Δευτέρα, Ιουλίου 10

Κυβέρνηση σε αποδρομή…

φωτο από sportdog.gr



Αναδημοσίευση από: capital.gr
Του Κώστα Στούπα
Πέρυσι τέτοιο καιρό το «τσίρκο» που παριστάνει την κυβέρνηση είχε βάλει τους εξής στόχους μέχρι τέλος του χρόνου:
α) Να πετύχει μια απόφαση των δανειστών για το χρέος. Για τον λόγο αυτό μάλιστα καθυστέρησαν την αξιολόγηση προκειμένου να πέσει μέσα στην προεκλογική περίοδο της Γαλλίας και της
Γερμανία οι οποίες θα πιεζόντουσαν έτσι και θα υποχωρούσαν.
β) Εξασφάλιση της συμμετοχής στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ.
γ) Οριστική αναστολή στα Capital Controls.
δ) Επιστροφή της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
ε) Πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.
ζ) Έξοδος στις αγορές στις αρχές του καλοκαιριού του 2017
Η κυβέρνηση το τελευταίο δωδεκάμηνο απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους στόχους που είχε θέσει, όπως αποτυγχάνει τα τελευταία 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
Όταν μια κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλους τους στόχους που βάζει σημαίνει πως δεν έχει επίγνωση της κατάστασης αλλά των αντικειμενικών της δυνατοτήτων να υλοποιήσει τα όποια σχέδιά της.
Τουτέστιν, ο χαρακτηρισμός «τσίρκο» είναι φιλοφρόνηση και όχι προσπάθεια απαξίωσης. Στο τσίρκο οι άνθρωποι εργάζονται με πειθαρχία και ακρίβεια προκειμένου να παράγουν αποτέλεσμα.
Τούτοι εδώ είναι παντελώς ανίκανοι…
Πολιτικά και διαχειριστικά η πλέον ευρωσκεπτικιστική αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης έχει αποδειχτεί «νούλα» και ήδη εισπράττει την περιφρόνηση και τη χλεύη εντός και εκτός της χώρας.
Το μόνο αρνητικό σ’ αυτό είναι πως χλεύη και περιφρόνηση εισπράττει και η χώρα.
Αυτή η κατάσταση υπονομεύει την θέση της χώρας στο διεθνές σύμπλεγμα ασφαλείας και οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, η άνοδος της αριστεράς στην εξουσία έχει συμβάλλει σε ένα ηθικό εξευτελισμό μια ολόκληρης παράταξης. Ένας ηθικός εξευτελισμός που προκύπτει από την ανάμειξη μελών της κυβέρνησης με βαρυποινίτες των φυλακών, οικονομικά σκάνδαλα όπως της Τράπεζες Αττικής και πολιτικές ευθυγραμμίσεις με καθεστώτα όπως του Μαδούρο που μέσα σε ένα δίμηνο έχει δολοφονήσει περί τα 100 άτομα.
Η κυβέρνηση της ελληνικής «καραγκιοζοριστεράς» παραβλέπει τη δολοφονία δεκάδων πολιτικών που ζητούν εκλογές και δημοκρατία σε μια χώρα με «ωκεανούς» πετρελαίου που λιμοκτονεί, ενώ από την άλλη στήνει μνημεία στους κατά ψεύδος και φαντασία «νεκρούς» της ΕΡΤ…
Πρόκειται για άκρατο εξευτελισμό της αριστεράς ως ιδέα και ως πράξη. Πρόκειται για εξευτελισμό της χώρας.
Το μόνο παρήγορο σε αυτή την ιστορία είναι αυτό που προεξοφλούν οι αγορές. Πως είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή.
2) Τα αγοραία…
Το βασικό σενάριο που προεξοφλεί η αγορά είναι πως η κυβέρνηση μετά την πλήρη υποταγή της έχει ημερομηνία λήξης. Η εναλλακτική λύση, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και την οικονομία, οπότε αυτό όσο θα πλησιάζει ο καιρός θα προκαλεί έκρηξη προσδοκιών.
Η βελτίωση του κλίματος στο χρηματιστήριο στηρίζεται στη βελτίωση των προοπτικών των υγιών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες μέσω των «κόκκινων» δανείων θα επιβάλλουν ασφυξία στις υπόλοιπες…
Αυτό, όπως έχουμε εξηγήσει είναι επώδυνη διαδικασία και θα έχει πολιτικό και κοινωνικό κόστος.
Το κλειδί που θα επιβεβαιώσει το παραπάνω σενάριο και την άρον-άρον επάνοδο των της στήλης με τα «αγοραία» είναι η προσέλκυση τοποθετήσεων στις τραπεζικές μετοχές εντός του θέρους.
ΙΝΤΚΑ: Εμφανή τα σημάδια αφύπνισης χθες… παρά τα οποία συνεχίζει να παραμένει υποτιμημένη από άποψη κεφαλαιοποίησης.
ΣΑΡ: Από τις καλύτερες εισηγμένες στο ταμπλό μεν αλλά όχι σε άδικη αποτίμηση δε. Πόσο μάλλον που πρόσφατα εκ των βασικών μετόχων παρατηρήθηκαν πωλήσεις. Η μετοχή από το 1,5 ευρώ το 2012 έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 12 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση είναι στα 442 εκατ. και η καθαρή θέση στα 166 εκατ. ευρώ.
ΜΟΗ: Σημάδια αφύπνισης με νέο υψηλό αλλά και κεφαλαιοποίηση περί 2,2 δισ. ευρώ.
ΦΟΛΙ: Η μοναδική περίπτωση από τα εξωστρεφή blue chips που έχει μείνει πίσω, χωρίς ακόμη να έχει εμφανιστεί κάποια αιτιολογία. ‘Εχει κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ και καθαρή θέση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Πηγή
 realpolitics.gr