Οι εθνικιστές ηγέτες της Ευρώπης συναντήθηκαν στην Πράγα: «Μια Ευρώπη των εθνικών κρατών, χωρίς την ΕΕ»

Οι εθνικιστές ηγέτες της Ευρώπης συναντήθηκαν στην Πράγα: «Μια Ευρώπη των εθνικών κρατών, χωρίς την ΕΕ»
Με συνθήματα κατά της Ε.Ε. συναντήθηκαν το Σάββατο στην Πράγα εθνικιστές δεξιοί ηγέτες από 10 χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, ο Γερμανός Μάρκους Πρέτζελ, ο Ιταλός Λορέντσο Φοντάνα και από την Ελλάδα ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ευρώπης και των μεταναστών.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Τσέχο-ιάπωνα εθνικιστή ηγέτη Τόμιο Οκαμούρα με ατζέντα: «Μια Ευρώπη των εθνικών κρατών, χωρίς την ΕΕ»
Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt η συνάντηση της Πράγας έγινε σε ένα μικρό ξενοδοχείο και δεν είχε τίποτα να θυμίσει την «εκθαμβωτική» συγκέντρωση που είχαν κάνει τα εθνικιστικά κόμματα για το ίδιο θέμα τον περασμένο Ιανουάριο στο Κομπλεντς της Γερμανίας.
«Τότε και ιδιαίτερα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά νόμιζε ότι θα ενισχυόταν στην Ευρώπη. Αλλά μετά τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία καθώς και μετά από τις αναταράξεις στο γερμανικό AfD τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά τώρα».
Η Λεπέν και ο Βίλντερς απέφυγαν να μιλήσουν για τις εκλογικές τους ήττες. Η Λεπέν απέδωσε την ήττα της στο εκλογικό σύστημα και ο Βίλντερς παραπονέθηκε ότι το κόμμα του αγνοήθηκε κατά τη συγκρότηση της κυβέρνησης.
Ο Βίλντερς και η Λεπέν επαίνεσαν το αυστριακό Κόμμα των Ελεύθερων, το FPÖ, το οποίο θα μετάσχει στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας.
«Το FPÖ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας», είπε ο Ολλανδός. Η Λεπέν χαρακτήρισε τη συμμετοχή των Ελεύθερων στην αυστριακή κυβέρνηση «πολύ καλά νέα για την Ευρώπη». Κατά την άποψή της, η ΕΕ είναι μια καταστροφική οργάνωση που αρνείται την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη.
Όπως και οι δυο καλεσμένοι του έτσι και ο ιαπωνικής καταγωγής ηγέτης στην Τσεχία μίλησε για επικείμενο εξισλαμισμό της Ευρώπης:
«Το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τις αξίες της ηπείρου μας, την ταυτότητά μας, τις παραδόσεις μας. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να μας αναγκάσουν να το δεχτούμε. Αλλά δεν θέλουμε να μας υπαγορεύουν αυτές οι ελίτ, πώς και με ποιον θα πρέπει να ζήσουμε …Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη και, ως Τσέχοι, δεν θέλουμε να συνηθίσουμε την ανασφάλεια».
Οι εθνικιστές ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Τσεχική Δημοκρατία και τα τρία άλλα κράτη του Visegrad -η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία- θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μετανάστευση προσφύγων.

Διαδήλωση

Κρατώντας σημαίες της Ευρώπης και τραγουδώντας τον ευρωπαϊκό ύμνο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για να εκφράσουν την αντίθεση τους στους εθνικιστές.
«Ο εθνικισμός δεν είναι μια επιλογή!», «Έξω οι Ναζί από την Πράγα!», «Ντροπή!», «Ταξινόμηση σκουπιδιών, όχι ανθρώπων!», ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο μεγαλύτερος αδελφός του Τόμιο Οκαμούρα, Χαγιάτο.