Κυριακή, Ιανουαρίου 28

Κινητά τηλέφωνα, κεραυνοί, ηλεκτροπληξία και καταιγίδες

Η χρήση κινητών τηλεφώνων σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει καταιγίδα με αστραπές μπορεί να είναι η αιτία ο χρήστης του τηλεφώνου να κτυπηθεί, από κεραυνό.
Η προειδοποίηση αυτή προέρχεται από Βρετανούς γιατρούς που αναφέρουν την περίπτωση ενός κοριτσιού 15 χρονών που κτυπήθηκε από κεραυνό ενώ μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο και βρισκόταν σε ένα μεγάλο πάρκο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας με αστραπές.

Το κορίτσι είχε υποστεί μια στιγμιαία καρδιακή ανακοπή αλλά έτυχε έγκαιρης καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και ανέκαμψε έγκαιρα. Δεν θυμόταν τίποτα από ότι είχε συμβεί αλλά άλλοι που ήσαν παρόντες μαρτύρησαν για το τι είχε διαδραματιστεί.
Ένα χρόνο αργότερα το κορίτσι ήταν καθηλωμένο στο αναπηρικό καροτσάκι και υπέφερε από σωματικά, γνωστικά, νοητικά και συναισθηματικά προβλήματα. Επίσης είχε ένα δύσκολο πρόβλημα διάτρησης του τυμπάνου στο αριστερό της αυτί με απώλεια ακοής, στη μεριά που κρατούσε το κινητό της τηλέφωνο.
Στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία οι Βρετανοί γιατροί δεν βρήκαν ανάλογα περιστατικά. Όμως με βάση δημοσιεύματα του τύπου, ανακάλυψαν ακόμη 3 περιπτώσεις ανθρώπων που κτυπήθηκαν από κεραυνό ενώ χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο σε εξωτερικούς χώρους ενώ υπήρχε καταιγίδα με αστραπές. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν στην Κίνα το 2005, στη Νότιο Κορέα το 2004 και στη Μαλαισία το 1999.
Όταν κάποιος κτυπηθεί από κεραυνό, η ψηλή αντίσταση του ανθρωπίνου δέρματος, προκαλεί τη μεταφορά του κεραυνού χωρίς την είσοδο του στο σώμα. Το φαινόμενο αυτό (flashover), προκαλεί χαμηλό ποσοστό θανάτων.
Υλικά τα οποία είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, όπως τα υγρά και τα μέταλλα, όταν είναι σε επαφή με το δέρμα, παρεμποδίζουν το εν λόγω φαινόμενο επιτρέποντας έτσι στον κεραυνό να εισέλθει στο σώμα με αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες στα εσωτερικά όργανα και ψηλότερα ποσοστά θανάτων.
Πρόκειται για σπάνια φαινόμενα. Όμως είναι απαραίτητο το πλατύ κοινό να γνωρίζει και να ενημερώνεται για το πρόβλημα και τους κινδύνους δεδομένης της ευρείας διάδοσης και χρήσης των κινητών τηλεφώνων.
Είναι γεγονός, ότι μέχρι σήμερα το φαινόμενο αυτό δεν είναι αρκετά γνωστό. Δεν υπάρχουν γενικά αποδεκτές σχετικές οδηγίες από τους αρμόδιους εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια του κοινού. Μάλιστα η αντιφατικότητα των συστάσεων που ήδη προτείνονται, δημιουργεί κάποια σύγχυση.
Ο οργανισμός της Αυστραλίας για την προστασία από τους κεραυνούς (Australian Lightning Protection Standard), συστήνει όπως μεταλλικά αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων κινητών και ασύρματων τηλεφώνων, να μην χρησιμοποιούνται ή να μεταφέρονται έξω στους ανοικτούς χώρους όταν υπάρχει καταιγίδα με αστραπές.
Αντίθετα η εθνική υπηρεσία για τον καιρό των Ηνωμένων Πολιτειών (National Weather Service) δεν συστήνει κάτι τέτοιο. Παρά την αντίθετη αυτή άποψη, οι Βρετανοί γιατροί επιμένουν πως πρέπει να υιοθετηθεί η άποψη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα κατά τις καταιγίδες.
Ο κεραυνός ακολουθεί την ταχύτερη οδό προς το έδαφος. Όταν κάποιος στέκεται έξω στον ανοικτό χώρο, κρατώντας το βρεγμένο του κινητό τηλέφωνο, αποτελεί μια εκλεκτική οδό λιγότερης αντίστασης για τον αστραπιαίο κεραυνό.
Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, τα iPods (μικρές φορητές συσκευές για μουσική), σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν τους ίδιους κινδύνους στην καταιγίδα με αστραπές και κεραυνούς. Επειδή τόσο τα κινητά τηλέφωνα όσο και τα iPods έχουν μεταλλικά μέρη, όταν αυτά είναι σε επαφή με το δέρμα, το αποτέλεσμα της ηλεκτροπληξίας λόγω κεραυνού, μπορεί να είναι σοβαρότερα και μοιραία.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι όταν είμαστε έξω σε ανοικτούς χώρους και υπάρχει καταιγίδα με αστραπές και κεραυνούς, δεν είναι καλό να έχουμε πάνω μας αντικείμενα με μεταλλικά μέρη (κινητά τηλέφωνα, iPods ή άλλα) που να έρχονται σε επαφή με το δέρμα διότι κινδυνεύουμε περισσότερο να κτυπηθούμε από κεραυνούς.
www.medlook.net