Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 6

Νεο φαρμακο κατα της τριχοπτωσης

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς


Δερματολογος
Η ελπιδοφόρα είδηση έρχεται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την ίδια ερευνητική ομάδα που την περσινή χρονιά είχε ανακαλύψει ότι μία συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων – οι αναστολείς των κινασών Janus ή αλλιώς JAK – έχουν την ικανότητα να σταματάνε την αυτοάνοση επίθεση σε ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία και να διεγείρουν την επανέκφυση των μαλλιών, όταν λαμβάνονται από το στόμα.

Φέτος, οι ερευνητές επανήλθαν με νέα δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Science Advances”, στην οποία αναφέρουν ότι οι αναστολείς των JAK καταφέρνουν να «ξυπνάνε» τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται σε φάση ανάπαυλας και να τα θέτουν και πάλι σε φάση ανάπτυξης, όταν εφαρμόζονται τοπικά πάνω στις άτριχες περιοχές.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική είδηση, αν σκεφτεί κανείς ότι η τριχόπτωση ταλαιπωρεί το 30% των ανδρών ηλικίας άνω των 30 ετών και το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ πλήττει σε μεγάλα ποσοστά και τις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες γυναικών. Σε πολλές μορφές τριχόπτωσης (όπως στην ανδρογενετική και τη γυροειδή), το πρόβλημα που παρατηρείται, είναι ότι τα τριχοθυλάκια «αιχμαλωτίζονται» στη φάση της ανάπαυλας, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο κύκλος ζωής των τριχών. Είναι γνωστό ότι τα τριχοθυλάκια δεν παράγουν τρίχες διαρκώς, αλλά σε κύκλους ανάπτυξης-ανάπαυλας. Αν όμως μείνουν για μεγάλο διάστημα σε φάση ανάπαυλας, τότε δυσκολεύονται να παράξουν τρίχες φυσιολογικά.

 Αποτελέσματα μέσα σε 10 ημέρες

Με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές ουσίες, επιτυγχάνεται η παύση της τριχόπτωσης, η ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων και η επανέκφυση των μαλλιών μετά από διάστημα 3 μηνών. Στα πειράματα που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ερευνητές σε ποντίκια και ανθρώπινα τριχοθυλάκια στο εργαστήριο, παρατήρησαν ότι τα φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση των JAK (οικογένεια ενζύμων), προκαλούν ταχεία επανέκφυση μαλλιών μέσα σε μόλις 10 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστολείς των JAK είναι φάρμακα ασφαλή που έχουν ήδη λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παθήσεων του αίματος, ενώ αυτό το διάστημα εξετάζεται σε κλινικές δοκιμές η δράση τους και για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της λεύκης.

Πιο δυνατές και μακριές τρίχες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αναστολείς των JAK διεγείρουν τη φυσιολογική διαδικασία αφύπνισης των τριχοθυλακίων. Τα ποντίκια που ελάβαν για πέντε ημέρες την τοπική φαρμακευτική αγωγή με έναν από τους δύο αναστολείς των JAK, έβγαλαν νέες και μάλιστα πολύ δυνατές τρίχες μέσα σε διάστημα 10 ημερών, κάτι που αποδεικνύετι την επιτάχυνση της φάσης ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. Στο ίδιο διάστημα, τα ποντίκια που δεν έλαβαν καμία φαρμακευτική αγωγή, δεν εμφάνισαν καμία νέα τρίχα. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αναστολείς των JAK είχαν ως αποτέλεσμα να παραχθούν μακρύτερες τρίχες τόσο στα ανθρώπινα τριχοθυλάκια που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, όσο και στο δέρμα των ποντικιών.
«Υπάρχουν ελάχιστα σκευάσματα που μπορούν να εκκινήσουν τόσο γρήγορα τη φάση ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. Ορισμένοι τοπικοί παράγοντες προκαλούν την επανέκφυση διάσπαρτων τουφών μετά από μερικές βδομάδες, όμως πολλοί λίγοι έχουν τόσο ισχυρή και ταχεία δράση», σχολίασε η Δρ. Κριστιάνο.http://iqhair.com/