Δευτέρα, Ιανουαρίου 8

Σκοπιανό: Ο… πόνος των ΗΠΑ και οι… εφιάλτες των Ρώσων

Ratatoulis
Γράφει ο Ρατατούλης
Ένας βασικός λόγος για τον οποίοι τα πράγματα στο Σκοπιανό κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα είναι η αυξημένη πίεση από τη μεριά των ΗΠΑ για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ήταν, άλλωστε, που δεν βοήθησαν τον Γκρούεφσκι, όταν αναζητούσε χείρα βοηθείας για να μην καταρρεύσει και οι ΗΠΑ βοήθησαν σημαντικά τον Ζάεφ να ανέλθει στην εξουσία και να σχηματίσει, υπό δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες, κυβέρνηση.

********
Οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ανάχωμα στη βαλκανική χερσόνησο. Πριν λίγο καιρό και το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στη Συμμαχία, ενώ τώρα δίνεται ο νυν υπέρ πάντων αγών προκειμένου να μπει και η πΓΔΜ. Δεν έπιασε, όμως, ξαφνικά ο πόνος τις ΗΠΑ. Ο λόγος της ζέσης τους έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, με τη Ρωσία να κατεβαίνει προς τη μεριά της Τουρκίας, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε εξαιρετικά κακό σημείο, ενώ μόλις πρόσφατα συμφώνησε με τη Ρωσία την προμήθεια πυραύλων S-400.
********
Επίσης, αν δεν δοθεί λύση στο ονοματολογικό, τότε ίσως βρει πάτημα για την Αλβανία να υλοποιήσει τα δικά της αλυτρωτικά σχέδια, με βασικότερο όλων τη Μεγάλη Αλβανία. Με την Αλβανία να ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, είναι σαφές πως οι Αμερικανοί δεν έχουν διάθεση για παιχνίδια.
********
Όπως μου έλεγε, όμως, διπλωμάτης που γνωρίζει πολύ καλά τις λεπτομέρειες των διεργασιών για το Σκοπιανό, οι Ρώσοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Και δεν καίγονται για λύση. Τουναντίον, αν δεν υπάρξει λύση και η Αθήνα βρεθεί προ της επιλογής να βάλει εκ νέου βέτο, όπως το 2008, τότε στη Μόσχα θα τρίβουν τα χέρια τους.
********
Μόνο που οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας δεν είναι στο επίπεδο που ήταν τότε, ενώ και πολιτικά η κυβέρνηση Τσίπρα κατάλαβε πως δεν έχει πολλά να περιμένει από τη Ρωσία, ήδη από την περίοδο που είχε βγει στο μεϊντάνι και έψαχνε χρήματα, για να μην πάρει δόση από το Μνημόνιο των κακών δανειστών.
Οι σοφιστίες Τζιτζικώστα
Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκα και την τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα για το ονοματολογικό, ο οποίος τόνισε ότι είναι καλή ευκαιρία για να μην συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάλεσε την κυβέρνηση να μην απομακρυνθεί από τη γραμμή που χαράχτηκε στο Βουκουρέστι. Τώρα, πώς και δεν θα υπάρξει ο όρος Μακεδονία στο όνομα και θα τηρηθεί η γραμμή του Βουκουρεστίου, μόνο ο κ. Τζιτζικώστας το καταλαβαίνει. Ήταν πάντως η πρώτη σοβαρή διαφοροποίηση εντός της ΝΔ (κάτι βουλευτές τύπου Καράογλου, Αντωνιάδη και λοιπούς δεν τους παίρνω ιδιαίτερα σοβαρά). Μένει να φανεί, αν είναι απλά ένα χαρτί για την πολιτική του ισχυροποίηση ενόψει περιφερειακών εκλογών σε δύο περίπου χρόνια ή αν έχει και ευρύτερη επέκταση. Για πάλι ψιθυρίζεται ότι ο Ιβάν βολιδοσκοπεί καταστάσεις, καθώς οι σχέσεις του με το Μαξίμου δεν είναι ρόδινες.
Ο ποιητής Κοτζιάς
Με ένα ποίημα ξεκίνησε τη νέα χρονιά ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter. Χαίρομαι που έχω υπουργό με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες και σας προσθέτω ότι πολύ συχνά ο υπουργός στέλνει σε φίλους και γνωστούς του, με διάφορες ευκαιρίες, δικά του, αυτοσχέδια ποιήματα. Είτε σε γιορτές, είτε για ευχές σε μεγάλες γιορτές, είτε απλά για καλό μήνα. Ευγενική ψυχή γαρ.
Ο «τιγράκος» και η «ψιψίνα»
Επειδή το βάρυνα με το Σκοπιανό, ας το ελαφρύνω λίγο με ένα κουίζ που μου έχει έρθει καιρό, αλλά τώρα θυμήθηκα να αξιοποιήσω. Ποιος πανίσχυρος εφοπλιστής αποκαλεί τη σύντροφό του «ψιψίνα», ενώ αυτή τον αποκαλεί «τιγράκο»; Για να βοηθήσω λίγο, ταιριάζει στην ηλικία της συντρόφου να του έχει βγάλει τέτοιο παρατσούκλι. Στη δική του πάλι, όχι.
 .rizopoulospost.com