Παρασκευή, Ιουνίου 23

Επιστολή φοιτητών για ναρκωτικά και όργιο παραβατικότητας στο ΑΠΘ -Τι απαντά ο Γαβρόγλου

Τα προβλήματα αυτά λύνονται από τα μέσα, αν υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο, να προστατεύσει τους χώρους, οι εκπαιδευτικοί, η διοίκηση, τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται, απαντά ο υπ. Παιδείας




Στην κατάσταση που επικρατεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία κατήγγειλαν με επιστολή τους στον πρύτανη του ΑΠΘ 471 φοιτητές, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στο διάβημά τους, οι φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στο campus του Πανεπιστημίου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και παράλληλα, «η παραβατικότητα και η βία έχει γίνει καθημερινότητα». Ενδεικτικά αναφέρεται: «Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας»

Ο υπουργός σημείωσε ότι γνωρίζει την κατάσταση και ότι όντως «έχουν διαπιστωθεί τέτοιου είδους φαινόμενα», αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται στην επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του πανεπιστημίου, το οποίο «είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη».

«Ιδίως στα πανεπιστήμια, για πάρα πολλά χρόνια, τα προβλήματα αυτά λύνονται από τα μέσα. Αν υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο, να προστατεύσει τους χώρους, οι εκπαιδευτικοί, η διοίκηση κ.λπ. πάντοτε ξέρουμε τότε ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου. Όπως πρόσθεσε, για κακουργηματικές πράξεις μπορούν να παρέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά μετά από πρόσκληση του πρύτανη. «Πάντως, ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους», κατέληξε ο υπουργός.