Πέμπτη, Ιουλίου 20

Πόσο επικίνδυνα ή ακίνδυνα είναι τα "μαγικά μανιτάρια";


Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, επίσης γνωστά και ως «μαγικά» μανιτάρια, είναι μύκητες που περιέχουν ψυχοδραστικά αλκαλοειδή ινδόλης και ανήκουν στην κατηγορία: ψυχοδηλωτικά/ενθεογόνα. Στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιούνται ποικίλοι όροι για την ψιλοκυβίνη, ο πιο κοινός είναι ο όρος «μαγικά» μανιτάρια, αλλά και ψυχεδελικά μανιτάρια, από την αγγλική λέξη psychedelics.
Στα αγγλικά οι πιο κοινά χρησιμοποιούμενοι όροι είναι magic mushrooms και shrooms.

Περίπου 5.000 είδη μανιταριών έχουν ανακαλυφθεί και καταγραφεί από τους επιστήμονες, ενώ από αυτά, τα 190 περιέχουν ψιλοκυβίνη. Υπάρχουν δεκάδες είδη «μαγικών» μανιταριών, που οι επιδράσεις από την κατάποσή τους μοιάζουν με ένα μικρότερο σε δράση «ταξίδι» LSD, δημιουργώντας σημαντικές φυσικές, οπτικές και αντιληπτικές αλλαγές.

Σχεδόν το σύνολο των μανιταριών που περιέχουν ψιλοκυβίνη είναι μικρά καφέ ή στο χρώμα του ηλιοκαμένου μανιτάρια, που εύκολα συγχέονται με αρκετά άλλα μη ψυχοδραστικά, μη βρώσιμα ή δηλητηριώδη μανιτάρια στην άγρια φύση. Αυτό τα καθιστά κάπως δύσκολο και ενδεχομένως επικίνδυνο, στην αναγνώρισή τους. Το κύριο χαρακτηριστικό που διακρίνει τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης είναι ότι εμφανίζουν μώλωπες μπλε χρώματος όταν χειρίζονται.

Οι δόσεις «αναψυχής» κυμαίνονται από 1-5 γρ ξηρών μανιταριών -ανάλογα με τα είδη και την ισχύ των δειγμάτων. Η δοσολογία των νωπών μανιταριών είναι περίπου 10 φορές υψηλότερη (10-50 γρ), δεδομένου ότι τα νωπά μανιτάρια αποτελούνται από  περίπου 90% νερό. Επειδή διαφορετικά είδη ποικίλουν σε μέγεθος, θα διαφέρει επίσης και ο αριθμός των μανιταριών ανά γραμμάριο.

Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης επιφέρουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη, στις ακουστικές, οπτικές και απτικές αισθήσεις που εμφανίζονται περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα μετά την κατάποση και συνολικά διαρκούν 4 - 7 ώρες αν και το συνηθέστερο είναι 4 - 5.

Αυτές οι αλλαγές στην αντίληψη περιλαμβάνουν: ευφορία, αυξημένη αντίληψη της μουσικής και των χρωμάτων, ενισχυμένα συναισθήματα, λήθαργο, παράξενα φαινόμενα φωτός (όπως αύρες ή «φωτοστέφανα» γύρω από φωτεινές πηγές), αύξηση της οπτικής οξύτητας, οι επιφάνειες φαίνονται σαν να κυματίζουν, να λάμπουν, ή να αναπνέουν• πολύπλοκες οπτικοακουστικές εικόνες και εντυπώσεις, σταθερές μορφές με ανοικτά ή κλειστά μάτια, αντικείμενα που παραμορφώνονται, μορφοποιούνται ή αλλάζουν χρώματα- μια αίσθηση τήξης (ρευστότητα) στο περιβάλλον και ίχνη πίσω από κινούμενα αντικείμενα.

Οι ήχοι βιώνονται με αυξημένη σαφήνεια. Η μουσική, για παράδειγμα, μπορεί συχνά να έχει μια βαθιά αίσθηση ρυθμού και βάθους. Μερικοί χρήστες αντιμετωπίζουν συναισθησία, όπου αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, μια οπτικοποίηση του χρώματος όταν ακούν ένα συγκεκριμένο ήχο.

