Τρίτη, Ιουνίου 27

Εφοπλιστικό «ραβασάκι» στην κυβέρνηση η επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Εφοπλιστικό «ραβασάκι» στην κυβέρνηση η επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ενέκρινε τη Δευτέρα (26/06/2017) την επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους και για το 2018, μετά από πρόταση του προέδρου της, Θεόδωρου Βενιάμη. Το θέμα αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων αποφάσισε να μη χαλάσει τη «ζαχαρένια» της συμπαθούς τάξης των εφοπλιστών και να τους αφήσει και για το 2018 να δώσουν ό,τι «προαιρούνται», ενώ οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις θα καταβάλλουν πάνω από 60 δισ. σε φόρους, άμεσους και έμμεσους, σε συνδυασμό με «αιματηρές» περικοπές. Κυβέρνηση και δανειστές προσδοκούν να εισπραχθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2018, στο πλαίσιο της «εθελοντικής συνεισφοράς» των εφοπλιστών.
Καθώς τα 100 εκατ. ευρώ είναι «ψίχουλα» μπροστά στα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών, επομένως και στο ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουν εάν φορολογούνται όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και παραγωγικοί κλάδοι, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δεν είχε πρόβλημα να εγκρίνει ομόφωνα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την επέκταση της εθελοντικής συνεισφοράς για ένα ακόμη χρόνο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ήταν πρόταση του κ. Βενιάμη δείχνει, τα συμφέροντα ποιων εξασφάλισε η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολυσυζητημένη διαπραγμάτευση.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, σήμερα, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι το εν λόγω συνυποσχετικό αποτέλεσε δική της πρωτοβουλία επί κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία «η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ανταποκρίθηκε θετικά, στη συντριπτική της πλειονότητα». Η συμφωνία αφορά πλοία με ελληνική σημαία ή πλοία με ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
Το συνυποσχετικό προέβλεπε ότι, από το 2014 έως το 2017, οι Έλληνες εφοπλιστές θα έπρεπε να αποδώσουν συνολικά στα ταμεία του κράτους 420 εκατ. ευρώ. Η καταβολή του ποσού ολοκληρώνεται φέτος, ωστόσο μοιάζει αβέβαιη η επίτευξη του στόχου, καθώς τα δύο πρώτα έτη συγκεντρώθηκαν μόνο 85.977.031,06 ευρώ, ενώ το 2016, το σύνολο ξεπέρασε οριακά τα 150 εκατ. ευρώ.
Επομένως, τίθεται το ερώτημα, εάν το 2018 θα εισπραχθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ή απλά οι εφοπλιστές παίρνουν παράταση χρόνου για να προσεγγίσουν το ποσό που είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΕ απασχόλησε, επίσης, η πορεία των διαπραγματεύσεων στην εκκρεμή υπόθεση της ανεπίσημης διερεύνησης του ελληνικού ναυτιλιακού θεσμικού πλαισίου από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Βενιάμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ελληνικής πολιτείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του θεσμικού πλαισίου της ελληνόκτητης ναυτιλίας και κυρίως τη συνταγματική κατοχύρωση αυτού. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν διερευνά «νόθευση» του ανταγωνισμού λόγω παροχής ευνοϊκού καθεστώτος φορολογίας και κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της ναυτιλίας, που έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική νομοθεσία. Η αισιοδοξία του κ. Βενιάμη δε, μάλλον δείχνει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν λάβει τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα...
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