Δευτέρα, Δεκεμβρίου 18

Το Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων καλεί την ΑΔΑΕ, το ΥΠΟΙΚ και την κυβέρνηση να αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς του Αθήνα 9.84 και των εκπροσώπων του


Να προβούν αμέσως σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Αθήνα 9.84, καθώς και οι λογαριασμοί των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενικών τους προσώπων, καλεί με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά την κυβέρνηση.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε αυθαίρετη και καταχρηστική τη δέσμευση των λογαριασμών του Αθήνα 9.84, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε έχει να κάνει με την αδειοδότηση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Το ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο Αθηναίων να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για καταχρηστική και παράνομη ενέργεια, που παραπέμπει σε «λογικές Σουλτάνου». «Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών απειλεί τον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης με οικονομικό στραγγαλισμό» τόνισε ο κ. Καμίνης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό με την κυοφορούμενη από την κυβέρνηση δημοπράτηση των αδειών των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, δημιουργούνται συνθήκες που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του Αθήνα 9.84, ενός μέσου ενημέρωσης ανεξάρτητου και πλουραλιστικού. Ενός μέσου ενημέρωσης που εξυπηρετεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία.
Στη συνεδρίαση παρενέβη η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Μαρία Αντωνιάδου, η οποία κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέψουν τον οικονομικό στραγγαλισμό του Αθήνα 9.84 και να στηρίξουν τους εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα τα Χριστούγεννα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας εξέφρασε τη αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα του δήμου Αθηναίων και των εργαζομένων του, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Μιχάλης Κυριακίδης σημείωσε ότι η εξέλιξη δημιουργεί εύλογη ανασφάλεια σε όλους τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας και συνολικά στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Ψήφισμα υπέρ του Αθήνα 9.84 υιοθετήθηκε και στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Ολόκληρο το ψήφισμα του δημ. συμβουλίου του δήμου Αθηναίων

«Με μια πρωτοφανή απόφαση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν στην προληπτική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Αθήνα 9.84 και των διοικήσεών του, για δήθεν μη καταβολή χαρτοσήμου επί της δημοτικής επιχορήγησης.
Πρόκειται για ενέργεια παράνομη και καταχρηστική. Ο Αθήνα 9.84 είναι ένας ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός με περισσότερους από 120 εργαζόμενους, οι οποίοι αν παραμείνει το μέτρο της προληπτικής δέσμευσης θα μείνουν απλήρωτοι. Η δέσμευση λογαριασμών, επί ενός τέλους που δεν υποχρεούται να καταβάλλει, προκαλεί στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας οικονομικό στραγγαλισμό, βάλλει γενικότερα κατά των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και επιβάλλει μία επιπλέον έμμεση φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Tο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δηλώνει επίσης ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια συχνότητα του Αθήνα 9.84, απέναντι στην απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοπράτησή της. Θα υπερασπιστεί τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία του Αθήνα 9.84, ως ελεύθερου ραδιοφώνου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να εκπροσωπήσει δικαστικώς και εξωδίκως, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν διατελέσει νόμιμοι εκπρόσωποι του Αθήνα 9.84 καθώς και τα υπόλοιπα άμεσα θιγόμενα πρόσωπα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά την κυβέρνηση να προβούν αμέσως σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Αθήνα 9.84, καθώς και οι λογαριασμοί των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενικών τους προσώπων.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ότι οι συχνότητες των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών δεν θα «βγουν στο σφυρί». Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό».

Επαφές Καμίνη με Ενώσεις δημοσιογράφων

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Γ. Καμίνης δέχθηκε στο δημαρχείο τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, προκειμένου να τους ενημερώσει αλλά και να συζητήσουν για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Ν.Καραγιάννη: Ο Αθήνα 9.84 βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε στα 30 χρόνια λειτουργίας του

