Πέμπτη, Νοεμβρίου 2

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ !--Ισπανία: Ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν αν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο

Αν εμφανιστεί θα τον κατηγορήσουν και θα τον φυλακίσουν, αν δεν εμφανιστεί πάλι θα βρεθεί σε φυλακή με ένταλμα σύλληψης

Ισπανία: Ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν αν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο
Εάν ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, η κανονική διαδικασία θα είναι να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.
«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.

Μετά την άρνηση του Πουτζντεμόν και των τεσσάρων καθαιρεθέντων υπουργών του, που βρίσκονται μαζί του, να παραστούν στη δίκη, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ένας Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.

Από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος δικηγόρος του, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις».

«Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε.

Χθες ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για τη στάση του, πριν και μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η κρίση με την Καταλονία μεταφέρεται την Πέμπτη στη Μαδρίτη, όπου οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της επαρχίας αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για «στάση», την ώρα που ο Κάρλες Πουτζντεμόν καταγγέλλει από τις Βρυξέλλες μια «πολιτική δίκη».

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου 20 καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης.

Επίσης κατηγορούνται ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού, προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν την Πέμπτη από τις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου, που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις.

Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο σήμερα πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.