Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20

Σήματα κινδύνου για την οικονομία: φθίνει η επιχειρηματικότητα, τοπίο στην ομόχλη η ανάκαμψη

Σήματα κινδύνου για την οικονομία: φθίνει η επιχειρηματικότητα, αμφίβολη η ανάκαμψη


Τις μεγάλες αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τη φορολογική πίεση που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αναδεικνύει το ΙΟΒΕ για να εξηγήσει την επιβράδυνση της επιχειρηματικότητας των νέων σε σχετική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Το παραπάνω καμπανάκι που επικεντρώνεται στον ιδιωτικό τομέα συμπλήρωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην έκθεση που δια νόμου και κοινοτικού πλαισίου οφείλει να ανακοινώνει για την τριμηνιαία πορεία της οικονομίας και για την εποπτεία των δημοσίων Οικονομικών. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κάνει σαφές ότι είναι αμφίβολη η ανάκαμψη το 2017 και η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού (βασίζεται σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,6%). Και τούτο διότι απαιτεί την εκπλήρωση ενός πάρα πολύ δύσκολου στόχου: άνοδο του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2017 στο 3,1%.
Η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ουσιαστικά εξηγεί ότι τελεί υπό αίρεση ο στόχος του Προϋπολογισμού που καλείται σήμερα να ψηφίσει η βουλή και κομίζει μέτρα 1,86 δισ. ευρώ το 2018 (σ.σ. τα οποία έχει ήδη θεσπίσει κυβέρνηση μέσα από τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος της λιτότητας και προαναγγέλλει κάθε ημέρα και από ένα μικρό αντιστάθμισμα με τελευταία πράξη τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για Οίκους Ευγηρίας και άλλα ιδρύματα, την οποία ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης.
Ο κύριος Χουλιαράκης δεσμεύτηκε βεβαίως για την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες συνδέεται η τεχνική συμφωνία για τη 3η αξιολόγηση και αναμένεται να έρθουν με τη μορφή εφαρμοστικής καταιγίδας μέσα στις επόμενες ημέρες, αν και η κορύφωση της - σύμφωνα με πληροφορίες - σχεδιάζεται να γίνει μετά... εορτών και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου με κατάθεση εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Έκθεση ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υποχώρησε η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων το 2016, παρά τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Αιτία είναι οι έντονες αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη φορολογική πίεση στην αυτοαπασχόληση και στους ελεύθερους επαγγελματίες. που Φαίνεται να επηρέασαν την επιχειρηματική δραστηριοποίηση, με αποτέλεσμα την κάμψη της επιχειρηματικότητας των νέων. Καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του ποσοστού των ατόμων που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας νέας επιχείρησης, ενώ όπως υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ περιορίζεται η καινοτομικότητα, διατηρείται υψηλή η επιχειρηματικότητα ανάγκης, διευρύνονται τα εγχειρήματα στον τομέα της λιανικής. Επιπλέον, δεν φαίνεται να κινητοποιούνται ακόμα επαρκώς στην επιχειρηματικότητα άτομα από δεξαμενές υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου.
Τα βασικά εμπόδια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό εκπορεύονται από την έλλειψη ενός γενικότερου πλαισίου εθνικών πολιτικών για την επιχειρηματικότητα, αλλά και την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών σε ό,τι αφορά τη φορολογία των νέων επιχειρήσεων, τη γραφειοκρατία, αλλά και άλλους παράγοντες όπως π.χ. στη μη αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων φορέων που εποπτεύουν την ίδρυση των νέων επιχειρήσεων. Σημαντικά προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα τίθενται ακόμα από τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, τα υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, αλλά και τη λειτουργία του ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Για την επίτευξη του ετήσιου στόχου ανόδου του ΑΕΠ κατά 1,6% στον οποίο βασίζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα "απαιτείται το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 3,1%" εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Επισημαίνει ότι ανησυχία προκαλεί τόσο η μείωση των επενδύσεων (στο βαθμό που δεν αντανακλά αποκλειστικά υστερήσεις στην εκτέλεση του Π∆Ε τις οποίες καταγράφει στη μελέτη παρά το γεγονός ότι χθες το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε στοιχεία με τα οποία δείχνει πρωτιά απορρόφησης κονδυλίων, όσο και η αύξηση των εισαγωγών στο γ’ τρίμηνο του 2017. