Σάββατο, Νοεμβρίου 18

Για να δείξει πως η Ελλάδα μετέχει ενεργά στις διεργασίες μιας εγκληματικής Ευρώπης δήλωσε «Παρών» και ο Αλέξης Τσίπρας στο Γκέτεμποργκ

Ξεκινά η συζήτηση για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης από τα τσιράκια του Τζωρτζ Σόρου

Με την επιδίωξη να δώσει το στίγμα του στην συζήτηση που ξεκινά για τις απαραίτητες αλλαγές στην λειτουργία της Ευρώπης και να δείξει πως η Αθήνα μετέχει ενεργά στις διεργασίες για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, παρίσταται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Διάσκεψη Κορυφής για την «Κοινωνική Ευρώπη» στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Βεβαίως, η Σύνοδος Κορυφής είναι εξαρχής υπονομευμένη από την απουσία της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος μετέχει από χθες σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και για το Βερολίνο μάλλον θεωρείται ως «πολυτέλεια» προς το παρόν η σχετική συζήτηση για κοινωνική στροφή της Ευρώπης.
Ξεκινά η συζήτηση
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά ότι στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, με οικοδεσπότη τον σουηδό πρωθυπουργό Στεφάν Λεβέν και πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα ανοίξει η συζήτηση για την κοινωνική Ευρώπη. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία δίνεται στην παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο, καθώς ήταν ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης στην Ε.Ε. που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την ανάγκη διενέργειας ειδικής συνόδου και της μετατόπισης των πολιτικών από την λιτότητα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Συν τοις άλλοις, από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δημόσια την ανάγκη να στρίψει το τιμόνι η Ευρώπη προς πιο κοινωνικές πολιτικές, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι: η Πορτογαλία έχει αριστερή κυβέρνηση, στην Μεγάλη Βρετανία είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Εργατικών -και πρότυπο για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία- ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ αποφασισμένος για αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική δηλώνει διαρκώς και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Συν τοις άλλοις, η διαρκής απειλή της ακροδεξιάς σε πλείστες όσες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου προφανώς στέλνει το δικό της μήνυμα για την ανάγκη να... αλλάξει η κυρίαρχη πολιτική, τουλάχιστον σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ανάπτυξη και δίκαιη απασχόληση
Εξάλλου, η «Κοινωνική Σύνοδος» έχει και συγκεκριμένη ατζέντα και χρησιμότητα, πέραν της γενικόλογης έναρξης της συζήτησης για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη. Κύρια θέματά της είναι η προώθηση σε ανώτατο επίπεδο, της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης, με την έννοια της δημιουργίας ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, με την προώθηση ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, όπως επίσης η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων των κοινωνικών μοντέλων της χωρών της ΕΕ, η κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη. Ο απώτερος σκοπός αυτής της συζήτησης είναι να προωθηθεί η κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω ενός δεσμευτικού «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Συγκεκριμένα, ο «Κοινωνικός Πυλώνας» ορίζει βασικές αρχές και καίρια δικαιώματα για τη στήριξη της καλής λειτουργίας και της δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο «Πυλώνας» δύναται αποτελέσει «οδηγό» για μια ανανεωμένη διαδικασία ανοδικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Σε ανώτατο επίπεδο
Όπως προαναφέρθηκε, ειδική σημασία έχει το γεγονός ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει σε ανώτατο επίπεδο, καθώς στην Διάσκεψη για την «Κοινωνική Ευρώπη» μετέχουν αρχηγοί κρατών και επικεφαλής κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών κ.α. Μάλιστα, στο τέλος της διάσκεψης αναμένεται να υπογραφεί σχετική «Διοργανική Διακήρυξη» (σ.σ. μεταξύ των οργάνων της ΕΕ) από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και τον Γιούρι Ράτας, Πρωθυπουργό της Εσθονίας, που είναι η προεδρεύουσα χώρα στην Ε.Ε.
Τέλος, υπό το φως το δραματικών γεγονότων στην Αττική, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επίσης στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.