Η συντεταγμένη μετάβαση δραχμή δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την εθνική ανεξαρτησία, την έξοδο από την κρίση, την πορεία στην ανάπτυξη και την ανάταξη της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Αυτή η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα που χρησιμοποιούν 215 χώρες σε σύνολο 240 περίπου στον κόσμο, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία όσο και πρακτικά
εφαρμόσιμη. Αναγκαία γιατί έχει πλέον φανεί ολοκάθαρα ότι η χώρα μας με την παγίδα χρέους,το υπερτιμημένο ευρώ και τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, αλυσοδένεται από τους δανειστές και κατολισθαίνει συνέχεια στον οικονομικό Καιάδα χωρίς καμιά ελπίδα ανάκαμψης. Και είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, αφού έχουν αλλάξει σημαντικά τελευταία οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες.
Επιπλέον, το Grexit εντάσσεται στα σχέδια του Βερολίνου για τη  δημιουργία σκληρού πυρήνα μιας ελεγχόμενης από τη Γερμανία ευρωζώνης με ισχυροποίηση του ευρώ  έναντι του δολαρίου. Αλλά και η Προτεσταντικού τύπου  σιδηρά   πειθαρχία  που μας επιβλήθηκε, μπορεί και  να λειτουργήσει ως ένα σκληρό μάθημα για  να μην επαναληφθούν δικά μας λάθη του παρελθόντος. Στον τελευταίο απόηχο των μεγάλων ανατροπών στο παγκόσμιο σκηνικό με το Brexit, την ήττα των Κλίντον – Ομπάμα, οι οποίοι είχαν επιβάλλει την παραμονή μας στην ευρωζώνη, την αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης, τη ραγδαία άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, την καθίζηση των Χριστιανοδημοκρατών λκαι την πολιτική κρίση στη Γερμανία, την αναμενόμενη ήττα των ευρωϋπηρετών στις Ιταλικές εκλογές το 2018, την οικονομική στασιμότητα της ευρωζώνης, αναμένονται σημαντικές ανατροπές.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται εντατικά τελευταία ο μύθος της «εικονικής αισιοδοξίας» σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, επαναφέροντας στη μνήμη τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου πως «οι αριθμοί ευημερούν ενώ οι άνθρωποι υποφέρουςν». Η άποψη για τη μετάβαση στο εθνικό μας νόμισμα αποσιωπάται συστηματικά τον τελευταίο καιρό, επειδή αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη. Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του τρέχοντος χρόνου, το 71% των Ελλήνων πολιτών έχει τοποθετηθεί αρνητικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που έχει αποκρυφτεί από τα συστημικά ΜΜΕ.
Εμείς επιμένουμε στις αρχές και στις προτάσεις μας που πιστεύουμε ότι αποτελούν τη μόνη διέξοδο από την κρίση. Για χρήση των αναγνωστών μας, δημοσιεύουμε μέρος του αναμορφωμένο προγράμματος των 27 σημείων συντεταγμένης μετάβασης στη δραχμή που έχει συντάξει η επιστημοινική μας ομάδα ύστερα από πολυετείς και επίπονες μελέτες με τη συνδρομή και διεθνών σχετικών αναφορών.
Στην αρχική φάση της συντεταγμένης μετάβασης στη δραχμή, σύμφωνα με την επισστημονικά τεκμηριωμένο και πολιτικά εφαρμόσιμο πρόγραμμά μας, προτείνεται η στάση πληρωμών και έκδοση προσωρινού ηλεκτρονικού χρήματος  με ισοτιμία 1/1 προς το ευρώ. Αυτό είναι αναγκαίο για την αρχική μεταβατική φάση των διαπραγματεύσεων  με τους Εταίρους, για το φιλικό Grexit, προσωρινό ή μόνιμο, η οποία δεν πρέπει να διαρκέσει περισσσότερο από ένα μήνα. Η δυνατότητα άμεσης παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία χωρίς την προσφυγή σε τρίτους, αποτελεί το κλειδί για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι δε θα μπορούν να ανοιγοκλείνουν εκβιαστικά τον κρουνό παροχής χρήματος όπως κάνουν τώρα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι συνετό να υπερεκτιμήσουμε τις απαιτήσεις και προσδοκίες μας, αγνοώντας τη γεωπολιτική υπεροπλία των δανειστών.Με τη γλώσσα της λογικής, με κατάλληλες κινήσεις και ενέργειες, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από το σημερινό απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο. Αυτή η διαπραγμάτευση αν μη τι άλλο, δε θα γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο.
