Τετάρτη, Οκτωβρίου 11

Η έγκαιρη διάγνωση 200 ρευματικών παθήσεων μπορεί να αλλάξει δραστικά την αντιμετώπιση τους

Ανακοινώσεις από την Ελληνική Εταιρεία
Η έγκαιρη διάγνωση 200 ρευματικών παθήσεων μπορεί να αλλάξει δραστικά την αντιμετώπιση τους
Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας 
Αφιερωμένη στην έγκαιρη διάγνωση των 200 ρευματικών παθήσεων, διάγνωση που μπορεί να αλλάξει δραστικά την αντιμετώπιση τους και την εξέλιξή τους, είναι η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (Πέμπτη 12 Οκτωβρίου).


Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία, μεταξύ όλων των νοσημάτων, χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%). Επίσης, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα). Ανάλογα μελανά στοιχεία αποτυπώνουν και την καθημερινότητα των ανθρώπων με ρευματικές ασθένειες: το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ ένας στους 2 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.


Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν την αξία της έγκαιρης διάγνωσης για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν,  μειώνοντας την ποιότητα ζωής και  αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.
«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, που έστειλαν την Τρίτη στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου, οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδων  καθώς και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».

Δυστυχώς, όμως, όπως επισήμαναν, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου. Για παράδειγμα, η ινομυαλγία παραμένει αδιάγνωστη στα  3 από τα 4 άτομα που πάσχουν  και ο χρόνος διάγνωσης είναι κατά μέσο όρο 5 έτη. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1 εκατ. εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.

«Τα ρευματικά νοσήματα είναι περισσότερα από 200 και προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εκφυλιστικά όπως η Οστεοαρθρίτιδα, τα μεταβολικά όπως η Οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, τα συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα. Τα νοσήματα των δύο τελευταίων κατηγοριών προσβάλλουν εκτός από τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα, όπως οι νεφροί, ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες κ.ά.»  τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, Ρευματολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος.

Ο ειδικός υπογράμμισε πως κάθε πόνος στην σπονδυλική στήλη (Αυχένας, πλάτη και μέση), πόνος ή και οίδημα σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις θα πρέπει να οδηγήσουν στον ρευματολόγο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα, μέσω της προέδρου της, κυρίας Αθανασίας Παππά, ζητεί από τους Έλληνες να μη διστάζουν να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν  με το γιατρό τους όταν εμφανίζονται πιθανά συμπτώματα κάποιου ρευματικού νοσήματος όπως ο επίμονος πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η υπερβολική κόπωση, η ακαμψία και η κατάθλιψη. Η εταιρία έχει  αυτό, διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, διαδικτυακή καμπάνια καθώς και το Σχολείο Αγωγής Υγείας.

«Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί το ρευματικό νόσημα. Υπάρχουν όμως  κάποια πράγματα που μπορούν να  βοηθήσουν τον νοσούντα  να λάβει την καλύτερη φροντίδα και να έχει ποιότητα ζωής» τόνισε η κυρία Παππά, παραθέτοντας ενδεικτικά:
•           Να μην αποκλειστεί  από το φόβο. Θα χρειαστεί θάρρος  για να πολεμήσει το Ρευματικό Νόσημα
•           Να κρατήσει αντίγραφο (εάν είναι δυνατόν ηλεκτρονικό) του ιατρικού φακέλου του στο σπίτι, με λίστα φαρμάκων, εργαστηριακές  εξετάσεις και σημειώσεις του ιατρού του
•           Να προετοιμάζεται πριν την επίσκεψη στον ιατρό, να συλλέγει πληροφορίες, να καταγράφει ερωτήσεις και θέματα προς συζήτηση
•           Να γνωρίζει το λόγο που του χορηγήθηκε το κάθε φάρμακο
•           Να ζητάει πληροφορίες από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς αλλά και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους  για τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα  ή τις ανεπιθύμητες δράσεις
•           Να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της επιστήμης και νέες εγκεκριμένες θεραπείες
•           Να μην καπνίζει και κυρίως
•           Να δεχτεί ότι ο ίδιος κατ’ αρχήν,  θα πρέπει να διαχειριστεί  το Ρευματικό Νόσημα ακόμα και εάν έχει δίπλα του  αρωγό  μέλη της οικογένειάς του και τον ιατρό του..protothema.gr/