Κυριακή, Σεπτεμβρίου 10

Συνταξιούχοι: Παγιδευμένοι στο «σπιράλ» των περικοπών για να πληρώνουν τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων που διορίζουν οι Συριζαίοι !

Νέες μειώσεις επιφυλάσσει το 2018 για τα εισοδήματα των συνταξιούχων. Ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι. Τι ισχύει με τις νέες συντάξεις χηρείας και το ΕΚΑΣ


Νέες ανατροπές επί τα χείρω φέρνει το 2018 για τα εισοδήματα των συνταξιούχων, παλαιών και νέων, ενώ το 2019 θα υπάρξει η κορύφωση του «δράματος», καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή της προσωπικής διαφοράς-με ταβάνι το 18%- που θα έχει ως συνέπεια την μείωση των καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Επιπρόσθετα, τη νέα χρονιά, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα απωλέσουν οριστικά το ΕΚΑΣ, ενώ προ των πυλών είναι και οι μειώσεις διαρκείας στα εφάπαξ.
Το νέο ασφαλιστικό, εμπνεύσεως Κατρούγκαλου, «δημιουργεί» πετσοκομμένες νέες συντάξεις, ως και κατά 30%, για αυτούς που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016. Στη «κλίνη του Προκρούστη» μπαίνουν κυρίως, όπως αναφέρει το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων», οι :
- Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
- Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
- Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
- Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
- Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
«Αργοσβήνει» το  ΕΚΑΣ
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό πλαίσιο προκύπτει την επόμενη χρονιά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς θα λάβουν χώρα περικοπές ύψους 238 εκατομμυρίων στο ΕΚΑΣ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και τη δραστική μείωση των δικαιούχων, από τους 210.000 που είναι σήμερα, στους 70.000. Επιπρόσθετα αναμένεται να μειωθούν ως 20% τα όρια εισοδήματος, για τη λήψη του ΕΚΑΣ, ενώ παράλληλα θα μπει «ψαλίδι» και στα ποσά του επιδόματος για το 2018.
Αισθητά μειωμένες οι νές συντάξεις χηρείας
Αισθητά μειωμένες θα είναι οι νέες συντάξεις χηρείας, που θα γίνουν βάσει των κριτηρίων που τέθηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου. Περίπου 15.000 δικαιούχοι, βρίσκονται στην αναμονή, έχοντας λάβει προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων η οριστική σύνταξη θα είναι μικρότερη, με συνέπεια οι δικαιούχοι να κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά…
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων», είναι προ των πυλών μειώσεις διαρκείας στα εφάπαξ. Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η/9/2013) θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή αυτών των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018. Για το χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και μετά, αντί εφάπαξ θα επιστρέφονται εισφορές με συνεχείς κατ’ έτος μειώσεις.