Δευτέρα, Οκτωβρίου 9

«Οι Μαφιόζοι στήνουν» το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, η δημιουργία του ΕΝΤ. Ποιες προτάσεις κομίζουν Γερμανία και Γαλλία για το ρόλο και τα χαρακτηριστικά του νέου ευρωπαϊκού φορέα

Νώντας Βλάχος
 Γερμανία και Γαλλία, οι δύο κύριοι πυλώνες της Ευρωζώνης, θα ανοίξουν τα «χαρτιά» τους στο σημερινό Eurogroup , καταθέτοντας επίσημα τις προτάσεις τους αναφορικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Βερολίνο, Παρίσι αλλά και Βρυξέλλες συναινούν στη «γέννηση» του νέου ευρωπαϊκού φορέα ο οποίος θα αποτελεί μετεξέλιξη του ESΜ, ωστόσο διαφωνούν
στα χαρακτηριστικά που θα διέπουν το ENT αλλά και τον ακριβή ρόλο που θα διαδραματίζει.
Η Γερμανία, βάσει των όσων είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα, επιδιώκει-μέσω του ΕΝΤ- την αντικατάσταση της Κομισιόν από τον ρόλο του «επόπτη» των δημοσιονομικών των χωρών της ΕΕ.
Το γερμανικό οικονομικό διευθεντήριο
Με δεδομένο ότι ο ESM βρίσκεται στη σφαίρας επιρροής του Βερολίνου στρατηγικός στόχος του Βερολίνου, είναι η δημιουργία ενός γερμανικού οικονομικού διευθυντηρίου, που δεν θα έχει τα «περιττά» πολιτικά χαρακτηριστικά και δομές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα ακολουθεί πιστά το γερμανικό τεχνοκρατικό δόγμα των αυστηρών ελέγχων και των «σφιχτών» δημοσιονομικών πρακτικών.
Στις προτάσεις για το ΕΝΤ που θα κομίσει στο σημερινό Eurogroup, o απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.
Το Βερολίνο, βάσει των όσων αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα ο κ.Σόιμπλε, επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο να δρα προληπτικά, σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΕΝΤ, προκειμένου να δρα προληπτικά, θα αναλάβει πλήρως και το εποπτικό ρόλο για τη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που μέχρι στιγμής κατέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι γαλλικές προτάσεις για το ΕΝΤ
Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, «ποτισμένη» με την φιλοδοξία του Μακρόν για επαναπροσδιορισμό του πρωταγωνιστικού ευρωπαϊκού της ρόλου, διατυπώνει αντιρρήσεις στα γερμανικά σχέδια.
Απορρίπτει την πρόταση για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας της Ευρωζώνης, δεν συμφωνεί με  τον παραγκωνισμό της Κομισιόν, αναφορικά με τον εποπτικό της ρόλο και παράλληλα καταθέτει «εναλλακτικές» προτάσεις για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Το Παρίσι προτείνει μέσω του ΕΝΤ, να προωθηθούν επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, κυρίως προς τις χώρες του Νότου. «Βλέπει» τον υπό διαμόρφωση φορέα, ως το υπόβαθρο ανάπτυξης για τις χώρες του Νότου, με απώτερο στόχο την οριστική απομάκρυνσή τους από το «φάσμα» της κρίσης.
 .sofokleousin.gr