ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΓΚΕΝ;;;

Clipboard
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ...

Τι είναι η ζώνη Σένγκεν;;;
Στην Ζώνη Σένγκεν, που πήρε το όνομα της από ένα χωριό του Λουξεμβούργου, συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.
Η Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν, ενώ Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρος αναμένουν την έγκριση συμμετοχής.
Η Ζώνη Σένγκεν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1985 με την συμμετοχή μόνον της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της τότε Δυτικής Γερμανίας. 
Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη το 1992, ενώ η εφαρμογή της άρχισε το 2000.
Σχετική εικόνα
Τα κύρια χαρακτηριστικά της
Τα πλεονεκτήματα των οποίων ευεργετούνται οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη είναι πολλά.
Σπουδαιότερο η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η ενίσχυση των ελέγχων στα κοινά εξωτερικά σύνορα.
Άλλα χαρακτηριστικά της Συμφωνίας Σένγκεν, τα οποία μπορεί να χαθούν αν η χώρα αποπεμφθεί από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο είναι τα εξής:
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΤΟΣ ΣΕΓΚΕΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ελεύθερη μετακίνηση: 
Οι κάτοικοι των χωρών μελών της ζώνης Σένγκεν έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης χωρίς έλεγχο, μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, χωρίς να υποβάλλονται δηλαδή σε συνοριακούς ελέγχους σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
Κοινοί νόμοι περί ασύλου: 
Σε όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
Συντονισμός αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των χωρών μελών.
Ενίσχυση της συνοριοφυλακής όταν υπάρχει ανάγκη.
Οι συνοριοφύλακες μιας χώρας μπορούν να αποσπώνται σε άλλη χώρα στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων ή όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στα σύνορά της, όπως η Ελλάδα.
Σχετική εικόνα
Ανταλλαγή  πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Το σίγουρο είναι ότι η αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν θα έχει σοβαρές  οικονομικές επιπτώσεις από την μειωμένη τουριστική κίνηση από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που θα έρθει ως συνέπεια της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Πηγή