Ο Α.984 βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, δήλωσε στην εκπομπή της Μαρίας Χούκλη, “Όσα έφερε η μέρα” η γενική διευθύντρια του σταθμού Νόνη Καραγιάννη. Επισήμανε ότι ο Α.984 βρίσκεται αντιμέτωπος με δυο πράξεις που κινούνται στο όριο της παρανομίας η οποία και δεν αναγνωρίζει την ατέλεια χαρτοσήμου του Α.984 ως δημοτικής επιχείρησης ειδικού σκοπού στην επιδότηση την οποία παίρνει απο το δήμο Αθηναίων. Η 2η πράξη αφορά στο ζήτημα της προληπτικής κατάσχεσης των λογαριασμών όχι μόνο της μισθοδοσίας και λοιπών υποχρεώσεων του προς τρίτους αλλά και των νομίμων εκπροσώπων του καθώς και των συγγενικών τους προσώπων.
Αποκάλυψε δε, οτι υπάρχει γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους το 2016 η οποία εξαιρεί το τέλος χαρτοσήμου, των διασφαλιστικών μέτρων δηλαδή της προληπτικής κατάσχεσης. Εξέφρασε μάλιστα, την ελπίδα οτι οι αρμόδιες αρχές, το υπουργείο οικονομικών και η Γενική Γραμματεία δημοσίων εσόδων θα διορθώσουν άμεσα το κραυγαλέο αυτό λάθος που απειλεί τη βιωσιμότητα του Α.984.
Την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων ενημερωθήκαμε οτι δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί του Α984, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του σταθμού και ενώ το πρωί της ίδιας μέρας, ,όπως ανέφερε, είχαμε λάβει φορολογική ενημερότητα.
Η κ. Καραγιάννη είπε οτι ο Α.984 είναι ένα δημόσιο μέσο που υπόκειται σε συνεχείς φορολογικούς ελέγχους, τα πάντα περνούν μέσα απο την Ενιαία Αρχή Πληρωμών Όπως τόνισε η γενική διευθύντρια του σταθμού, ο Α.984 δεν ζητά να εξαιρεθεί, ούτε ειδική μεταχείριση έναντι των άλλων φορολογουμένων φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων αλλά ζητά την απλή εφαρμογή του νόμου και τη διόρθωση ενός κραυγαλέου λάθους. Υπογράμμισε ακόμη οτι το πρόστιμο των 5,5 εκ. υπερβαίνει κατά πολύ την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει από τον δήμο Αθηναίων.
Αναφερόμενη τέλος, στην επικείμενη δημοπράτηση των ραδιοφωνικών σταθμών, η κ. Καραγιάννη τόνισε μεταξύ άλλων οτι δεν είναι δυνατόν να μπουν οι συχνότητες των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών στο παζάρι των πλειστηριασμών. Έχουμε συγκεκριμένα οικονομικά, η μισθολογική μας κατάσταση είναι τέτοια που απέχει από οτι συμβαίνει σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όταν ένα μέσο ενημέρωσης απειλείται, απειλείται η δημοκρατία και ο πλουραλισμός, κατέληξε η γενική διευθύντρια του Α.984.

Aνακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλουν την Κυβέρνηση και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την επιβολή τέλους χαρτοσήμου ύψους 4.750.000 € στην επιχορήγηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΘΗΝΑ 9.84» αναδρομικά από το 2006 (!) οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία το σταθμό και σε απόγνωση τους 120 εργαζόμενούς του. Η χρέωση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, δεδομένου ότι έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι πρόκειται για κοινωφελή επιχείρηση, που δεν υποχρεούται σε τέλος χαρτοσήμου. Εντούτοις, η Κυβέρνηση επανέρχεται και ζητεί νέα γνωμοδότηση. Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, ;το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κ. Χρήστος Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων παραβρέθηκαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργιο Καμίνη από τον οποίο ενημερώθηκαν για το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών Ενώσεων παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Ταυτόχρονα, το ποσό που ζητείται να καταβληθεί αναδρομικά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει ο σταθμός από το Δήμο Αθηναίων για τα λειτουργικά του έξοδα και η οποία έχει περιοριστεί στο 25% του ποσού που εισέπραττε ο σταθμός πριν από το 2010.
Η Κυβέρνηση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε σε άμεση δέσμευση των λογαριασμών του σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργαζομένων παραμονές Χριστουγέννων και για χρόνο που δεν μπορεί να υπολογιστεί. Επιπλέον, μέσω αυτών των λογαριασμών καταβάλλονται εκτός από τις αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν οι προσωπικοί λογαριασμοί όλων των φυσικών προσώπων, που διετέλεσαν Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΡΑ και των συγγενών τους, που έχουν κοινούς λογαριασμούς με αυτούς. Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ ζητούν την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών του σταθμού και των φυσικών προσώπων, που διετέλεσαν πρόεδροι των Δ.Σ. και των συγγενών τους. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και καλούμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου.
Οι Ενώσεις θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και θα προασπίσουν τις θέσεις εργασίας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». Σχετικό, άλλωστε, ψήφισμα εκδόθηκε και κατά τη διάρκεια του 8ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ,
το οποίο έληξε χθες τις εργασίες του. Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο όλα τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και απειλεί το σταθμό με «κλείσιμο». Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη
και να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σε ψήφισμά μας οι εργαζόμενοι του “ΑΘΗΝΑ 984” καταδικάζουμε την αιφνιδιαστική δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας του σταθμού, που έχει ως αποτέλεσμα, έξι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μείνουμε απλήρωτοι.
Γιώργος Μανουσακάκης

 athina984.gr