Ο Τσίπρας ανανεώνει τις συμβάσεις μέχρι 8 μήνες!

Με παλιό Προεδρικό Διάταγμα κατά κόσμο Παυλόπουλου, όπου βάζει ανώτατο όριο στις ανανεούμενες συμβάσεις τους 24 μήνες από το 2004. Δεν είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο».

Στον «αέρα» οι συμβασιούχοι και με τη νέα ρύθμιση- Ο Τσίπρας ανανεώνει τις συμβάσεις μέχρι 8 μήνες!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ» ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

Ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποίησε σύσκεψη χθες αργά το βράδυ (23/6/2017) στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στην οποία θα προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέσω νέων συμβάσεων για έξι έως οκτώ μήνες, μέχρι να προσληφθούν οι μόνιμοι μέσω ΑΣΕΠ.

Στα «κάγκελα» οι συμβασιούχοι και μετά τις νέες ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τούς δείχνει το δρόμο της απόλυσης, ενώ όπως δηλώνουν στο Newsbomb.gr, «δεν διατίθενται να μαζεύουν σκουπίδια για άλλους 8 μήνες και μετά να βρεθούν στην ανεργία». Οι αποφάσεις της ευρείας σύσκεψης σύμφωνα με πολλούς εργατολόγους παρουσιάζουν θολά σημεία και η επέκταση των συμβάσεων θεωρείται αντισυνταγματική.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέσω νέων συμβάσεων για έξι έως οκτώ μήνες, χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται για την πρόσληψη μόνιμων μέσω ΑΣΕΠ. Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας στους ΟΤΑ μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: 
«Μετά από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα (26/6/2017) στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων. Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.
Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι. Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.»
Ο Σκουρλέτης σε συνέντευξή του πρίν την σύσκεψη είχε αναφερει:
«Η τελική μορφή της πρότασής μας, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, μέσα στο Σαββατοκύριακο να είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε. Επιχειρούμε να βρούμε τη λύση πιο γρήγορα. Και ήδη τα τελευταία 24ωρα και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση, η οποία θα κριθεί την επαύριο πάλι αντισυνταγματική.
Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση ότι μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου. Μέχρι τότε λοιπόν, έχουμε διάφορα εργαλεία στα χέρια μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης καταρχήν και των δημοτών. Προωθούμε 6.100 (σ.σ. προσωρινές) προσλήψεις στο μεσοδιάστημα , 2.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα αιτήματα των Δήμων. Αν είναι 1.500 ακόμα από τους Δήμους, θα τους προσθέσουμε στους 2.500.
Επιχειρούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους (σ.σ. 6100), τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε, κοιτάμε με έγκριτους νομικούς, οι οποίοι υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, για να έχουμε μια θωρακισμένη λύση.
Το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών με τους συμβασιούχους προέκυψε μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε ότι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων έληγε η σύμβασή τους στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έπρεπε να διακοπεί τώρα διότι ήταν αντισυνταγματική η διπλή παράταση που είχε προηγουμένως δοθεί στις συμβάσεις τους.
«Το πρόβλημα πρωτίστως που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο, έχει να κάνει με το ίδιο το Σύνταγμα -αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι παρατάσεις, το Σύνταγμα δεν δημιουργήθηκε μετά από το Μνημόνιο- και με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα κατά κόσμο Παυλόπουλου, όπου βάζει ανώτατο όριο στις ανανεούμενες συμβάσεις τους 24 μήνες. Αυτό υπάρχει από το 2004. Δεν είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο».