Πέμπτη, Οκτωβρίου 12

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το βασιλικό πολτό;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το βασιλικό πολτό;
του Βασίλη Σιώκου

Ο βασιλικός πολτός παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών και ειδικά στις εργάτριες. Είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμώδης και ισχυρά όξινος δίνοντας και την ανάλογη γεύση στο στόμα. Καλείται βασιλικός διότι είναι η μοναδική τροφή των προνυμφών της βασίλισσας. Είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες , σάκχαρα και λιπαρά οξέα. Η σύνθεσή του είναι η εξής: υγρασία 67% , πρωτεΐνες 12,5% , λιπαρά οξέα 5% , σάκχαρα 11% τέφρα 1% και λοιπά
απροσδιόριστα στο 3,5%. Ο βασιλικός πολτός περιέχει αρκετές βιταμίνες και ειδικότερα εκείνες του συμπλέγματος Β. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα λιπαρά οξέα με κύριο εκπρόσωπό τους τα υδρόξυ-λιπαρά οξέα και τα δικαρβοξυλικά. Ο βασιλικός πολτός έχει τεράστια βιολογική αξία και ευεργετική δράση για την υγεία του ανθρώπου. Χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά. Είναι μία ακίνδυνη τροφή, διότι όπως παρατηρήθηκε δεν είναι τοξικός ακόμα και όταν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στις βιταμίνες Α , C , Eτις οποίες περιέχει. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα διατροφής με ευεργετικές ιδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί και η αντιμικροβιακή δράση του λόγω της ύπαρξης του 10-υδροξυδεκενοϊκό οξέος. Η συμβολή του βασιλικού πολτού στην ιατρική είναι τεράστια και χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών και ή δυσμενών καταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: Έλλειψη βιταμινών, παθήσεις του νεφρού και της χολής, αλλεργίες, εμμηνόπαυση, βακτηριακές μολύνσεις, άγχος, θεραπεία πληγών, δυσκοιλιότητα κ.ά. Ο βασιλικός πολτός διατηρείται εύκολα. Αφού συλλεχθεί φιλτράρεται και τοποθετείται κατευθείαν στο ψυγείο. Θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέγουν φρέσκο βασιλικό πολτό τον οποίο μπορούν να τον προμηθευτούν από μελισσοκόμους ή εξειδικευμένα φαρμακεία. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αμφιβόλου ποιότητος βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο, είναι τροφή.
Αναδημοσίευση του περιοδικού "Ευεξία & Διατροφή", τεύχος 68, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014, σελίδα 16.
mednutrition.gr