Κυριακή, Δεκεμβρίου 31

6 μυστικά για καλλιέργεια αβοκάντο


6 μυστικά για καλλιέργεια αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τους καρπούς του, με τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαμηλότερες με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα
που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι οι: Ηaas, Fuerte, Etinger, Bacon και Zutano.

Τι κλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες δημιουργούν ζημιά στα αβοκάντο ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια που χρειάζονται αντιπαγετική προστασία με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή αντιπαγετικά υφάσματα. Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών κατά την άνθιση και ανάπτυξη των καρπών για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής

Τι έδαφος χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

Το αβοκάντο αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση του εδάφους. Το αβοκάντο, σε βαριά εδάφη με κακή αποστράγγιση, θεωρείται το πιο ευαίσθητο δέντρο από αυτά που καλλιεργούνται στη χώρα μας και γι’ αυτό χρειάζεται βαθύ έδαφος τουλάχιστον ένα μέτρο, χωρίς αδιαπέρατα στρώματα. Η καλλιέργεια αβοκάντο σε επικλινή εδάφη με σχετικά χαμηλή κλίση, σε πλαγιές λόφων, θα μπορούσε να έχει επιτυχή αποτελέσματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε, επίσης, ότι το αβοκάντο είναι πολύ ευαίσθητο στην αλατότητα του εδάφους. Διάβασε αναλυτικά για την φύτευση αβοκάντο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια του αβοκάντο;

H καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα ειδικά κατά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα ειδικά στα βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, γιατί αλλιώς θα παρουσιαστούν προβλήματα, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο.

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια του αβοκάντο;

Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει και να να δώσει καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Το αβοκάντο έχει τη δυνατότητα να απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος χωρίς να χρειάζεται λίπανση. Βέβαια, για την εξασφάλιση καλής βλάστησης και καρποφορίας, εφαρμόζουμε μια λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Ενδεικτικά για αβοκάντο εικοσαετίας, προσθέτουμε περίπου τρία κιλό βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Σχετικά με τα ιχνοστοιχεία, η πιο συνηθισμένη τροφοπενία (έλλειψη) είναι αυτή του ψευδαργύρου και τη διορθώνουμε με διαφυλλικό ψεκασμό θειικού ψευδαργύρου.

Τι κλάδεμα κάνουμε στην καλλιέργεια του αβοκάντο;

Κλαδεύουμε τα αβοκάντο για να ελέγξουμε την ανάπτυξη της βλάστησης για να διευκολύνουμε τον καλό φωτισμό σε όλη την επιφάνεια των δένδρων. Πραγματοποιούμε μέτριο κλάδεμα μετά το τέλος της συγκομιδής και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, κρατώντας το σε σχετικά χαμηλό ύψος καθώς διαφορετικά είναι δύσκολη η συγκομιδή. Απολυμαίνουμε τις μεγάλες τομές του κλαδέματος για την αποφυγή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών με πάστα κλαδέματος ή με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του αβοκάντο

Οι καρποί του αβοκάντο παραμένουν σκληροί πάνω στο δέντρο κατά την ωρίμανση και μαλακώνουν μετά τη συγκομιδή. Η συλλογή των καρπών γίνεται σταδιακά σε όλη τη διάρκεια που το δέντρο έχει ώριμους καρπούς. Αν κόψουμε ανώριμους καρπούς ή αφεθούν υπερώριμοι πάνω στο δένδρο, δεν θα ωριμάσουν ομοιόμορφα μετά τη συλλογή και θα έχουμε μια υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

 mistikakipou.gr