Εννέα πληροφορίες που ένας ουρολόγος θέλει όλοι να γνωρίζουμε

Εννέα πληροφορίες που ένας ουρολόγος θέλει όλοι να γνωρίζουμε
Τα προβλήματα του ουροποιητικού έχουν επιπτώσεις τόσο στη γενική υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Πολλά άτομα δεν αναφέρουν τα συμπτώματα στο ιατρό τους με αποτέλεσμα να υποφέρουν σιωπηλά και τα προβλήματα να επιδεινώνονται. Συχνά για αυτό ευθύνεται η ελλιπής
πληροφόρηση των ασθενών. Παρακάτω παρατίθενται 9 σημαντικές πληροφορίες που ένας ουρολόγος θα ήθελε όλοι να γνωρίζουν.

1.Τα προβλήματα του ουροποιητικού στις γυναίκες είναι πιο συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση συνδέεται με μια μείωση των οιστρογόνων που οδηγεί σε μια σταδιακή απώλεια της μυϊκής μάζας του κόλπου και του κατωτέρου ουροποιητικού με αποτέλεσμα να υπάρχει ακράτεια ούρων. Η μείωση των οιστρογόνων επίσης μειώνει την οξύτητα του κόλπου και του αιδοίου αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία της περιοχής στις λοιμώξεις.

2. Η ΣΔ πρέπει να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η στύση επιτυγχάνεται μέσω της καλής αιμάτωσης του πέους. Τα νοσήματα που επηρεάζουν τη καλή ροή του αίματος όπως είναι η υπέρταση ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ. Η ΣΔ δεν υποδηλώνει πάντα την ύπαρξη καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι.

3. Οι μισές γυναίκες με ακράτεια ούρων δεν αναφέρουν το πρόβλημα στον ιατρό τους. Το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με κάποιο χειρουργείο ή να συμβαίνει όταν αυξάνεται η πίεση στο υπογάστριο, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός εντόνου βήχα ή γέλιου, ή ακόμα θα μπορούσε να είναι σημείο ενός νευρολογικού προβλήματος. Η ακράτεια ούρων εκτός από τη δυσφορία που δημιουργεί μπορεί επίσης να προκαλέσει λοιμώξεις είτε μυκητισιακές είτε βακτηριακές. Για του λογούς αυτούς είναι σημαντικό οι γυναίκες να μιλήσουν στο ιατρό τους ώστε το πρόβλημα να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

4. Η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη δεν είναι θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Χορηγείται στους άνδρες που έχουν υπογοναδισμό, δηλαδή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία και προκαλούν σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές, καθώς και διαταραχές του ύπνου.

5. Πολύ συχνά συγχέεται μια λοίμωξη του ουροποιητικού με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Τα πιο συχνά συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση ο πυρετός και το αίμα στα ούρα. Τα ΣΜΝ μπορεί να έχουν ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων από συμπτώματα του ουροποιητικού, μεχρι πυελικό πόνο, και μη φυσιολογικές εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε σύμπτωμα από το κατώτερο ουροποιητικό δε θα πρεπει να αγνοείται, αλλά ο ασθενής να απευθύνεται στον ιατρό.

6. Μπορεί κάποιος να έχει πρόπτωση πυελικού οργάνου και να μη το γνωρίζει. Η πρόπτωση ενός πυελικού οργάνου, για παράδειγμα της ουροδόχου κύστης της γυναίκας προς τον κόλπο μπορεί να έχει σαν συνέπεια μια αίσθηση συνεχούς πίεσης στην κύστη, δυσκολία στην ούρηση καθώς και στην αφόδευση. Ανάλογα με το όργανο και το βαθμό της πρόπτωσης υπάρχουν θεραπείες τόσο ορμονικές όσο και χειρουργικές.

7. Η ΣΔ διαφέρει από άνδρα σε άνδρα και το Viagra δεν είναι η μονή λύση. Το υποκείμενο αίτιο της ΣΔ δεν είναι πάντα οργανικό και για αυτό είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση του ασθενούς για τον εντοπισμό της κατάλληλης αγωγής.

8. Είναι σημαντικό να μιλάει κανείς στον ιατρό του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον ύπνο καθώς και για το εάν νιώθει κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ιατρός μόνο θα μπορέσει να διακρίνει την αυπνία που σχετίζεται με το άγχος από την υπνική άπνοια και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

9. Ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνει κανείς θεραπεία για κάποιο πρόβλημα της πυελικής περιοχής χωρίς πρώτα να έχει συμβουλευτεί ειδικό. Συνήθως η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και αναλγητικών μπορεί όχι μόνο να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των βακτηρίων αλλά και να καλύψουν την αίτια που προκάλεσε τα συμπτώματα. Είναι απαραίτητο το άτομο να απευθύνεται σε ιατρό ώστε να γίνεται η διάγνωση και να θεραπεύεται η αιτία και όχι το σύμπτωμα.

www.andrologia.gr