Σε δεύτερη φάση,ακολουθεί η έκδοση της νέας δραχμής με  υποτίμησή της κατά 25% . Μία νέα δραχμή θα αντιστοιχεί  σε  0,75 ευρώ (1/0,75 ), με κλείδωμα της ισοτιμίας  σε αυτά τα επίπεδα, όπως έχει προταθεί  από τους δανειστές, οι οποίοι επιπλέον, έχουν προτείνει σε αυτή την περίπτωση, να μας χορηγήσουν 50 δις και να εγγυηθούν την ως άνω ισοτιμία. Ανάλογα και με τις κατά περίπτωση εξελίξεις και επιλογές, η ισοτιμία της νέας δραχμής μπορεί να συνδεθεί  με ένα καλάθι νομισμάτων όπου θα περιλαμβάνεται το ευρώ, το δολάριο, του γουάν και νομίσματα γειτονικών ανταγωνιστικών μας χωρών. Το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να συνυπάρχει παράλληλα με τη νέα δραχμή, μέχρις ότου αποφασιστεί, αν αποφασιστεί, η απόσυρσή του, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η χρησιμοποίηση παραλληλων νομισμάτων αποτελεί σήμερα μια συνήθη πρακτική που ακολουθείται με διάφορους τρόπους σε πολλές  χώρες διεθνώς και στην Ευρώπη. Όμως, η νομισματική πολιτική για την κυκλοφορία του εθνικού νομίσματος,τα επιτόκια κλπ θα ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα υπάγεται στην Ελληνική κυβέρνηση και όχι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η νέα αναλογία δραχμής προς ευρώ  1 : 0,75  Δηλαδή, ένα ευρώ θα ισούται με 0,75 δραχμές και 75.000 ευρώ σε 100.000 δραχμές. Στην μεταβατική αυτή περίοδο διάρκειας ενός χρόνου περίπου, διασφαλίζεται η σημερινή αγοραστική αξία των αμοιβών. Δεν υπάρχουν νέες μειώσεις ή φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά δεν παρέχονται για το διάστημα αυτό βελτιώσεις της υπάρχουσας κατάστασης. Με άλλα λόγια η κατάσταση δεν χειροτερεύει αλλά ούτε και βελτιώνεται στη φάση αυτή του πρώτου περίπου χρόνου. Με δεδομένο τον  οριακό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών, διασφαλίζεται η επάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, πρώτες ύλες που σήμερα με το ευρώ και τη λυμφατική πορεία της οικονομίας, έχει αρχίσει να στερείται η χώρα.
Μετά από ένα περίπου χρόνο, η ώθηση που θα δοθεί με από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας λόγω κυρίως της υποτίμησης του νομίσματος κατά 25%, προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ, των μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων γενικότερα, σε επίπεδα  της τάξης του  5-7% ετησίως,  αλματώδης αύξηση της απασχόλησης, με τη δημιουργία άνω του 1,4εκ. θέσεων εργασίας και συμπίεση της ανεργίας κάτω του 10%. Ο πληθωρισμός που αποτελεί  τον κύριο αν όχι το μόνο  κίνδυνο της  μετάβασης, ελέγχεται  με μέτρα που παρατίθενται στο πρόγραμμα σε επίπεδα κάτω του 8-10% στην αρχική φάση και κάτω του 6% λίγο αργότερα. Ζήτημα επάρκειας  αγαθών για  είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες, καύσιμα  δεν υφίσταται όπως αναλύεται , γεγονός που ενισχύεται καταλυτικά από το σημερινό μικρό πλεόνασμα του γενικού ισοζυγίου πληρωμών και όχι μόνο.
