Σάββατο, Ιανουαρίου 13

Γιατί το εμφιαλωμένο νερό είναι από τις μεγαλύτερες απάτες του αιώνα

Γιατί το εμφιαλωμένο νερό είναι από τις μεγαλύτερες απάτες του αιώνα



Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από την αίσθηση του καθαρού, παγωμένου νερού.  Κάποιοι  από εμάς απολαμβάνουμε το νερό μας δωρεάν από τη βρύση.  Πολλοί άλλοι όμως,  πληρώνουν για αυτό, περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

Για τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών, ένα ποτήρι από τη βρύση όπως και ένα ποτήρι από εμφιαλωμένο μπουκάλι, έχει σχεδόν την ίδια αξία για την υγεία. Πολλές φορές, μάλιστα, το νερό που προέρχεται από τη βρύση είναι ασφαλέστερο καθώς υπόκειται σε ελέγχους πιο συχνά.

Η πρώτη  περίπτωση εμφιαλωμένου νερού εμφανίζεται στη Βοστώνη τη δεκαετία του 1760, όταν μια εταιρεία  με την ονομασία
Spa Jackson Jackson πωλούσε εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό για «θεραπευτικές» χρήσεις. 

Σήμερα, σε όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι καταναλώνουν σε ποσοστό περίπου 10% περισσότερο εμφιαλωμένο νερό, με τους Αμερικανούς να έχουν  τα πρωτεία. Με  εξαίρεση την Κίνα, η Αμερική είναι η χώρα  στην οποία καταναλώνεται  το περισσότερο εμφιαλωμένο νερό από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου. 

Οι  Αμερικανοί πίνουν σήμερα περισσότερο εμφιαλωμένο νερό από ότι γάλα ή  μπύρα. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί ήπιαν περισσότερο εμφιαλωμένο νερό παρά αναψυκτικά. 

Και βέβαια, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι καθόλου φτηνό. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 300 φορές περισσότερο στο εμφιαλωμένο νερό από ό,τι θα δαπανούσανε για να πιούνε νερό από τη βρύση. 

Οι πολυεθνικές γνωρίζουν πόσο επικερδές είναι το εμφιαλωμένο νερό γι' αυτό εταιρείες όπως η Coca-Cola και η PepsiCo επενδύουν σε αυτό, ενώ η Pepsi αγόρασε πρόσφατα μια διαφήμιση 30 δευτερολέπτων για να κάνει το ντεμπούτο της νέας μάρκας εμφιαλωμένου νερού με την ονομασία "LIFEWTR".

Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται.  Πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε, ότι σχεδόν το μισό του συνόλου του εμφιαλωμένου νερού προέρχεται από τη βρύση, αλλά μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία ή δοκιμή για ασφάλεια. 

Το νερό της βρύσης, όμως, δοκιμάζεται για την  ποιότητα και για το ενδεχόμενο μόλυνσης,  συχνότερα από το εμφιαλωμένο νερό. Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι μάλιστα υπεύθυνος για τη διενέργεια αυτών των δοκιμών.



Με πληροφορίες από independent.co.uk, επιμέλεια Ολυμπία Λιάτσου