Τρίτη, Οκτωβρίου 10

Στρες στην εργασία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδία;

ΕργαζόμενοςΤο στρες λόγω της εργασίας δημιουργεί 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή πάθηση σε εργαζόμενους. 
Ερευνητές από τη Φινλανδία παρακολούθησαν 812 υπαλλήλους μιας εταιρείας για 25 χρόνια. Στην αρχή της έρευνας όλοι οι εργαζόμενοι ήταν υγιείς.
Η παρακολούθηση περιελάμβανε δεδομένα και μετρήσεις του στρες για τον κάθε εργαζόμενο, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, τα επίπεδα χοληστερόλης, τη μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος και κλινική εξέταση.
Επιπρόσθετα γινόντουσαν προσωπικές συναντήσεις μαζί με τους
εργαζομένους οι οποίοι συμπλήρωναν και σχετικά ερωτηματολόγια.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπήρχαν δύο βασικές καταστάσεις, που συσχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιοπαθειών, σε εργαζομένους που κατά την έναρξη της έρευνας ήσαν υγιείς. Οι δύο αυτές καταστάσεις ήταν:
  1. Το άγχος στην εργασία: Ο ορισμός που υιοθετήθηκε για την κατάσταση αυτή, είναι η ύπαρξη πολύ ψηλών απαιτήσεων από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο ενώ παράλληλα συνυπάρχει λίγος έλεγχος από τον εργαζόμενο για το τι δουλειά θα πρέπει να κάνει
     
  2. Ανισότητα μεταξύ προσφοράς και ανταμοιβής: Στην περίπτωση αυτή, ενώ η προσφορά του εργαζομένου είναι πολύ μεγάλη λόγω των ψηλών απαιτήσεων, η ανταμοιβή που παίρνει δεν είναι η αναμενόμενη ή αυτή που θα έπρεπε. Για παράδειγμα υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για ανέλιξη, λιγότερη ασφάλεια διατήρησης της απασχόλησης και ο μισθός είναι χαμηλότερος.
Οι εργαζόμενοι που κατά την αρχή της έρευνας ήσαν υγιείς και στη συνέχεια παρουσίαζαν τις πιο πάνω καταστάσεις, που χαρακτηρίζουν το ψυχικό άγχος και ένταση στην εργασία, είχαν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άλλους να πεθάνουν λόγω καρδιακού προβλήματος.
Επίσης οι εργαζόμενοι με ψηλό επίπεδο στρες, είχαν αυξημένη χοληστερόλη και ψηλό δείκτη μάζας σώματος.
Ο ψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, είναι το πηλίκο του βάρους σώματος σε κιλά, διαιρούμενο δια του ύψους στο τετράγωνο σε μέτρα), δείχνει ότι ένα άτομο είναι υπέρβαρο (ΔΜΣ >25) ή παχύσαρκο (ΔΜΣ>30).
Η παχυσαρκία συνοδεύεται από ψηλό κίνδυνο για πολλές παθήσεις όπως μεταξύ άλλων καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο και ψηλή πίεση.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι πράγματι το εργασιακό στρες όπως προσδιορίσθηκε με τα πιο πάνω κριτήρια, είναι αιτία επιδείνωσης της υγείας των εργαζομένων.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν, ότι κατά πρώτο λόγο επηρεάζεται το καρδιακό σύστημα.
Οι ειδικοί μέχρι σήμερα συστήνουν, ότι για να προλαμβάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει να μην καπνίζουμε, να τρώμε λιγότερο λίπος, να εξασκούμε το σώμα μας τακτικά και να μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, που σας παρουσιάζουμε θα πρέπει πλέον, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη και καταπολέμηση της ψυχικής έντασης και του άγχους, δηλαδή του στρες, στην εργασία μας.


medlook.net/