Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23

Παίζουν πινγκ-πονγκ με τη βόμβα υδρογόνου

Παίζουν πινγκ-πονγκ με τη βόμβα υδρογόνου
Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι «πινγκ-πονγκ» επιδίδονται ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με εκατέρωθεν απειλές και ύβρεις, την ώρα που η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Η Πιονγκγιάνγκ

θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο Τραμπ, ανέφερε ο Κιμ
Με αφορμή τις κυρώσεις που επέβαλαν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ - Ε.Ε. στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά και μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου κατά της χώρας του, ο Κιμ την Παρασκευή επιτέθηκε φραστικά στον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «ψυχικά διαταραγμένο».

Διεμήνυσε, δε, πως θα κάνει τον Αμερικανό πρόεδρο «να πληρώσει ακριβά» για τις απειλές τις οποίες εκτόξευσε εναντίον της χώρας του.

Η Πιονγκγιάνγκ θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο Τραμπ, ανέφερε ο Κιμ σε διάγγελμά του, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα «με έπεισε, αντί να με τρομάξει ή να με σταματήσει, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», ανέφερε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια -μάλλον σπάνια- ανακοίνωση γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο που μετέδωσε το πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι θα κάνει τον Τραμπ «να πληρώσει ακριβά για την ομιλία του».

Ο Τραμπ διεμήνυσε ότι, εάν οι ΗΠΑ απειληθούν, θα «καταστρέψουν τελείως» το κράτος των 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ αναφέρθηκε με υποτιμητικό τρόπο στον Κιμ, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο πύραυλο», ο οποίος βρίσκεται σε μια «αποστολή αυτοκτονίας».

Αυτή ήταν η πιο απερίφραστη αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα.

Ο Κιμ ανέφερε πως ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με «συνέπειες που δεν θα περιμένει», χωρίς να δώσει κάποια διευκρίνιση. «Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο Αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά» συνέχισε.

Αυτή δεν ήταν η μόνη «εμπρηστική» αναφορά του Κιμ προς τον Τραμπ. Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας» και ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός».

Μία ημέρα μετά την ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο παρομοίασε τον Αμερικανό πρόεδρο με «σκυλί που γαβγίζει», κρίνοντας ότι δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη χώρα του.

Ο Κιμ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό στο σημερινό του μήνυμα, γράφοντας ότι «ένα σκυλί που φοβάται γαβγίζει δυνατότερα».

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου την 3η Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στους τελευταίους δύο μήνες δοκίμασε επίσης δύο βαλλιστικούς πυραύλους που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία.

Κυρώσεις στη Β. Κορέα από ΗΠΑ - Ε.Ε.

Σε μια συντονισμένη κίνηση, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν στην ανακοίνωση των νέων κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας με κυρίαρχο επίκεντρο την οικονομία. Εμπορικά δίκτυα που έχει στήσει η Πιονγκγιάνγκ, τράπεζες, εταιρείες και άτομα που συνεργάζονται εμπορικά και επιχειρηματικά με τη Βόρειο Κορέα τίθενται στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρίως και των ευρωπαϊκών δευτερευόντως υπηρεσιών.

Στόχος να μπλοκαριστεί κάθε προμήθεια υλικού, τεχνολογίας, καυσίμων, βιομηχανικών ειδών προς τη Βόρειο Κορέα, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρεται κάθε δυνατότητα εξαγωγής βορειοκορεατικού προϊόντος, αγροτικού ή βιομηχανικού σε τρίτες χώρες.

Πρόκειται για κυρώσεις που στην κυριολεξία στραγγαλίζουν τη βορειοκορεατική οικονομία.

Η Ουάσινγκτον με τις κυρώσεις αυτές επιχειρεί να μειώσει στο ελάχιστο τις οικονομικές σχέσεις της Κίνας με τη Βόρειο Κορέα, από τη στιγμή που το Πεκίνο είναι στην πραγματικότητα η μοναδική εμπορική διέξοδος που διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ, εξάγοντας κυρίως κάρβουνο και αλιευτικά προϊόντα, τα οποία, όπως και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα προς εξαγωγή, σπανίζουν στην εσωτερική αγορά.



zougla.gr/