Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D
Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη χώρα, τόσο τα παιδιά, όσο και οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Αυτό το γεγονός οφείλεται κυρίως στο ότι πολλοί από του ανηλίκους και τους ηλικιωμένους της εποχής μας έχουν υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής, που τους κρατάει πολλές ώρες της ημέρας (κυρίως τις πρωινές) μέσα σε κλειστούς χώρους.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η έλλειψη της
βιταμίνης του ήλιου συνδέεται άμεσα με κάποιες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη, μαστού) και μερικά αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 κυρίως στα παιδιά). Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν σε αρκετές ηλικιακές ομάδες την πρόσληψη κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, έστω και προληπτικά.
Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται οι διαταραχές στο μεταβολισμό του ασβεστίου και ο κίνδυνος για πόνους στα κόκκαλα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε σκλήρυνση κατά πλάκας, πτώσεις, κατάγματα και μυϊκή αδυναμία. Ας δούμε πως μπορεί κάποιος να υποψιαστεί πως έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από κυστική ίνωση, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, υπερπαραθυρεοειδισμό, φυματίωση, ιστοπλάσμωση, σαρκοείδωση ή άλλα κοκκιωματώδη νοσήματα έχουν μικρή ή μεγάλη έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τις περιπτώσεις της οστεοπόρωσης, των χρόνιων μυϊκών πόνων και κάποιων μορφών καρκίνου.
Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες ανθρώπων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Πρόκειται για τις γυναίκες που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, για παχύσαρκα άτομα και για όσους έχουν σκούρο δέρμα.
 sofokleousin.gr