Πέμπτη, Νοεμβρίου 2

Ο αρχοντοχωριάτης κ. Τσίπρας!

 
*γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός
Διάβασα, αναγνώστη μου, ότι ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αποφάσισε να διαμείνει στο Blue House της Ουάσιγκτον, το κτίριο που παραχωρεί συνήθως ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ στους ξένους ηγέτες όταν αυτοί τον επισκέπτονται.
Το Βlue House είναι κάτι σαν τον ξενώνα που είχαν παλιά τα σπίτια για τους επισκέπτες τους. Πανέμορφο νεοκλασσικό, με απίστευτες ανέσεις και χλιδή, υπηρετικό προσωπικό και, φυσικά, σεφ. Είναι πραγματικά εκπληκτικό!

Στο παρελθόν και άλλοι έλληνες πρωθυπουργοί έχουν μείνει εκεί, αν και οι περισσότεροι, για λόγους εθνικής ασφαλείας, προτιμούσαν να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο ή στην πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον.
Όταν αναφέρομαι σε λόγους εθνικής ασφαλείας, εννοώ πως, όταν ο πρωθυπουργός πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν θέλει προσωπικό το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να είναι συνεχώς γύρω από αυτόν και τους συνεργάτες του και να κινδυνεύει να αποκαλυφθεί κάθε κίνηση, συζήτηση, σκέψη ή σχεδιασμός της ελληνικής αντπροσωπείας.
Γιατί λοιπόν ο Τσίπρας, ενώ πηγαίνει στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί σοβαρότατα θέματα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (ΔΝΤ, χρέος, F-35, βάση της Σούδας), επέλεξε να μείνει σε ένα μέρος όπου τα μάτια και τα αυτιά των ΗΠΑ θα είναι συνέχεια γύρω του;
Υποφέρει από ένδεια χλιδής μήπως, ώστε να θέλει να δοκιμάσει έστω και για λίγο πώς είναι να ζεις σαν «μεγάλος ηγέτης»; Αναγκάζεται να μαγειρεύει ο ίδιος το φαγητό του στην Ελλάδα και θέλει να απολαύσει την πολυτέλεια τού να έχεις τον προσωπικό σου σεφ; Ταλανίζεται από το σύνδρομο bourgeois gentilhomme (για όσους δεν ξέρουν γαλλικά, του αρχοντοχωριάτη);
Δυστυχώς, διάγνωση για το σύνδρομο δεν είμαι σε θέση να κάνω. Το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι πως η συγκεκριμένη επιλογή διαμονής στη συγκεκριμένη επίσκεψη σαφώς και δεν οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.
Ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δεν πολυνοιάζεται αν οι αμερικανοί έχουν την NSA ακόμα και μέσα στην κρεβατοκάμαρά του είναι επειδή _ουσιαστικά_ ο σκοπός της επίσκεψής του δεν ήταν η διαπραγμάτευση. Επειδή δεν είχε να επιδείξει _εδώ που τα λέμε_κάτι προς διαπραγμάτευση.
Το ΔΝΤ είναι απόλυτα ξεκάθαρο: «Εμείς στηριζουμε τη διαγραφή του χρέους. Εσείς πείστε την Ε.Ε.»
Τα F-35 θα τα αγοράσουμε αναγκαστικά επειδή τα αγόρασε και η Τουρκία και κινδυνεύουμε να μείνουμε «τυφλοί» στο Αιγαίο (τα F-35 είναι τεχνολογίας stealth).
Τη βάση της Σούδας θα τη δώσουμε (και καλά θα κάνουμε) στις ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες, ώστε να εκμεταλλευτούμε τη διαμάχη ΗΠΑ – Τουρκίας και την αποχώρηση των αμερικανών από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Άρα, τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιέφερε καθόλου αν τον ακούν ή αν κυκλοφορούν ή δημοσιοποιούνται οι «μυστικές» συνομιλίες. Δεν τον ενδιέφερε επειδή τα είχε συμφωνήσει όλα.
Φαντάσου, αναγνώστη μου, να προσπαθείς να απειλήσεις μία νυμφομανή λέγοντάς της «κάτσε καλά μη σε γ@@@ω»…
Γίνεται;
Aμ, δε γίνεται…



Ο Ηλίας Ψυχογιός, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρίες του τουρισμού και της πληροφορικής.

 socialsecurity.gr