Σάββατο, Νοεμβρίου 18

Πλεόνασμα κοροϊδίας – Μοιράζει ο Τσίπρας στους φτωχούς αυτά που κλέβει από άλλους φτωχούς.




Ο «πρωθυπουργός των φόρων» κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 720 εκατ. ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας τη μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους.
Παρουσίασε ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους, τις οποίες όμως έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη.
Επιπλέον, υποσχέθηκε «μπόνους» στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.
Και όλα αυτά μαζί, τα εξήγγειλε βιαστικά και με προφανές άγχος για να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν την Κυβέρνησή του. Πέρα από την κυβερνητική προπαγάνδα η αλήθεια για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα είναι η εξής:
1ον. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου φέτος δεν είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό πολύ μικρότερο από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί.
Αντί για 2,7% που προέβλεπε ο φετινός Προϋπολογισμός, η Κομισιόν μόλις προχθές ψαλίδισε την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 1,6%, ενώ το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ και άλλοι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ακόμη χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (από 1% έως 1,3%).
Άρα από που προήλθε η υπέρβαση έναντι του δημοσιονομικού στόχου; Από τις τσέπες όλων των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα:
• Από την υπερφορολόγηση, καθώς 2,6 δισ. ευρώ φορολογικά μέτρα προστέθηκαν φέτος στα περσινά,
• από τη μη-χορήγηση συντάξεων, καθώς εκκρεμεί η απόδοση περίπου 300 χιλιάδων κύριων και επικουρικών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ,
• από την εσωτερική στάση πληρωμών, καθώς η κυβέρνηση παρέλαβε 3,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές (Δεκέμβριος 2014), πήρε μέχρι σήμερα νέα δανεικά 5,1 δισ. ευρώ από τις δόσεις του 3ου Μνημονίου για να τις εξοφλήσει, αλλά εξακολουθεί να χρωστάει 4,5 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2017)! Απόδειξη ότι δημιούργησε νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 5,8 δισ. ευρώ.
2ον. Αφού ο κ. Τσίπρας εξαθλίωσε τους Έλληνες, έκανε σοβαρή προσπάθεια να φαίνεται προπαγανδιστικά μεγάλο το προσφερόμενο ποσό που «θα μοιράσει» (1,4 δισ. €). Ωστόσο, το «κοινωνικό μέρισμα» είναι στην ουσία μόνο το μισό. «Κοινωνικό μέρισμα» είναι μόνο το πρώτο μέτρο από όσα εξήγγειλε, δηλαδή τα 720 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά μέχρι 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μέχρι 180.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει, 212 ευρώ για καθέναν από τα 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους.
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, την περίοδο 2015-2017 η κυβέρνηση έχει πάρει από τις τσέπες των πολιτών 7,5 δισ. ευρώ με τα μέτρα λιτότητας που έχει ήδη εφαρμόσει. Δηλαδή, κατ’ αναλογία, ο κ. Τσίπρας παίρνει €10 όλο τον χρόνο κλέβοντας το πορτοφόλι των Ελλήνων, για να τους γυρίσει πίσω ένα κέρμα €1 τον Δεκέμβριο. Το οποίο τελικά θα το ξαναπάρει πίσω από τον Ιανουάριο.
Γιατί, στα 7,5 δισ. ευρώ των μέτρων θα προστεθούν και νέα 1,9 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2018. Και μετά το 2018 έρχονται πρόσθετα μέτρα, πάνω στα μέτρα, 5,1 δισ. ευρώ μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 14,5 δισ. ευρώ περίπου…
3ον. Το δεύτερο μέτρο που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας (315 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ) είναι κάτι που ανήκει στους συνταξιούχους, καθώς κρίθηκαν από τα ανώτατα δικαστήρια αντισυνταγματικές οι κρατήσεις επί των μεικτών – προ μνημονιακών περικοπών – συντάξεων (π.χ. των διατάξεων του ν. 4024/2011). Τους τα οφείλει το Κράτος, δεν τους κάνει χάρη κανένας κ. Τσίπρας.
Πρόκειται ουσιαστικά για επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι για «κοινωνικό μέρισμα». Αφήστε την κοροϊδία ότι «γυρίζει πίσω» 315 εκατ. ευρώ – για χρονικό διάστημα περίπου 4 ετών – από κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που «έβαλαν άλλες κυβερνήσεις», αλλά δεν λέει τίποτα για τις κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που επέβαλε αυτός, ύψους 710,5 εκατ. ευρώ το χρόνο (βλέπε Πίνακα 3.37). Κάθε χρόνο! Ήδη από το 2015!
Έχει, δηλαδή, εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και επιστρέφει 315 εκατ. ευρώ επειδή αναγκάστηκε από τις δικαστικές αποφάσεις. Και το παρουσιάζει ως δήθεν «κοινωνικό μέρισμα». 
Μην ψάχνετε για ντροπή. Δεν υπάρχει.  Υπάρχει πλεόνασμα κοροϊδίας.
4ον. Η επιδότηση της ΔΕΗ με 360 εκατ. ευρώ είναι, όπως λέει και η λέξη, μια επιδότηση προς μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο επιχείρηση. Ενδεχομένως δε και κρατική ενίσχυση, όπως περιγράφεται στο διάγγελμα, που θα χρειαστεί θετική έγκριση της Κομισιόν, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΚΕΜΚΕ. Δεν είναι κοινωνικό μέρισμα πάντως. Και στην ουσία έρχεται να «μακιγιάρει» την εικόνα διάλυσης της ΔΕΗ.
Γιατί πραγματικά, η ΔΕΗ είναι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, μια ωρολογιακή βόμβα.
Η δε μείωση των έξτρα, πέραν του κόστους της ενέργειας, χρεώσεων δεν λύνεται με επιδοματάκια, ούτε με βραχύβιες ενέσεις ρευστότητας που κρύβουν τα ελλείμματα κάτω από το χαλί σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές. Ναι, αυτές που προκαλούν αλλεργία στην κυβέρνηση, αλλά αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα (energy efficiency), μειώνουν την πετρελαϊκή εξάρτηση, διασυνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα, απελευθερώνουν την αγορά ενέργειας, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της.
Τελικά, όμως, έστω και έτσι που τα κατάφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε, έγκαιρα, τεκμηριωμένα, υπεύθυνα, τη δική του πρόταση για διανομή μέρους της φετινής – και τελευταίας – υπεραπόδοσης, στους φτωχότερους. 
Με χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους περίπου 490 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, και με κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας (30% για ΕΝΦΙΑ μέχρι 500€,20% για ΕΝΦΙΑ από 501 μέχρι 1.500€ και 10% για ΕΝΦΙΑ πάνω από 1.501€). Και το υπόλοιπο για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στην απονομή συντάξεων.
Η κυβέρνηση κώφευσε. Και επέλεξε ξανά την επιδοματική πολιτική. Η οποία δεν ξεριζώνει τη φτώχεια.Τη διαιωνίζει. 
Αλλά στις συνθήκες ένδειας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμη και αυτή τη μικρή ανάσα οξυγόνου, πολλοί από τους συμπολίτες μας την έχουν απολύτως ανάγκη.
Και θα τους στηρίξουμε.
Του Στέλιου Πέτσα
capital.gr
Πηγή
 realpolitics.gr