Με δεδομένο ότι, σήμερα το ισοζύγιο  πληρωμών μας είναι οριακά ισοσκελισμένο λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής των υγρών καυσίμων και των μνημονιακών μέτρων άγριας λιτότητας , δεν υφίστανται άμεσες πιεστικές ανάγκες για τις εισαγωγές αναγκαίων αγαθών και κυρίως καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων. Εκτός από ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, η άμεση ανάσα ρευστότητας, παρέχει δυνατότητες επανεκκίνησης της οικονομίας, στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και  κυρίως τη δημιουργία κλίματος αναπτυξιακών προσδοκιών. Μια τέτοια προοπτική, θα ενισχύσει τα μικρομεσαία εισοδήματα και κατ’ επέκταση την εσωτερική κατανάλωση και εγχώρια ζήτηση, θα αναστρέψει την πορεία αποπληθωρισμού χωρίς κινδύνους υπερπληθωρισμού και γενικότερα, θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση.
Η πρόταση για φιλικό Grexit
Σύμφωνα με τη πρόταση του «κακού»  Βόλφαγκ Σόϊμπλε η οποία έχει γίνει για λόγους υποστηρικτικούς της Γερμανικής οικονομικής υπεροπλίας όπως εξηγείται αναλυτικά σε άλλα σημειώματά μας και επιστημονικά άρθρα, σε περίπτωση φιλικού Grexit, προσωρινού ή μόνιμου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μας παράσχει 50 δις ευρώ σε δύο δόσεις και θα εγγυηθεί τη στήριξη της ισοτιμίας της νέας δραχμής, η οποία με υποτίμηση κατά 25%, θα έχει σταθερή ισοτιμία δραχμή/ευρώ 0,75/1. Η πρόταση αυτή  η οποία είναι σαφώς διαπραγματεύσιμη για βελτιώσεις, καταγγέλλεται άκριτα σχεδόν από παντού, επειδή γίνεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο που θεωρείται ύποπτος κακών προθέσεων και μαντάτων. Όμως, παραδόξως, αυτή η πρόταση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Ο λόγος που τίθεται στο τραπέζι είναι όχι φυσικά γιατί το Βερολίνο ξαφνικά συμπάθησε τη δύστυχη Ελλάδα, αλλά στα πλαίσια του υποβόσκοντος πολέμου νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και στο ευρώ. Το Βερολίνο επιδιώκει να ισχυροποιήσει το ευρώ και να το αναγάγει σε βασικό ανταλλάξιμο νόμισμα διεθνώς, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ουάσιγκτον. Έτσι εξηγείται και η μέχρι υστερίας εμμονή της τελευταίας για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, μια εμμονή στην οποία συμπαρίσταται και η Γαλλία, η οποία φοβάται την περαιτέρω ενδυνάμωσης της Γερμανίας. Η προσπάθεια του Βερολίνου για ισχυροποίηση του ευρώ, ασφαλώς και θα καταρρεύσει αν υιοθετηθεί μια χαλαρή πολιτική για την Ελλάδα, αφού θα μεταδοθεί ως ντόμινο και στις άλλες αδύναμες χώρες του νότου. Αν θέλετε το «ευρώ πάση θυσία», θα υποστείτε όλες τις σκληρές του συνέπειες, μοιάζει να μας λέει ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε.
Ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ και αύξηση εισοδημάτων 5-7%
Το φιλικό Grexit που προτείνεται εδώ, προϋποθέτει  συνετή και χρηστή κρατική διαχείριση, συγκροτημένη αναπτυξιακή στόχευση, ορθολογική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η επανάκτηση του κρατικού ελέγχου των τραπεζών με ανακεφαλαιοποίησή τους με εθνικό νόμισμα, κάτι που βέβαια οι δανειστές δε θα δεχτούν εύκολα. Αλλά η αρχική παροχή ρευστότητας όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική μας θέση και στο ζήτημα αυτό. Για το συντεταγμένο  Grexit, προσωρινό ή μόνιμο, εκτιμάται ότι απαιτείται διάστημα ενός χρόνου περίπου για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στο διάστημα αυτό, εφ’ όσον εφαρμοστεί το παρών σχέδιο ή παραλλαγή του κατά περίπτωση, γίνουν οι κατάλληλοι διαπραγματευτικοί χειρισμοί, αποφευχθεί ο πανικός, ο λαϊκισμός και η παροχολογία, δε θα υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί. Για τον ίδιο σκοπό, υποβοηθητικό μέσο είναι τα capital controls που έχουν επιβληθεί από την ευρωζώνη. Ύστερα από ένα χρόνο περίπου και με την  προϋπόθεση μιας στιβαρής, χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ των μισθών, συντάξεων και μέσων εισοδημάτων κατά 5-7% ετησίως
Απασχόληση και ανεργία -Δημιουρ΄για 1,4 εκ. θέσεων εργασίας
Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτεί θεραπεία σοκ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και υποτίμησή του κατά 25%. Όπως έγινε το 1953 από τον συντηρητικό Σπύρο Μαρκεζίνη και όχι μόνο, αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά από την αρχική περίοδο προσαρμογής του πρώτου χρόνου, προβλέπεται ισχυρή συμπίεση της ανεργίας σε ποσοστά κάτω του 10%, με δημιουργία σταδιακά άνω του 1,4 εκ. θέσεων εργασίας Συμπληρωματικά μέτρα για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας είναι, η επιδοτούμενη απασχόληση με ειδική έμφαση σε νέους, ΑΜΕΑ, γυναίκες, ώριμους απολυμένους εργαζόμενους, άτομα του κοινωνικού περιθωρίου κλπ. Επίσης, η αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού, η δημιουργία χάρτη εθνικών και τοπικών αναγκών για την αγορά εργασίας και η σύνδεσή του με την εκπαίδευση, προγράμματα δια βίου κατάρτισης, ο εκσυγχρονισμός των γραφείων εργασίας του ΟΑΕΔ, η επιβράβευση της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της καινοτομίας, η προώθηση αποδοτικών πρωτοβουλιών τοπικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της υγιούς μεταποιητικής δραστηριότητας και ειδικότερα των εξαγωγών, η αποτροπή παρασιτικών δραστηριοτήτων της ήσσονος προσπάθειας.
Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός αποτελεί τον κύριο αν όχι το μοναδικό ορατό κίνδυνο της μετάβασης στη δραχμή. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με τον έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνει ένα όριο του δείκτη Μ2. Ο δείκτης αυτός με τις σημερινές συνθήκες αποπληθωρισμού, ανενεργού οικονομικού δυναμικού και εκτεταμένης ανεργίας, μπορεί να αντιστοιχεί περίπου σε 20% του ΑΕΠ,  δηλ. σε 37 δις ευρώ ετησίως. Για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και ειδικότερα των πληθωριστικών προσδοκιών, αναγκαία είναι παράλληλα η συνετή δημοσιονομική πολιτική, με αυξήσεις στα εισοδήματα που δε θα προηγούνται αλλά θα ακολουθούν την άνοδο του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει κερδοσκοπικές καταστάσεις, να αντισταθεί σε πιέσεις συντεχνιών, επιχειρηματιών και ομάδων πίεσης, να δώσει την εικόνα σοβαρού διαχειριστή και όχι εύπλαστου πολιτικάντη.
