Πέμπτη, Δεκεμβρίου 7

H επίσκεψη του Ερντογάν που κατέληξε σε «εφιάλτη»

Πρώτη φορά Τούρκος πρόεδρος σε ελληνικό έδαφος εμφανίστηκε τόσο προκλητικός
Σε φιάσκο φαίνεται πως εξελίσσεται η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν είχε μετρήσει καλά τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, με αποτέλεσμα να του επιτρέψει κυριολεκτικά να «ξεσαλώσει» επί ελληνικού εδάφους.


Η αρχή έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ανοιχτά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Ακριβώς το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα και στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό το κλίμα έγινε εμφανές σε όλο τον κόσμο, καθώς όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για μία ασυνήθιστα έντονη συζήτηση με τις δύο πλευρές να ρίχνουν τις διπλωματικές μάσκες και να συζητούν για τα ιστορικά θέματα των δύο χωρών, ανοιχτά, με μπηχτές και με υποτιμητικά σχόλια.

Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του επέμενε πως η Συνθήκη αυτή απαιτεί αναδιαμόρφωση και μεγαλύτερη σαφήνεια.

Το ίδιο ακριβώς κλίμα επικράτησε και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πολλές φορές μάλιστα, ο κ. Ερντογάν προχώρησε σε υποτιμητικά σχόλια κατά του Αλέξη Τσίπρα για το νεαρό της ηλικίας του, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ήταν ειρωνικός απέναντι του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας»

Yποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια ιστορική επίσκεψη κατά την οποία «επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας».

Υπογράμμισε επίσης, ότι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών είναι τα θεμέλια για να χτιστούν οι γέφυρες αυτές.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, ευθύνη την οικοδόμηση της συνεννόησης και του διαλόγου, ιδιαίτερα σε αυτές τις «κρίσιμες στιγμές για την περιοχή μας».

Με τη σειρά του, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει νωρίτερα και στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι δηλαδή «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού».



«Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας - Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.




Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/episkepsi-tou-erntogan-pou-katelixe-se-efialti