Τετάρτη, Οκτωβρίου 4

Συνέντευξη δρ. Μάρκου Γιώργατσου: Πώς επηρεάζει η κάνναβη τη ζωή του ανθρώπου (audio)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των χρηστών κάνναβης στην Κύπρο.
Ως εκ τούτου έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη κοινωνική αντιπαράθεση για το αν και κατά πόσο επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική ζωή του ανθρώπου. Πόσο λοιπόν επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ψυχολογία, η αποδοτικότητα και τα κίνητρα του χρήστη; Ποιος είναι ο αντίκτυπος στο στενό του κύκλο;
Του Λευτέρη Ττάκκα
Ο ψυχολόγος δρ Μάρκος Γιώργατσος, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας, επεξηγώντας αναλυτικά τη συμπεριφορά ενός χρήστη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήγαγε από τις επαγγελματικές του εμπειρίες.
Βίντεο μέρος 1ο (Στην gallery στο πάνω μέρος της είδησης το πρώτο βίντεο)
Ψυχολογικές επιπτώσεις και σωματικά προβλήματα
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που καταγράφονται με τη χρήση της κάνναβης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δρ Γιώργατσου, είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, ενώ παράλληλα, αν η χρήση είναι συστηματική, μπορεί να προκαλέσει και σωματικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μια στιγμιαία παράνοια.
Κατάχρηση ακόμα και σε περιστασιακούς χρήστες
Ερωτηθείς αν υπάρχει διαφορά μεταξύ της συστηματικής χρήσης και της περιστασιακής απάντησε ότι η χρήση της ουσίας είναι από μόνη της κατάχρηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των περιστασιακών χρηστών είναι πολύ μικρότερη η ζημιά που μπορεί να προκληθεί, αλλά και πάλι είναι ζημιά.
«Σύγχρονοι μύθοι» ότι δεν προκαλεί προβλήματα η χρήση
Είναι γεγονός ότι πολλοί χρήστες, αλλά και διάφορες έρευνες, αναφέρουν ότι η χρήση της κάνναβης όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά βοηθάει κιόλας σε διάφορους τομείς. Εντούτοις, όμως, η άποψη του ψυχολόγου είναι πολύ διαφορετική, αφού θεωρεί ότι όλα αυτά είναι σύγχρονοι μύθοι και τονίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ οι χρήστες) έχουν πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και χαμηλή αντίληψη για τον εαυτό τους.
Ο χρήστης, συνεχίζει ο δρ Γιώργατσος, πολλές φορές ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς για να αποτρέψει τον εαυτό του από πιθανές ενοχές. Για να νιώθει ότι αυτό που κάνει είναι κάτι το φυσιολογικό. Και συνεπώς, λέει, ότι είναι ακίνδυνο.
Οι χρήστες έχουν χαμηλή αναστολή και δεν μπορούν να πειθαρχήσουν
Όσο για τους λόγους που ωθούν κάποιον στη χρήση κάνναβης, αναφέρει ότι ένας συχνός λόγος είναι ο παρορμητισμός. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χαμηλή αναστολή και δεν μπορούν να πειθαρχήσουν. Επίσης, πολλοί επικαλούνται διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουν. Αυτά, για τον δρ Γιώργατσο, δεν είναι τίποτα άλλο από δικαιολογίες και αφορμές για να καταφύγουν στη συγκεκριμένη ουσία.
Αντιθέτως, συμπληρώνει ο κ. Γιώργατσος, αν ένας άνθρωπος είναι θωρακισμένος με ισχυρή προσωπικότητα δεν ακούει όλους αυτούς τους μύθους.
Βίντεο μέρος 2ο (Στην στο πάνω μέρος της είδησης το δεύτερο βίντεο)
Οι μικρότεροι σε ηλικία χρήστες μαριχουάνας είναι πιο ευάλωτοι στο να περάσουν στα σκληρότερα ναρκωτικά
Διάσταση απόψεων και θεωριών υπάρχει και για το αν η κάνναβη είναι μεταβατικό στάδιο για πιο σκληρά ναρκωτικά.
Η άποψη του δρ Γιώργατσου επ΄ αυτού, είναι ότι, όσο πιο μικρός σε ηλικία είναι ο άνθρωπος που αρχίζει τη χρήση, τόσο πιο εύκολο είναι να περάσει στα πιο σκληρά ναρκωτικά, διότι όπως υποστηρίζει, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο να τα προμηθευτούν.
Επίσης θεωρεί ότι σχεδόν όλοι οι χρήστες σκληρών ναρκωτικών, έχουν περάσει πρώτα από την κάνναβη.
Η ζωή του χρήστη περιτριγυρίζεται γύρω από την κάνναβη
Ένας χρήστης το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι πως θα εξασφαλίσει την επόμενη δόση. Περιτριγυρίζεται από άτομα του ίδιου κύκλου, προκειμένου να έχει ευκολότερη πρόσβαση και ως εκ τούτου, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι τίθενται σε δεύτερη μοίρα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του κ. Γιώργατσου, ένας χρήστης, φτάνει στο σημείο να το ζητά όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις του να μειώνονται και η ζωή του περιτριγυρίζεται γύρω από την κάνναβη.
Η μαριχουάνα επηρεάζει τα κύτταρα του εγκεφάλου
Κατηγορηματικός ήταν και ως προς το αν η κάνναβη προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, τονίζοντας ότι, από τη στιγμή που εισχωρεί ξένη ουσία στο σώμα, επηρεάζει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Κυρίως αν αναλογιστούμε ότι μόνο και μόνο από το απλό κάπνισμα νεκρώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα μέσω των νικοτινικών υποδοχέων, σκεφτείτε, υποδεικνύει ο κ. Γιωργατσος, τι προβλήματα προκαλούνται από την κάνναβη, η οποία είναι πολύ επιβλαβέστερη, όσο ήπια κι αν είναι σε σύγκριση με άλλα ναρκωτικά.
Οι ειδικοί μπορεί να κάνουν χρήση και οι ίδιοι
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως διάφοροι ειδικοί επί του θέματος δεν υιοθετούν ότι η κάνναβη προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, τόνισε ότι δεν ξέρει τι μπορεί να λένε διάφοροι ειδικοί. Μπορεί, λέει, να κάνουν χρήση και οι ίδιοι, για να υποστηρίζουν ότι δεν επηρεάζει καθόλου.
Προβλήματα με την οικογένεια και την ερωτική ζωή του χρήστη.
Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της κάνναβης ενδέχεται να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμό, συγκρούσεις κ.α. Ο λόγος, όπως εξηγεί ο δρ Γιώργατσος, είναι γιατί ο χρήστης δεν δέχεται τις συστάσεις της οικογένειας ή της/του συντρόφου, με αποτέλεσμα να αντιδρά και να εκδηλώνονται διάφορα προβλήματα.
Επίσης, ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χρήστης είναι η ερωτική του ζωή. Αν τη στιγμή που βρίσκεται σε μια τρυφερή στιγμή με την/τον σύντροφο έχει κάνει χρήση, θα του βγει ένας άλλος εαυτός, διευκρίνισε ο κ. Γιώργατσος.