Σύμφωνα με μελέτες μας και με βάση ότι οι εισαγωγές προϊόντων αναλογούν στο 25,5% του ΑΕΠ, η μέση-σταθμισμένη αύξηση στις τιμές καταναλωτή, υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται περίπου σε 8-10% στην αρχική φάση της μετάβασης. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την αναγκαία θέρμανση και αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας ενώ αργότερα, μπορεί να συγκρατηθεί σε επίπεδα κάτω του 6%. Σήμερα ο πληθωρισμός κινείται σε αρνητικά επίπεδα της τάξης του 1-2%, γεγονός που αποδυναμώνει την οικονομία συμβάλλοντας στο σπειροειδή κύκλο της ανακυκλούμενης ύφεσης. Επισημαίνεται ότι, οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύθηκαν στα ύψη αμέσως με την ένταξή μας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2002. Μετά την ένταξή μας στο ευρώ τον Ιαν. του 2001, η ΕΣΥΕ σταμάτησε να εκδίδει στοιχεία για τον εσωτερικό πληθωρισμό, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν σχετικά επίσημα δεδομένα. Ο σχετικός πίνακας 2 που παρατίθεται εδώ είναι απλώς ενδεικτικός της εκτίναξης στα ύψη των τιμών εκείνης της περιόδου που οφείλεται κυρίως σε προσαρμογή τους στα δεδομένα της ευρωζώνης, σε πληθωριστικές προσδοκίες και στογγυλοποιήσεις των τιμών προς τα επάνω
Τραπεζικές καταθέσεις αι δάνεια
Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ προστατεύονται με τη μετατροπή τους σε νέες δραχμές, με αναλογία δραχμής /ευρώ 1/0,75, καλύπτοντας έτσι την υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, καταθέσεις 75.000 ευρώ θα ισούνται με 100.000 νέες δραχμές κ.ο.κ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με εθνικό νόμισμα, περιέρχονται σε πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο και αναμορφώνονται στα πλαίσια διεθνών πρακτικών για την προσέλκυση κεφαλαίων. Για τα στεγαστικά δάνεια,  προτείνεται η υποτίμησή τους κατά 50%. Ένα στεγαστικό δάνειο 75.000 ευρώ θα ισοδυναμεί με 50.000 νέες δραχμές κ.ο.κ. και όχι με 100.000 νέες δραχμές που θα ίσχυε κανονικά ύστερα από την υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 25% .Η πρώτη κατοικία προστατεύεται ειδικότερα, ενώ προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για περιπτώσεις αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντων δανειοληπτών.
Για τα επιχειρηματικά δάνεια,με εξαίρεση τους στρατηγικούς κακοπληρωτές,  προτείνεται επίσης η υποτίμησή τους κατά 50% και κατά συνέπεια ένα επιχειρηματικό δάνειο 75.000 ευρώ θα ισοδυναμεί με 50.000 νέες δραχμές. Τα «θαλασσοδάνεια» υπάγονται σε δικαστικές διαδικασίες, όπως και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εσκεμμένα και συστηματικά αποφεύγουν την αποπληρωμή των δανείων τους.