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η υστέρηση των εισπράξεων άμεσων φόρων απαιτεί ιδιαίτερη παρακολούθηση. Υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Κορλίρα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσιοποίησε το Τριμηνιαίο Δελτίο με τίτλο "Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις" και επισημαίνει ότι "παρά τα θετικά σημάδια που κατέγραψαν επιμέρους οικονομικοί δείκτες το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016 (απασχόληση, δείκτες παραγωγής, εμπιστοσύνης κ.α.) τόσο οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) όσο και η κατανάλωση δεν είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν πτώση κατά 8,5%, μεταβολή η οποία αποτελεί αρνητική εξέλιξη ειδικά σε μία περίοδο όπου είχε περιοριστεί η αβεβαιότητα λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης. Πάντως το γεγονός ότι η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται, κατά βάση, στην πτώση κατά 20,9% της κατηγορίας επενδύσεων "Άλλες Κατασκευές" - η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε)- είναι συνεπώς πιθανό να πρόκειται για παροδικό πρόβλημα. "Τα στοιχεία για το σύνολο του έτους θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία" προσθέτει.
Η μάχη στη Βουλή
Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η μάχη στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ χθες η διαδικασία ξεκίνησε με νέο "κρούσμα" ανακοίνωσης παροχών (μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες προστασίας ηλικιωμένων, για τις μονάδες για άτομα με αναπηρία και με νοητική υστέρηση, την οποία προανήγγειλε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης. Παραδέχθηκε ότι "οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν" και είπε ότι "καθήκον του ΥΠΟΙΚ είναι να τους προβλέπει και να τους μειώνει". "Κανείς προϋπολογισμός δεν μπορεί να πετύχει πολλούς στόχους ταυτόχρονα" παραδέχθηκε και εκτίμησε ότι "το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής".
Ο προϋπολογισμός του 2018 φέρνει νέα μέτρα που διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ (αντί για 4,36 δισ. ευρώ φέτος). Στηρίζεται κυρίως σε πολύ μεγάλη περιστολή δαπανών (για συντάξεις και για περίθαλψη και όχι για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του δημοσίου που αυξάνεται ως κονδύλι) αλλά και σε αύξηση της αξίας των άμεσων και έμμεσων φόρων.
Τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά το 2018 φτάνουν σε αξία στα 1,86 δισ. ευρώ όπως προκύπτει όχι από την Εισηγητική του Προϋπολογισμού (αφού δεν υπάρχουν σχετικοί πίνακες) αλλά από το Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαΐου. Ένα ακόμη Μεσοπρόθεσμο που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση να φέρει τον επόμενο Μάιο με την 4η αξιολόγηση, θα "αντικαταστήσει" και τον Προϋπολογισμό που θεσπίζεται τη δημοσιονομική πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα έως και το 2022.
Οι νέες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού θεσπίστηκαν στην πλειονότητά τους με τη συμφωνία του Μαΐου-Ιουνίου του 2017 για την 2η αξιολόγηση. Στο φορολογικό πεδίο περιλαμβάνουν αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών- συνταξιούχων, μείωση 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (σ.σ. ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις), κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου (σ.σ. η κυβέρνηση αναζητά ακόμη αντισταθμιστικά μέσω επενδύσεων/επιδομάτων χωρίς να έχει λάβει την έγκριση των θεσμών), κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των εξόδων για ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - AirBnB (με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων), κατάργηση του μειωμένου φόρου οινοπνευματωδών στα Δωδεκάνησα, επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα αλλά και κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου βουλευτών και δικαστικών.
Τα μέτρα του 2018 στο πεδίο των δαπανών περιλαμβάνουν τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών με βάση το 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2017 (αντί για το καθαρό φορολογητέο), την περικοπή κατά 75% της δαπάνης για το ΕΚΑΣ για 150.000 δικαιούχους, τις νέες μειωμένες έως και κατά 25% κύριες συντάξεις, το ακόμη μεγαλύτερο "τσεκούρι" στις επικουρικές, την αύξηση του συντελεστή των εισφορών των αγροτών για την κύρια ασφάλιση από το 14% στο 16% αλλά και παρεμβάσεις στην υγεία.
capital.gr
 .antinews.gr