Σάββατο, Οκτωβρίου 21

Διαλύει το καταλονικό κοινοβούλιο ο Ραχόι

Διαλύει το καταλονικό κοινοβούλιο ο Ραχόι
Με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος η ισπανική κυβέρνηση αίρει προσωρινώς την αυτονομία της Καταλονίας, απομακρύνει τους αυτονομιστές, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της περιοχής και διαλύει το καταλονικό κοινοβούλιο.


Εκλογές θα προκηρυχθούν σε έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι σε διάγγελμά του προς τον Ισπανικό λαό, μετά από έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όλες οι εξουσίες περιέχονται πλέον στο ισπανικό κοινοβούλιο και την κεντρική κυβέρνηση. Το άρθρο 155 που δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, δίνει την εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση «να χρησιμοποιήσει ότι κρίνει απαραίτητο» για να πιέσει μία αυτόνομη περιφέρεια ώστε να επανέλθει στην νομιμότητα.



Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση, για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου.

Εκτιμάται ότι με τη σημερινή απόφαση η Μαδρίτη θα αναλάβει και τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d'Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.


Ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών Κάρλες κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ανταρσία.
Ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών Κάρλες κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ανταρσία.


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, τα μέτρα αυτά έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Την πληροφορία μετέδωσαν τα ισπανικά Μέσα χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες..zougla.gr