Σάββατο, Νοεμβρίου 25

Αποκλειστικό: Βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα 50.000 «μπατχατζήδων». Όλη η διαδικασία

Στους 50.000 ανέρχονται οι δανειολήπτες με οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, των οποίων τα ακίνητα θα βρεθούν πρώτα στο στόχαστρο των τραπεζών μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Πρόκειται για ακίνητα που φέρουν πολλαπλές προσημειώσεις, καθώς οι κάτοχοί τους βαρύνονται με πάνω από ένα δάνειο, συσσωρεύοντας υπέρογκες οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Η εκκίνηση της διαδικασίας αναμένεται την προσεχή εβδομάδα με την έναρξη των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα γίνουν όπως διαβεβαιώνουν οι συμβολαιογράφοι κανονικά την Τετάρτη. Προαπαιτούμενο είναι η γενική συνέλευση του Συλλόγου που έχει συγκληθεί για τη Δευτέρα να αποφασίσει την άρση της αποχής.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα 60 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται διαρκώς με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες στον SSM για τη διενέργεια 18.000 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2018. Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών προβλέπει ότι έως και τα τέλη του χρόνοι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και σταδιακά το σύστημα θα επεκταθεί στις τρεις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να καλύψει τον όγκο των ακινήτων που θα βγουν προς ρευστοποίηση το 2018.
Έως τη Δευτέρα οι υποψήφιοι πλειοδότες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, λαμβάνοντας ειδικό κωδικό για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος η προθεσμία για την εγγραφή στο σύστημα λήγει δύο μέρες πριν τον πλειστηριασμό και η συμμετοχή προϋποθέτει την κατάθεση από τον υποψήφιο πλειοδότη εγγυητικής επιστολής ίσης με το 30% της τιμής εκκίνησης.
Η όλη διαδικασία θα έχει τη μορφή ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, αντίστοιχου με αυτού που ακολουθήθηκε κατά τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι που θα κάνουν προσφορά, θα μπορούν να βλέπουν την κατάταξή τους με βάση την τιμή που προσφέρουν, καθώς και την τιμή που πλειοδοτεί, αλλά όχι τα στοιχεία αυτού που πλειοδοτεί κάθε στιγμή κατά τη διάρκεια της 4ωρης διαδικασίας.
www.mononews.gr
 http://fonaklas.blogspot.gr