Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 4

Ο χυμός μούρων μειώνει σημαντικά τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες.

Ποτήρι με χυμό μούρων.
Γυναίκες, που πίνουν τακτικά χυμό μούρων έχουν κατά 50% μειωμένη συχνότητα ουρολοιμώξεων από τις άλλες γυναίκες. Επίσης ο χυμός μούρων μειώνει την συχνότητα εκδήλωσης υποτροπών των ουρολοιμώξεων αυτών.
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες μπορούν να παρουσιάσουν εύκολα ουρολοιμώξεις. Έχει υπολογιστεί, ότι ποσοστό μέχρι 60% όλων των γυναικών θα παρουσιάσουν στη ζωή τους μια ουρολοίμωξη. 
Το ένα τρίτο περίπου από αυτές θα παρουσιάσουν μερικές υποτροπές των λοιμώξεων αυτών του ουροποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που σας παρουσιάζουμε και μας έρχεται από τη Φινλανδία, υπήρχε στη χώρα τους μια κοινή λαϊκή πεποίθηση, ότι ο χυμός μούρων μείωνε τις ουρολοιμώξεις.
Αποφάσισαν λοιπόν να μελετήσουν επιστημονικά το θέμα και έτσι πήραν 150 γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και διαχωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έπαιρνε καθημερινά 50 κυβικά εκατοστά χυμού μούρων (περίπου ένα ποτήρι) καθημερινά για 6 μήνες. Η δεύτερη ομάδα έπαιρνε 100 κυβικά εκατοστά ενός ροφήματος που περιείχε λακτοβάκιλλους, 5 φορές την εβδομάδα, για ένα χρόνο. Η τρίτη ομάδα δεν έπαιρνε τίποτα.
Ο λόγος που δοκιμάσθηκαν οι λακτοβάκιλλοι και ο χυμός μούρων ήταν διότι περιέχουν ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τα κολοβακτηρίδια  τα οποία προκαλούν ουρολοιμώξεις.
Τα ευρήματά τους ήταν τα ακόλουθα:
  1. Στους 6 μήνες τα επεισόδια ουρολοιμώξεων στις γυναίκες, που έπιναν καθημερινά χυμό μούρων μειώθηκαν κατά 50%
  2. Στις γυναίκες που έπιναν το ρόφημα με τους λακτοβάκιλλους δεν παρατηρήθηκε τίποτα το θετικό
  3. Στην ομάδα με το χυμό των μούρων καταγράφηκαν μόνο 16% υποτροπές ενώ στην ομάδα με το λακτοβάκιλλο 39% υποτροπές και στην τρίτη ομάδα 36%. 
Στα συμπεράσματα των ερευνητών συμπεριλαμβάνεται το ότι ο χυμός των μούρων, πράγματι είναι αποτελεσματική πρόληψη των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες. Οι λακτοβάκιλλοι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην ένδειξη αυτή.
Οι γυναίκες με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής μπορούν να επωφεληθούν παίρνοντας χυμό μούρων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να παθαίνουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Επίσης μειώνεται και η ανάγκη να παίρνουν συστηματικά αντιμικροβιακά ή άλλα αντιβιοτικά φάρμακα.
www.medlook.net