Μεταναστευτικό και προσφυγικό
Με τη μετάβαση στη δραχμή, επιλύεται αποτελεσματικά χωρίς επώδυνα κατασταλτικά μέτρα, το μείζον πρόβλημα της μαζικής εισροής μεταναστών στη χώρα μας. Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να εξάγουν συνάλλαγμα με ίδιους όρους όπως και οι Έλληνες πολίτες, προσκομίζοντας το πόθεν έσχες των χρημάτων τους. Οι παράνομοι μετανάστες δε θα μπορούν να το κάνουν και αυτό τερματίζει το τεράστιο αυτό πρόβλημα που υποσκάπτει την εθνική υπόσταση της χώρας. Επιπλέον μέτρα είναι, η  διασφάλιση των συνόρων, η αυστηρή πάταξη της δουλεμπορίας, το κλείσιμο των hot spots στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η μεταφορά τους στην ενδοχώρα,η δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας για τους πραγματικούς πρόσφυγες και κλειστών για τους παράνομους μετανάστες με επαναπροώθηση των τελευταίων στις χώρες καταγωγής τους, η απέλαση μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά ο σεβασμός στους πραγματικούς πρόσφυγες και η επιλεκτική νομιμοποίηση ποσοστού μέχρι 8% του ελληνογενούς πληθυσμού ενσωματώσιμων μεταναστών. Παραχωρούνται εκτάσεις σε Έλληνες, σε Ομογενείς και σε ενσωματώσημους αλλοδαπούς σε μικρά νησιά για γεωργικές και αναπτυξιακές εκμεταλλεύσεις. Προκρίνεται η αποφυγή δημιουργίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, μέσω της αποτροπής μαζικής εισόδου μη ενσωματώσιμων μεταναστών, η ισχυρή ενίσχυση της γεννητικότητας της Ελληνίδας μητέρας και η  αποτροπή
Αναπτυξιακά μέτρα
Παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην ελληνική σημαία και τη μεταφορά της έδρας της στον Πειραιά. Κατά προτεραιότητα ενισχύεται η ναυπηγική βιομηχανία και οι ναυπηγοεπισκευές, με ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιο κέντρο ναυπηγικής. Προωθείται η έρευνα, καινοτομία και οι τεχνολογίες της πληροφορικής και του διαδικτύου και δημιουργούνται τεχνολογικά πάρκα όπου διασυνδέονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με καινοτόμες εταιρικές δράσεις. Δημιουργούνται διεθνή ιδιωτικά Πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο και Ελλήνων Πανεπιστημιακών που διαπρέπουν διεθνώς.
Ενισχύονται οι καινοτόμες  και αποδοτικές δράσεις στη γεωργία  με έμφαση στις οικολογικές και εναλλακτικές καλλιέργειες. Ενισχύονται οι υγιείς κατασκευαστικές εταιρικές δράσεις και προωθούνται οι εξαγωγές και οι ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ιδιαίτερα από την Ομογένεια. Ναυπηγούνται σε ελληνικά ναυπηγεία μικρομεσαία ταχύπλοα σκάφη ειδικά για τις συγκοινωνίες με τα νησιά τα οποία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται στο 10% για όλη τη χώρα. Δημιουργούνται ή αναστυλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί σε μικρά νησιά και ορεινές περιοχές  για την προσέλκυση και τη ξένων και ειδικότερα ομάδων συνταξιούχων. Παραχωρούνται εκτάσεις σε Έλληνες, σε Ομογενείς και σε ενσωματώσημους αλλοδαπούς σε μικρά νησιά για γεωργικές και αναπτυξιακές εκμεταλλεύσεις.Αυστηροποιείται το δικαιοπρακτικό σύστημα και απελαύνονται  μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά.
Προωθείται άμεσα η εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στα υποθαλάσσια γεωγραφικά μας όρια με συνέργειες  συνεκμετάλλευση και δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσα από το υποθαλάσσιο τετράγωνο Ελλάδος, Αιγύπτου,Ισραήλ, Κύπρου, με αυτονόητα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα.
Κεντρικοί  αναπτυξιακοί άξονες είναι οι εξής :
1) οι νέες τεχνολογίες,
2) η έρευνα και η  και η καινοτομία,
3) η  βιομηχανία της εκπαίδευσης, με αναβάθμιση και διεθνοποίηση των ελληνικών δημόσιων και  ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,
4) ο ποιοτικός,θαλάσσιος, ιατρικός, εκκλησιαστικός,συνεδριακός, χειμερινός τουρισμός,
5) η ελληνική εμπορική ναυτιλία,
6) τα ναυπηγεία και οι  ναυπηγοεπισκευές,
7) η σύγχρονη αποδοτική,οικολογική και εναλλακτική γεωργία,
8) η φαρμακοβιομηχανία,
9) οι κατασκευές
10) οι εξαγωγικές δραστηριότητες.
