατηρήσει τη συνολική του υγεία. Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη του κουρκουμά μπλοκάρει την πρωτεΐνη NF-KB, έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις φλεγμονές.
Τα Αντιοξειδωτικά θα αρχίσουν να Επιδρούν πιο Αποτελεσματικά
Η κουρκούμη ενεργεί και ως αντιοξειδωτικό, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με λιπαρά οξέα ή το DNA, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στο σώμα. Ως εκ τούτου, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών είναι ένα μεγάλο όφελος για το σώμα. Επιπλέον βοηθά τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματος να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο σώμα. Αυτό έχει πολλά οφέλη.
Βελτιώνει τη Λειτουργία του Εγκεφάλου
Η ορμόνη BDNF, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των νευρώνων στον εγκέφαλο. Η μείωση αυτής της ορμόνης στην ενήλικη ζωή σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, προσθέτοντας την κουρκούμη στη διατροφή σας, αυτή η ορμόνη αυξάνεται. Αυτό βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και αυξάνει νοημοσύνη.
Μειώνει τον Κίνδυνο Εγκεφαλικών Παθήσεων
Σε συσχέτιση με την αύξηση της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο, ο κίνδυνος νόσων του εγκεφάλου μειώνεται. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου ενώ μπορεί ακόμη και να αναστρέψει κάποιες βλάβες που υπάρχουν ήδη στον εγκέφαλο.
Καθυστερεί τη γήρανση & Καταπολεμά τις Χρόνιες Παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία
Οι περισσότερες παθήσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης οφείλονται σε φλεγμονές. Ως εκ τούτου, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του βοτάνου μπορεί να προστατεύσουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από τις ασθένειες που τους απειλούν.
Μειώνει τον Κίνδυνο των Καρδιακών Παθήσεων
Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μειώνουν τη λειτουργία τους με το πέρασμα του χρόνου και οι καρδιακές παθήσεις είναι ένας σημαντικός κίνδυνος που οφείλεται σε θέματα ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του κουρκουμά στη διατροφή σημαίνει καλύτερη λειτουργία του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων που ονομάζεται ενδοθήλιο.
Προλαμβάνει και Θεραπεύει τη Νόσο Αλτσχάιμερ
Αυτό ανάγεται στην επίδραση στη φλεγμονή. Δεδομένου ότι η φλεγμονή είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, η κουρκούμη στη διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση ή ακόμα και να θεραπεύσει τη νόσο καθαρίζοντας τις αμυλοειδείς πλάκες.
Βοηθά με τον Πόνο της Αρθρίτιδας
Η φλεγμονή των αρθρώσεων είναι ένα κοινό πρόβλημα αρθρίτιδας. Με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο και τη μειωμένη λειτουργία των αρθρώσεων που προκαλείται από αρθρίτιδα.
Βοηθά στην πρόληψη Καρκίνου
Σε μοριακό επίπεδο, η ανάπτυξη και η εξάπλωση του καρκίνου έχει σταματήσει από την κουρκούμη . Η ενσωμάτωση της κουρκούμης στη διατροφή, φαίνεται να βοηθά με την πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Αντιμετωπίζει την Κατάθλιψη, Βελτιώνει τη Διάθεση
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς έχει παρόμοια επίδραση με το Prozac, ένα κοινό αντικαταθλιπτικό. Ως εκ τούτου, η χρήση κουρκούμης στη διατροφή σας μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία και τη διάθεσή σας.laimitomos.com