Γερμανός οικονομολόγος για Ελλάδα: Στην Ελλάδα δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα αίτια της διόγκωσης του χρέους----ΣΩΣΤΟΣ ! ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ....

Γερμανός οικονομολόγος για Ελλάδα: Δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα αίτια της διόγκωσης του χρέους

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ εκτιμά με δηλώσεις του στη DW ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενδεχομένως όμως να απαιτηθούν κάποια προληπτικά δάνεια

Καταλυτική παρέμβαση για το μέλλον της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής συνολικά οικονομίας, πραγματοποίησε ο επικεφαλής οικονομόλογος της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι για την Ελλάδα δεν προβλέπεται η ανάγκη ενός τέταρτου προγράμματος, αλλά η ύπαρξη προληπτικών δανείων σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο. Ποια όμως θα είναι η διάδοχή κατάσταση; Ένα νέο μνημόνιο; Ή μήπως χαλαροί έλεγχοι από τους θεσμούς; Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ πέταξε πάντως το μπαλάκι στην Αθήνα, λέγοντας ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα».
Ποια είναι η εκτίμηση του Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank για το τί θα ακολουθήσει στην Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής; Συναντήσαμε τον επικεφαλής οικονομολόγο στο κεντρικά της Commerzbank στην Φρανκφούρτη και ζητήσαμε τις προβλέψεις του: «Υποθέτω ότι δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα αναχρηματοδοτείται μόνη της. Αναμένω ότι θα υπάρξει κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας. Ο EΜΣ έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει προληπτικά δάνεια ως δίχτυ ασφαλείας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό. Δεν νομίζω ωστόσο ότι θα υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα με την κλασική έννοια», δήλωσε ο κ. Κρέμερ στο μικρόφωνο της DW.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της τέταρτης σε μέγεθος γερμανικής τράπεζας, για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι απαραίτητη μια αποδοτική δημόσια διοίκηση.

«Η Ελλάδα διαθέτει καλούς επιχειρηματίες, όπως άλλωστε και η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Η χώρα όμως χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που δεν θέτει εμπόδια στους επιχειρηματίες. Ζητούμενο είναι μια αποδοτική διοίκηση, που καταπολεμά τις πελατειακές σχέσεις και είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα χρειάζεται φορολογικές υπηρεσίες που συγκεντρώνουν με συνέπεια φόρους από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσίων. Η κύρια προτεραιότητα είναι ωστόσο η αποδοτική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης».

Ο Γεργκ Κρέμερ αναμένει για το σύνολο της ευρωζώνης οικονομική ανάπτυξη 2,5% το 2018. Παρά τις θετικές προοπτικές για τις επόμενες χρονιές ο γερμανός οικονομολόγος διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

«Το δημόσιο χρέος σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που έχουν να παρουσιάσουν σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ιταλία προβάλλει αντίσταση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με την Γαλλία, οι Ιταλοί δεν διαθέτουν κάποιον σαν τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος να προωθήσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς όμως ούτε στην Ιταλία, και ενδεχομένως ούτε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί οι αιτίες της διόγκωσης χρέους».

Πηγή: www.dw.com