Υγεία,πρόνοια,περιβάλλον, διαφάνεια,ΜΜΕ, διεθνείς σχέσεις κλπ
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η θέσπιση εγγυημένου κατώτερου εισοδήματος, η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και του κράτους πρόνοιας, με ειδική στοχευμένη μέριμνα για τα ΑΜΕΑ, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, τους απολυμένους ώριμους εργαζόμενους, κλπ. Έμφαση δίνεται στον αθλητισμό της γειτονιάς, στην πάταξη της παρανομίας και των ταραξιών στο ποδόσφαιρο, στην αντιμετώπιση της  μάστιγας  των ναρκωτικών, σε μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και αποτροπής της φυγής τους στο εξωτερικό.Ελέγχεται το «πόθεν έσχες» των πολιτικών και ανώτερων δημόσιων λειτουργών των τελευταίων τριάντα χρόνων και επιβάλλονται  αυστηρές κυρώσεις κατά περίπτωση.Για τα ΜΜΕ, δημιουργείται κώδικας δεοντολογίας με υποχρέωσή τους, μεταξύ άλλων, να εκπέμπουν κατά το ήμισυ ελληνικό πρόγραμμα και ελληνική μουσική. Στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που ελέγχει την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, περιέχεται η επιλογή των διευθυντών ενημέρωσης και ο απόλυτος έλεγχος των ειδήσεων και των πολιτικών εκπομπών.
Πρώτιστη μέριμνα συνιστά η  προστασία του περιβάλλοντος και η συμβατότητά του με την αειφόρο ανάπτυξη. Ειδική προστασία παρέχεται για τα ποτάμια, τα ρέματα, τον αιγιαλό κλπ από καταπατήσεις και ρύπανση, δημιουργείται μητρώο εξωτερικών ελεγκτών περιβάλλοντος. Προστατεύεται η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη, προάγονται ο ελληνικός πολιτισμός, στηρίζεται  η  ελληνική μουσική, το θέατρο  και οι τέχνες γενικότερα και εξυγιαίνεται άμεσα το καθεστώς παρανομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στο πεδίο των διεθνών μας σχέσεων ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στα πλαίσια των ρεαλιστικών γεωπολιτικών ισορροπιών και εξελίξεων, με πρώτιστο στόχο το συμφέρον της χώρας. Αποκαθιστούμε άμεσα τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Συρία, με την οποία συνάπτεται ειδική αμυντική συμφωνία και το ίδιο γίνεται με τη Βουλγαρία, την Αρμενία και εφ΄όσον είναι δυνατόν, και με το Ιράν, χώρες με τις οποίες αναπτύσσουμε κατά προτεραιότητα οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις.
Επίλογος
Γενικότερα, στο πρόγραμμα παρατίθενται συγκεκριμένες ,σαφείς, συνοπτικέςπροτάσεις για όλα τα επίμαχα θέματα και προβλήματα, όπως αυτά του μεταναστευτικού και της δημογραφικής γήρανσης, της παιδείας,  υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, για τη μάστιγα των ναρκωτικών, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό,τη ναυτιλία, και τα ναυπηγεία, την έρευνα, την καινοτομία,, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, τη στρατηγική της  ανάπτυξης κλπ.
Η  πρότασή μας για προσφυγή με μελετημένη και συνταγμένη πορεία στο εθνικό νόμισμα, δεν αποτελεί στόχο αλλά το μέσο για την έξοδο από την κρίση, από τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία που δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν ο ελληνικός λαός. Γιατί οφείλουμε να θυμηθούμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε σήμερα με το ευρώ. Και να κρίνουμε με τη λογική και όχι με βάση κατευθυνόμενες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις και ιδεοληψίες.http://odosdrachmis.gr