Ούτε Χριστούγεννα ούτε γιορτές καταλαβαίνει ο Έλληνας, στην Εφορία ουρές οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα κατοχικά χαράτσια και όλα τα τρελά που ζητούν οι φονιάδες της Ευρωπαικής Ένωσης

Χριστούγεννα στην Εφορία για εκατομμύρια φορολογουμένους: «Φόροι»-φωτιά σε 22 ημέρες (λίστα)

«Βροχή» φορολογικών υποχρεώσεων έχουν να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους, ειδάλλως κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις από τη νέα χρονιά.
Συνολικά έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φορολογικές οφειλές τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 600 εκατομμύρια φόροι θα πρέπει να πληρωθούν έως τον τέλος Ιανουαρίου 2018.

Και μάλιστα σε αυτά δεν περιλαμβάνονται φόροι που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα όπως είναι ο ΦΠΑ καθώς και πληρωμές φόρων από προηγούμενα έτη τους οποίους οι φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει προκειμένου να τους εξοφλήσουν τμηματικά.
Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν:
-Την τέταρτη και προτελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για ποσό που ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει αν πληρωθεί από περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
-Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018. Φέτος δεν έγινε κάποια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τους κατόχους περίπου 5,5 εκατ. οχημάτων.
Τα τέλη παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι παρότι αναμενόνταν μειώσεις ωστόσο τελικά οι φορολογούμενοι αναμένεται να καταβάλουν ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν και το Δεκέμβριο του 2016.
Εκείνοι που δεν θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλουν πρόστιμο ίσο με την αξία τους. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί.
Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 85,50 ευρώ, από αρχές Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να πληρώσει 171 ευρώ.
Αυτή την οφειλή ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσει ύστερα από ένα μήνα με την πάγια ρύθμιση σε 24 δόσεις, αλλά η βεβαιωθείσα οφειλή επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους.
Ωστόσο έως και την οριστική εξόφληση του ποσού ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβιβάσει το όχημα του. Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος δεν αρκεί η βεβαίωση των τελών ή η υπαγωγή τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ολοσχερώς η οφειλή.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
-Δόση για τις ρυθμίσεις οφειλών από φόρους προηγούμενων ετών. Πρόκειται για δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων καθώς και δόσεις για την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.
Στη συνέχεια, έως και το τέλος Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:
-Την πέμπτη και τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.
-Δόση για τις ρυθμίσεις οφειλών προηγούμενων ετών.
-Τον ΦΠΑ των μικρομεσαίων που αντιστοιχεί στα καθαρά έσοδα του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Όσοι δεν μπορούν

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν, έχουν τη δυνατότητα είτε μετά τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής να ρυθμίσουν μέσω taxisnet τις οφειλές τους σε έως 12 ή 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση οφειλών, είτε πριν λήξει η προθεσμία επισκεπτόμενοι την εφορία και υποβάλλοντας χειρόγραφη αίτηση για ρύθμιση.
Υπάρχει και η δυνατότητα εξόφλησης με άτοκες δόσεις μέσω των προγραμμάτων που προσφέρουν οι τράπεζες.
Μάλιστα, από τους φόρους του Ιανουαρίου ενδείκνυται η ρύθμιση των οφειλών πριν τη λήξη τους καθώς ακόμη και μια ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή ή ρύθμιση φορολογικών οφειλών οδηγεί σε απώλεια παλαιότερων ρυθμίσεων, όπως είναι αυτή των 100 δόσεων.