NASA: Τι είδε το μάτι του Kepler

NASA: Τι είδε το μάτι του Kepler
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ NASA ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε έξαψη εδώ και μερικά 24ωρα αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της NASA στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) αναφορικά με κάποια ανακάλυψη ή νέα στοιχεία που εντόπισε το τηλεσκόπιο Kepler του οποίου ο ρόλος είναι να ανιχνεύει εξωπλανήτες και να συλλέγει στοιχεία που θα μπορούσαν να καταδείξουν την ύπαρξη ζωής εκτός του δικού μας πλανητικού συστήματος.


Η σύνθεση της ομάδας των επιστημόνων που θα προβεί σε αυτή την ανακοίνωση προδιαθέτει για κάτι πολύ σημαντικό. Ένας αστροφυσικός, ένας αστρονόμος, ένας μηχανικός εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης, μία ειδικός σε αστεροειδείς, αυτοί είναι οι επιστήμονες που κρατούν σε αγωνία την επιστημονική κοινότητα. Όμως το κλειδί σε αυτή την ανακοίνωση κατέχει, όσον και αν φαίνεται περίεργο, η Google η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα Kepler με την τελευταία της τεχνολογία τεχνικής νοημοσύνης. Ο λόγος είναι απλός. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των στοιχείων που μεταδίδει το Kepler, που είναι αδύνατο για τους επιστήμονες να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά.Τη σημασία των δεδομένων και την σπουδαιότητά τους αναλύει η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της Google η οποία στη συνέχεια προσφέρει «μασημένη τροφή» στο επιστημονικό δυναμικό της Nasa περιορίζοντας και εντοπίζοντας το ενδιαφέρον σε εκείνους τους τομείς που απαιτεί το πρόγραμμα Κepler. Δηλαδή εντοπισμός εξωπλανητών σαν τη Γη, με συνθήκες που προσομοιάζουν τις γήινες με δυνατότητα να φιλοξενούν ζωή, όχι αναγκαστικά υπό την μορφή που ξέρουμε, όμως...Η επιστημονική κοινότητα προσπαθώντας να «στοιχηματίσει» ως προς την επίσημη αυτή ανακοίνωση της Nasa καταλήγει στο εξής συμπέρασμα, ή μάλλον καταλήγει στο πιο λογικό συμπέρασμα. Ότι πρόκειται για μία ανακοίνωση που εμπεριέχει τον εντοπισμό τουλάχιστον μίας «Νέας Γης» η οποία βρίσκεται σε τροχιά «κατοικήσιμης ζώνης» γύρω από το άστρο της αλλά που η νέα αυτή «Γη» και το σύστημα στο οποίο βρίσκεται έχει κάτι να κάνει με αστεροειδείς...

Το zougla.gr, με έκτακτη εκπομπή, θα συνδεθεί με τη Nasa και θα μεταδώσει τη συνέντευξη Τύπου.

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ λίγες οι πληροφορίες που έχουν δοθεί έως τώρα στη δημοσιότητα για το τι ακριβώς θα ειπωθεί στη συνέντευξη Τύπου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα σχετίζεται με την ανακάλυψη πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος που εντόπισε το τηλεσκόπιο Κepler.

Πρόκειται για το διαστημικό τηλεσκόπιο που ξεκίνησε την αποστολή του το 2009, αναζητώντας αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το τηλεσκόπιο έφερε την επανάσταση στη μελέτη των λεγόμενων εξωπλανητών, με την ανακάλυψη εκατοντάδων πλανητών που είναι σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια όπως ο Ήλιος. Το πρώτο σκέλος της αποστολής του ολοκληρώθηκε το 2012, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που το 2014 χρηματοδοτήθηκε νέα, πολύ μεγαλύτερη αποστολή.

Yπενθυμίζεται ότι ένα από τα σημαντικά ευρήματα του Kepler ήταν ένας εξωπλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, στον αστερισμό του Κύκνου.Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 4.034 πλανήτες, εκ των οποίων 2.335 είναι εξωπλανήτες. Από αυτούς οι 30 είναι στο μέγεθος της Γης και βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο τους για να έχουν νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Συνολικά στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν τέσσερις μηχανικοί και επιστήμονες.

Αυτοί είναι οι:

- Paul Hertz - επικεφαλής του τμήματος αστροφυσικής της NASA
- Christopher Shallue - μηχανικός λογισμικού στην Google
- Andrew Vanderburg - αστρονόμος και συνεργάτης της NASA
- Jessie Dotson - ειδικός για το τηλεσκόπιο Kepler στο Silicon Valley.