Ρόδος: Λάβρος ο «παπάς των φτωχών».«Οι πολιτικοί έχουν αφήσει τον κοσμάκη στο έλεος του Θεού»

Από Iskra

Λάβρος κατά των πολιτικών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία σήμερα, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην «δ» ο πατέρας Χρήστος Σιαννάς, ο “παπάς των φτωχών” όπως τον αποκαλούν, εφημέριος στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στην Παλιά Πόλη.
Ο παπα-Χρήστος, γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί, μίλησε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν συνάνθρωποί μας, οι οποίοι στερούνται βασικών αγαθών, ακόμα και το φαγητό τους, και έκανε
γνωστό ότι ήδη έχει ξεκινήσει την συγκέντρωση τροφίμων τα οποία θα διανείμει τις ημέρες των εορτών σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
«Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ο κόσμος έχει μεγάλες ανάγκες. Εμείς ως τοπική εκκλησία, ως ενορία του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και η Μητρόπολη Ρόδου, όπως κάθε χρόνο, προετοιμαζόμαστε για να προσφέρουμε την αγάπη μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου. Ηδη έχουμε ξεκινήσει την συγκέντρωση τροφίμων τα οποία θα διανείμουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ερχονται στην εκκλησία μας καθημερινά άνθρωποι που ζητάνε έστω μια τσάντα με τρόφιμα και όχι μόνο από την ενορία μας… Εμείς δεχόμαστε όλο τον κόσμο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή χωρίς να ζητάμε έγγραφα και χωρίς να έχουμε λίστες. Ενας άνθρωπος για να φτάσει στο σημείο να χτυπήσει την πόρτα της εκκλησίας και να ζητήσει βοήθεια, σημαίνει ότι έχει ανάγκη, δεν πηγαίνει για το θεαθήναι, ούτε για να κοροϊδέψει, δεν θα σωθεί παίρνοντας μια τσάντα με τρόφιμα», λέει ο πατέρας Χρήστος.
«Εχω γίνει διακονιάρης…»
Όπως λέει ο εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Πανελεήμονα, στα χρόνια της κρίσης οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και καθημερινά χτυπούν την πόρτα της εκκλησίας άνεργοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι που ζητούν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης…
«Εχω ήδη χτυπήσει τις πόρτες σε μερικούς φίλους που στηρίζουν το έργο του Αγίου Παντελεήμονα και οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίνονται πάντα με μεγάλη αγάπη. Στα χρόνια αυτά της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος που ζητά βοήθεια έχει αυξηθεί σημαντικά. Οποιος περάσει από την εκκλησία μας και όποιος ζητήσει βοήθεια θα την έχει. Οι περισσότεροι ζητούν από εμάς είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως φαγητό. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες… Εχω γίνει μεγάλος διακονιάρης και δεν ντρέπομαι να το πω, ούτε θα πάψω να το λέω, και δεν πρόκειται να σταματήσω να γυρνάω για να μαζέυω τρόφιμα ώστε να μπορώ να ανταποκρίνομαι στο μέτρο του δυνατού, στις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Ερχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, από 30 χρονών μέχρι και 70, άνεργοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι. Περνάνε σχεδόν σε καθημερινή βάση και ζητάνε διάφορα πράγματα κι εμείς προσπαθούμε όσο το δυνατόν να ανταποκριθούμε. Βέβαια, δεν είμαστε τράπεζα δεν διαθέτουμε πολλά χρήματα, όμως προσπαθούμε με όσα διαθέτουμε να αγοράσουμε φάρμακα που έχουν ανάγκη, καμιά σόμπα τώρα τον χειμώνα… Πολλές φορές χρειάζεται να βάλουμε χρήματα και από την τσέπη μας για να καλύψουμε τις ανάγκες. Είμαστε άνθρωποι, κι όταν ένας άνθρωπος είναι ευαίσθητος δεν μπορεί να κοιτάζει τόσα προβλήματα, τόσα δράματα γύρω του και να παραμένει αμέτοχος. Ο Χριστός είναι η αγάπη, ο Χριστός έδινε δίχως να εξετάζει πολλά πράγματα, όταν κάποιος Του ζητούσε πρόσφερε απλόχερα…».
Οπώς λέει, ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός… Μπορεί στην Παλιά Πόλη το καλοκαίρι να γίνεται χαμός από επισκέπτες και όλα τα μαγαζιά να είναι ανοικτά, όμως αν προχωρήσει κανείς στα ενδότερα θα δει την πραγματική κατάσταση και ποιες είναι οι ανάγκες όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες συνοικίες και γειτονιές του νησιού.