Εκτός από τις αλλαγές στις αισθήσεις, σε πολλά άτομα επέρχονται και πνευματικές αλλαγές. Ο λόγος που όλοι όσοι κάνουν χρήση μανιταριών ψιλοκυβίνης δεν έχουν πνευματικές ή μυστικιστικές εμπειρίες, αποκαλύφθηκε σε μια σύγχρονη έρευνα, κατά την οποία, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως πλήρης μυστικιστική εμπειρία, ανέπτυξαν αυξανόμενη δεκτικότητα στην εμπειρία, ενώ όσοι δεν είχαν άλλοτε μια τέτοια εμπειρία δεν είχαν αύξηση σε αυτό τον παράγοντα.

Επίσης, μια άλλη κρατικά χρηματοδοτούμενη έρευνα από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, συμπεριελάμβανε 36 ενήλικους οι οποίοι δεν είχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν κάνει χρήση μανιταριών ψιλοκυβίνης αλλά ενδιαφέρονταν για θέματα θρησκευτικής ή πνευματικής φύσεως. Το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσαν έπειτα από τη χρήση πως ήταν η πιο σημαντική πνευματική στιγμή της ζωής τους και περισσότερο από τα 2/3 ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των κορυφαίων πέντε πιο σημαντικών πνευματικών εμπειριών. Δύο μήνες μετά τη μελέτη, 79% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αυξήθηκε η ευημερία τους και αισθανόταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή• φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες το επιβεβαίωσαν αυτό. Ανέφεραν επίσης ότι, το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν μειωθεί ή εξαφανιστεί εντελώς. Δεκατέσσερις μήνες μετά τη μελέτη, 64% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι, είχαν ακόμα περισσότερη αύξηση της ευεξίας και του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Τα μανιτάρια που περιέχουν ψιλοκυβίνη παράγουν μοναδικές ψυχικές καταστάσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τη δόση και την ευαισθησία ενός ατόμου στην ψιλοκυβίνη, καθώς και της ψυχικής του κατάστασης και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται (set and setting).

Για κάποιους ανθρώπους 0,25 του γραμμαρίου του Psilocybe cubensis (μικροποσότητα) είναι αρκετά για να τους ωθήσουν σε πλήρεις καταστάσεις οραμάτων με ανοιχτά μάτια, δυσάρεστες κράμπες στο στομάχι ή αέρια και άλλες επιδράσεις υψηλής δόσης. Για άλλους, η ίδια ποσότητα θα είναι ελάχιστα (αν όχι καθόλου) αισθητή, προκαλώντας ενδεχομένως μια ελαφρά αίσθηση κρύου κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας και άλλες «κατώτατου ορίου» επιδράσεις.

Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης δεν είναι φυσικώς εθιστικά και ούτε είναι πιθανό να προκαλέσουν ψυχολογική εξάρτηση. Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα διαπιστώνουν ότι η επιθυμία τους να κάνουν χρήση μανιταριών μειώνεται για ένα χρονικό διάστημα μετά τη χρήση τους. Όπως και με τις περισσότερες ουσίες, μερικοί θα τα χρησιμοποιούν πιο συχνά από όσο θα τους έκανε να αισθάνονται άνετα.

Υπάρχουν μελέτες οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις με μανιτάρια ψιλοκυβίνης τα οποία επέφεραν πλήρη ύφεση τόσο σε περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) και περιπτώσεις κλινικής κατάθλιψης σχετιζόμενης με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα αποτελέσματα πλήρους ύφεσης ήταν άμεσα και διήρκεσαν μέχρι και αρκετούς μήνες μετά, σε αντιδιαστολή με τα τρέχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία συχνά έχουν πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα και συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στο Imperial College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins, συμπεραίνουν, ότι όταν η ψιλοκυβίνη χρησιμοποιείται σωστά δρα ως αντικαταθλιπτικό, όπως προκύπτει από μελέτες με fMRI τομογραφίες εγκεφάλου.

Σε ορισμένες χώρες, η νομοθεσία αναφέρει ρητά τα παραισθησιογόνα μανιτάρια ως μια ελεγχόμενη ουσία και απαγορεύει την πώληση ή κατοχή τους. Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν απλώς τα μανιτάρια ως τις ελεγχόμενες ουσίες της ψιλοκίνης και ψιλοκυβίνης σε μορφή ένωσης. Άλλες χώρες εξετάζουν τον σκοπό της πράξης- απαγορεύουν την καλλιέργεια, κατοχή ή πώληση μόνο κατά την έννοια της κατάχρησης.capital.gr