Δευτέρα, Νοεμβρίου 6

Οι μούμιες δεν κάνουν θαύματα, αλλά μόνον τα χαριτόβρυτα σκηνώματα των Αγίων της Ορθοδοξίας !


Η αφθαρσία των αγίων έχει γίνει αντικείμενο σεβασμού και θαυμασμού από τους πιστούς και διαφωνίας από τους «αμφισβητίες», που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για φυσικές μουμιοποιήσεις, λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, και συχνά ειρωνεύονται  την πίστη των χριστιανών.

Οι διαφωνούντες θεωρούν ότι είναι απάτες ή μύθοι η ευωδία των αγίων, η μυροβλυσία (η ροή αρωματικού μύρου από τα άγια λείψανα), τα θαύματα, οι οπτασίες και οι εμφανίσεις των αγίων και όλα τα άλλα σημάδια που δίνει ο Θεός για να επιβεβαιώσει πως ένας άνθρωπος, αδελφός μας, είναι άγιος.
Συνήθως τα σώματα των αγίων δεν έχουν πλήρη, αλλά μερική αφθαρσία. Είναι δηλαδή φθαρμένα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και δε δίνουν την εντύπωση ανθρώπου που κοιμάται. Τούτο συμβαίνει, γιατί πλήρη αφθαρσία είχε μόνο το σώμα του Ιησού Χριστού στον τάφο (ή έστω, λόγω της απίστευτα μεγάλης αγιότητάς της, και της Παναγίας – που το σώμα της δεν υπάρχει, αλλά αναλήφθηκε τρεις μέρες μετά την κοίμησή της, και από τη στιγμή της ανάληψής της έχουμε την αγία ζώνη, τη ζώνη της). Για τους λοιπούς ανθρώπους, πλήρης αφθαρσία θα υπάρξει μόνο κατά την ανάσταση των νεκρών.
Υπάρχουν όμως, τα σκηνώματα δυο Αγίων, του Αγίου Σάββα της Καλύμνου και του Αγίου Αλεξάνδρου του Σβιρ που εμφανίζουν πολύ υψηλό βαθμό αφθαρσίας.
Τα σκηνώματα των Αγίων, τα χαρακτηρίζουμε ως χαριτόβρυτα, διότι από αυτά αναβλύζει η Θεία Χάρη, η Χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού.
Τα λείψανα αυτά δεν προήλθαν από ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες ή από ανθρώπινες παρεμβάσεις (ταρίχευση), αλλά επειδή όταν οι Άγιοι βρίσκονταν στη ζωή ασκούσαν στον ύψιστο βαθμό την εντολή της αγάπης προς το Θεό και προς τον πλησίον, με αποτέλεσμα μαζί με τις ψυχές τους να αγιασθούν και τα σώματά τους.
Άλλωστε, τουλάχιστον ο γράφων δεν γνωρίζει καμιά μούμια που μυροβλύζει ή θαυματουργεί.
Σας θυμίζω ότι πέρασαν έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Θεός απεκάλυψε το θαυμαστό σημείο στην Εκκλησία, το μερικώς άφθαρτο λείψανο του εναρέτου Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Φθιώτιδος Γέροντος Βησσαρίωνος Κορκολιάκου.
Είναι και παραμένει κατά θεία οικονομία και ευαρέσκεια μερικώς άφθαρτο και αναλλοίωτο, όπως ήταν την πρώτη ημέρα της ανακομιδής.
Σας παραθέτω και το βίντεο της συνέντευξης του μακαριστού ιατροδικαστή Γιαμαρέλου. Σε αυτό, ομιλεί για το μέγα θαύμα της αφθαρσίας του σκηνώματος του γέροντος Βησσαρίωνος και κυρίως για το ανεξήγητο επιστημονικά γεγονός της "ζωντάνιας" του νεκρού σώματος. Αξίζει να το δείτε και να το ακούσετε.

https://m.youtube.com/watch?v=3jyKZEop7uE

Οι μούμιες δεν κάνουν θαύματα !

Κρίτων Δ. Ιακώβου, δρ φαρμακοποιός