«Να ντρέπονται οι ψεύτες
πολιτικοί που έφεραν τον κόσμο σε αυτό το σημείο»
Ο παπα-Χρήστος επιρρίπτει ευθύνες στους “ψεύτες πολιτικούς”-όπως λέει- που έφεραν τον κόσμο στο σημείο να στερείται ακόμα και το φαγητό του και δηλώνει ότι κανείς από όσους έσπευσαν στον Αγιο Παντελεήμονα για να φωτογραφηθούν, δεν στηρίζει το έργο της εκκλησίας παρά μόνο το έκαναν αποκλειστικά για προσωπική τους προβολή και για ψηφοθηρικούς λόγους.
«Το 2018 θα είναι ακόμα χειρότερο, δυστυχώς. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ, αυτοί που μας διαλύσανε, δεν νοιάζονται για τίποτα παιδιά μου. Τους νοιάζει μόνο πώς θα αρπάξουνε, πώς θα περάσουν οι ίδιοι καλά και ας ψοφήσουνε οι άλλοι από την πείνα. Ο Θεός όμως, δεν αφήνει κανέναν. Να ντρέπονται αυτοί που μας έφεραν ως εδώ και θέλω να δω αύριο, με τι μούτρα θα βγουν στην κοινωνία και θα ζητήσουν πάλι την ψήφο του κοσμάκη. Ο κόσμος όμως θα τους φτύσει στα μούτρα, γιατί είναι ψεύτες. Εμείς οι παπάδες δεχόμαστε πολλά παράπονα γι αυτούς τους ανθρώπους, και δεν σηκώνουμε το ανάστημά μας. Εγώ όμως τα λέω μέσα στην εκκλησία και δεν φοβάμαι ούτε ντρέπομαι κανέναν. Δεν έχουν μούτρα όλοι αυτοί να εμφανιστούν πουθενά, κρύβονται σαν τις μουσίτσες και αυτό το λέω υπεύθυνα, το έχω ζήσει. Παλαιότερα, ερχόντουσαν για να βγάλουν φωτογραφία με τον παπα-χρήστο που διένειμε το τρόφιμα, κι όλα αυτά τα σκαθάρια παρίσταναν ότι είναι δίπλα στον Παπαχρήστο, ότι δήθεν μας στηρίζουν κι ανάθεμα αν μια φορά που έδωσαν έστω μια καραμέλα. Είναι ψεύτες το έκαναν για προσωπική προβολή και μόνο… Η πολιτική είναι μια ψευτιά και μια κοροϊδία. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και τους έχει σιχαθεί, ούτε θέλει να τους βλέπει μπροστά του. Αυτή είναι η κατάντια μας. Εμένα με στηρίζει μόνον ο κόσμος, από το υστέρημά του και κάποιοι άνθρωποι που μας δίνουν πράγματα αλλά δεν θέλουν να λέμε το όνομά τους, γιατί δεν το κάνουν για να προβληθούν. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε ανθρώπους, του μόχθου και του μεροκάματου, να έρχονται και να μας φέρνουν τρόφιμα από το υστέρημά τους για να δώσουμε σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Από αυτούς τους μεγάλους δεν έρχεται κανένας, κάνουν την πάπια όλοι, είναι συμφεροντολόγοι και κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους. Ειμαι αγανακτισμένος, δεν τους θέλω αυτούς, είναι ψεύτες και άθεοι. Περνάνε καμιά φορά από το πανηγύρι, γυρνάνε γύρω γύρω για να χαιρετίσουν τον κόσμο και μέσα στην εκκλησία δεν μπαίνουν, οι πανηγυρτζήδες, τα θέατρα! Δεν έχουν μούτρα να μπούνε μέσα στην εκκλησία, μην τους κάψει καμιά εικόνα… Εχουνε αφήσει τον κοσμάκη στο έλεος του Θεού… Αν δεν ήταν η εκκλησία, τι θα γίνονταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πεινάνε… Κάθε χρόνος που περνά τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα με ευθύνη των πολιτικών. Μάλιστα κάποιοι θίχτηκαν, όταν πριν από λίγο καιρό ένας μητροπολίτης από την βόρειο Ελλάδα αποκάλεσε την Βουλή μας “βόθρο”. “Βόθρος” και χειρότερα είναι… Κι έχουν τα μούτρα οι ψεύτες να βγαίνουν στα κανάλια και να μας κοροϊδεύουν ενώ σφίγγουν, στραγγαλίζουν τον κοσμάκη, κόβουν συντάξεις, κόβουν το ΕΚΑΣ, όλα τα κόβουν… Δεν νοιάζεται κανένας για τον φτωχό τον ανθρωπάκο, μόνο η εκκλησία νοιάζεται, μόνο ο Θεός ενδιαφέρεται για τα παιδιά του. Ολοι αυτοί οι πολιτικοί είναι περαστικοί».
Οσοι επιθυμούν να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα Χρήστου μπορούν καθημερινά να αφήνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Παλιά Πόλη, από τις 08:00 εως τις 12:30 και από τις 15:00 έως τις 18:00.
*Πηγή: Ρόδος, dimokratiki.gr