Τετάρτη, Αυγούστου 30

Το χημικό που βρίσκεται παντού - και πρέπει να αποφεύγουμε

Οι φθαλάτες είναι χημικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και τις συναντάμε με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν διαφορετικά είδη της χημικής αυτής ένωσης, αλλά τα πιο συζητημένα και αυτά για τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας εφιστά την προσοχή είναι κυρίως οι μορφές DBP, DEP, DEHP, και DMP.
Τυπικά, χρησιμοποιούνται στα πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών καθώς και στην παρασκευή τροφών, σε αρώματα, εντομοαπωθητικά, βερνίκια νυχιών, αποσμητικά, αρώματα, στην κατασκευή μοκετών και πατωμάτων βινυλίου, στις κουρτίνες του ντους, στα πλαστικά παιχνίδια, ενώ κρέατα, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα. Με δυο λόγια, το να μη συναντάμε τις φθαλάτες δεν είναι ρεαλιστικό, μπορούμε όμως να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αυτές. Γιατί; 
Φθαλάτες και μεταβολικό σύνδρομο
Σε μακρόχρονη αμερικανική μελέτη (National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2010) με περισσότερους από 2.700 συμμετέχοντες, βρέθηκε πως η αυξημένη συγκέντρωση φθαλατών στα ούρα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, συνδυασμού νοσημάτων που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό.
Φθαλάτες και στυτική δυσλειτουργία αλλά και μικρότερο πέος στα μωρά!
Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε ισπανικής και μη ισπανικής καταγωγής έγχρωμους άντρες και βρέθηκε πως εκείνοι με τη μεγαλύτερη έκθεση στα φθαλάτες ανέφεραν συχνότερα στυτική δυσλειτουργία. Άλλη μελέτη βρήκε πως οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φθαλατών σε έγκυες γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο σχετίζονταν με μικρότερο πλάτος πέους στα νεογέννητα αγοράκια. 
Ενώ στις γυναίκες, οι φθαλάτες σχετίζονται με εξάψεις.
Γυναίκες στην αρχή της δεκαετίας των 50 με υψηλότερα επίπεδα φθαλατών στα ούρα τους, ανέφεραν πιο έντονα τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις. 
Πώς μπορείτε να μειώσετε την έκθεση στις φθαλάτες:
1.    Αποφύγετε αντικείμενα που γράφουν fragrance ή perfume στην ετικέτα και αναζητήστε τις επισημάνσεις "phthalate-free" ή "χωρίς συνθετικό άρωμα”.
2.    Τσεκάρετε τον γραμμικό κώδικα στα πλαστικά μπουκάλια – το 3 και το 7 μπορεί να σημαίνουν φθαλάτες.
3.    Πετάξτε όλα τα παλιά πλαστικά παιχνίδια καθώς οι φθαλάτες απαγορεύτηκαν στην κατασκευή τους το 2008.
4.    Προτιμάτε γυάλινα και ανοξείδωτα δοχεία και μπουκάλια νερού.
5.    Τρώτε περισσότερα βιολογικά προϊόντα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
6.    Ελέγξτε τις ετικέτες στα προϊόντα προσωπικής σας υγιεινής.
7.   Επιδιώκετε να ιδρώνετε περισσότερο, π.χ. μέσω της άσκησης, καθώς οι φθαλάτες –όπως και άλλες τοξίνες- αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα.
capital.gr/